Чи потрібно ставити вручну драйвери після того, як ви додали новий пристрій

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Драйвер – програма, яка дає зрозуміти операційній системі, як працювати з тим чи іншим пристроєм, який під’єднується до комп’ютера. Один із варіантів перекладу слова “driver” з англійської на російську говорить, що це “керуюча програма”.

Сучасна Windows вміє самостійно підбирати необхідні драйвери, і пересічному користувачеві іноді навіть не потрібно про це думати. Але у користувача є можливість встановити драйвери вручну. Навіщо це потрібно?

Іноді операційна система Windows не може коректно підібрати драйвер для пристрою. Наприклад, якщо розробники не завантажили свої файли в базу Windows. У цьому разі ОС може визначити пристрій, і, якщо саме під цю модель не знайдеться драйвер, то буде встановлено загальний драйвер, так би мовити, “із запасів” Windows. Це погано тим, що не завжди стандартне ПЗ підходить до пристрою – можливо, якісь функції можуть не працювати або ж працювати некоректно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Встановлювати драйвер вручну потрібно в тому випадку, якщо операційна система не змогла підібрати відповідний софт або ж частина функціоналу відсутня. В епоху, коли інтернет не був доступний так, як зараз, виробники разом із пристроєм додавали і в коробку набір програм на компакт-диску або дискеті. Зараз уже рідко хто кладе заповітний CD – адже програвачі компакт-дисків зараз практично не зустрічаються.

Тому є тільки один шлях встановити потрібний драйвер – знайти на офіційному сайті розробника. Не варто використовувати програми, які обіцяють вам підібрати потрібні драйвери для всіх пристроїв. Як правило, вони не здатні знайти найостанніший софт, а також можуть займатися своїми справами на вашому комп’ютері. Найкращий варіант – офіційний сайт. Навіть якщо немає російської версії, то завжди можна використовувати онлайн-перекладач, щоб завантажити потрібні файли.

Разом із драйверами до пристрою може йти і різний софт, який розширює функціонал або використовується для більш тонкого налаштування. Наприклад, часто ПЗ для відеокарти, завантажене з офіційного сайту, містить утиліту, за допомогою якої можна тонко налаштовувати графічний адаптер. Встановлювати додатковий софт чи ні – вирішувати вам, усе залежить від ситуації.

Для того щоб розкрити весь потенціал свого комп’ютера або ноутбука, не полінуйтеся дізнатися модель материнської плати та інших пристроїв і завантажити з офіційного сайту потрібний софт. Гірше від цього не буде точно, а може стати набагато краще.

У минулому неправильно підібраний драйвер часто призводив до того, що Windows йшла в BSOD (синє вікно смерті) або навіть зовсім не завантажувалася. Зараз у цьому плані політика змінилася – помилка в роботі драйверів не так часто призводить до BSOD і практично ніколи через це не може “злетіти” Windows.

Який висновок?

Ви додали до ПК новий пристрій. У разі, якщо Windows впізнала пристрій і підібрала софт, і вас усе влаштовує, то можна нічого не робити. Але краще завантажити потрібні файли з офіційних сайтів виробників девайсів, які ви підключаєте до ПК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.