Як збільшити швидкість інтернету: 10 способів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Сучасне життя складно уявити без стабільного та високошвидкісного інтернету. Його використовують усілякі пристрої розумного будинку, через нього ми користуємося стрімінговими сервісами, граємо, працюємо та спілкуємось. Тому проблеми з виходом у мережу та повільний інтернет можуть виявитися дуже чутливими, викликаючи масу супутніх неприємностей. Сьогодні ми розповімо про те, як збільшити швидкість інтернету на ПК та ноутбуці. Але спершу давайте розберемося, як цю швидкість виміряти.

Реклама

Як перевірити швидкість інтернету

Для цього в мережі є маса різноманітних сервісів, але найпопулярнішим з них вважається Speedtest. Є можливість виміряти швидкість інтернету і читачів CHIP. Просто перейдіть на цю сторінку , виберіть найближчий сервер і натисніть кнопку «Почати тестування». Вже через хвилину ви отримаєте всю актуальну інформацію про вхідну та вихідну швидкість інтернету, а також можете побачити свій пінг – час затримки, особливо актуальний, якщо ви збираєтесь пограти через мережу.

Через що може падати швидкість

Швидкість інтернету може падати з різних причин, але більша частина з них цілком може бути виправлена.

  • Робота вірусів та інших зловредів
  • Фонова робота програмного забезпечення
  • Збій у роботі операційної системи
  • Велика кількість внутрішніх споживачів інтернету
  • Збій у роботі роутера або його застаріла прошивка
  • Неправильне налаштування комп’ютера або роутера
  • Слабкий рівень прийому Wi-Fi
  • Проблеми у провайдера

Звичайно, ви ніяк не зможете вплинути на усунення проблем у роботі провайдера, але всі інші причини можуть бути вирішені, і в переважній більшості випадків це не вимагатиме від вас якихось вкладень крім свого часу.

Як збільшити швидкість інтернету на ноутбуці та ПК

Збільшити швидкість інтернету можна кількома способами. Причому найкращий ефект справляє їхнє комбінування.

Оновіть драйвери та операційну систему

Застарілі драйвери карти мережі погано позначаються на її роботі. Тому завжди намагайтеся підтримувати їхню актуальність. Це можна робити як за допомогою спеціалізованого софту на кшталт Driver Booster, чи вручну перевіряючи наявність нових драйверів на сайті розробника адаптера. Ну і, звичайно, не забудьте перевірити, чи не виникло проблем із драйвером або мережевою картою. Це можна зробити, клацнувши правою кнопкою миші по іконці меню «Пуск» і вибравши у списку «Диспетчер пристроїв».

Подивіться, чи немає у списку пристроїв знаків вигуку чи невизначеного операційною системою заліза. Клацніть по мережній карті правою кнопкою миші, виберіть у контекстному меню «Властивості» і у вікні, натисніть на вкладку «Драйвер», після чого натисніть кнопку «Оновити драйвер» і дочекайтеся завершення процедури. Якщо система самостійно не знаходить нових драйверів, спробуйте завантажити їх на сайті виробника та вручну встановити на ПК.

Не варто забувати та підтримувати в актуальному стані операційну систему. На щастя, вона добре оновлюється і сама. Але для свого спокою ви можете натиснути правою кнопкою миші по меню «Пуск» і увійти в «Параметри» системи. Знайдіть там пункт “Оновлення та безпека” і натисніть “Перевірити наявність оновлень”. Ну а якщо їх буде знайдено, натисніть «Завантажити та встановити», після чого дочекайтеся завершення апдейту.

Забороніть самостійне оновлення ОС

Хоч як це парадоксально, але для збільшення швидкості роботи інтернету можна спробувати заборонити операційній системі самостійно оновлюватися. Ні, повністю від апдейтів відмовлятися не варто, але краще робити це самостійно: Windows може захотіти завантажити чергове оновлення в невідповідний момент, що призведе до різкого падіння швидкості інтернету і збільшення часу затримки.

Тому зараз скажемо лише, що найкраще скористатися Диспетчером служб. Просто зупиніть Windows Update і налаштуйте його запуск від імені користувача без прав адміністратора. У результаті, навіть якщо Центр оновлень знову запуститься, він не зможе самостійно завантажувати та інсталювати оновлення. Спосіб досить дієвий і на сьогоднішній день працює у більшості користувачів.

Видалити зайві програми

З часом Windows перетворюється на справжній смітник з безліччю програм, які ви давно не використовуєте. А деякі з них не лише безцільно займають дисковий простір, а й навантажують інтернет-канал. Причому часто вони роблять це навіть у фоновому режимі. На щастя, позбутися цієї проблеми досить просто – просто видаліть програми, які не використовуються.

Але спочатку перевірте, які програми справді створюють навантаження на канал. Для цього:

  • натисніть поєднання кнопок Ctrl+Alt+Del та запустіть «Диспетчер задач»;
  • відкрийте вкладку продуктивність;
  • клацніть «Відкрити монітор ресурсів» та перейдіть на вкладку «Мережа».

Тут показано список програм, що активно використовують інтернет-канал. І якщо серед них виявляться давно встановлені і вже непотрібні додатки, сміливо видаляйте їх.

  • Відкрийте Параметри -> Програми
  • Знайдіть потрібну програму у списку встановлених програм, натисніть на неї лівою кнопкою миші та клацніть «Видалити».

Перевірте комп’ютер на віруси

Ми вже писали, що одна із причин низької швидкості інтернету пов’язана з роботою вірусів. Тому скачайте хороший антивірус і проведіть повну перевірку системи, після чого видаліть знайдених зловредів. Для разової перевірки ми рекомендуємо використовувати ефективну і не потребує установки утиліту Dr.Web CureIt, яка, до того ж, не конфліктує з антивірусами, що вже є в системі, включаючи і Захисник Windows.

Останній, до речі, теж досить добрий. Але ідеального захисту від вірусів не існує, і іноді систему все-таки варто перевіряти на предмет шкідників, які могли туди просочитися.

Змініть свій тарифний план

Буває і так, що у вас може бути підключений зовсім не підходящий вам тарифний план. Точніше, колись вам, можливо, й вистачало виділеної у рамках тарифу швидкості. Але згодом кількість споживачів інтернету зросла, до них додався ще один ноутбук, смарт-ТВ, кілька телефонів і раптово виявилося так, що швидкості просто не вистачає.

В цьому випадку доведеться задуматися про перехід на новий швидкісний тариф провайдера, який повністю відповідатиме вашим потребам.

Як збільшити швидкість інтернету WiFi

Нині мало хто безпосередньо підключається до мережі провайдера будинку. Більшість людей використовують різні маршрутизатори з підтримкою Wi-Fi, і іноді саме вони стають найвужчим місцем усієї мережі.

Перемістіть роутер у відповідне місце

Найкраще розміщувати роутер не в крайній кімнаті квартири, а її центром. Таким чином, ви досягнете максимально рівного покриття Wi-Fi по всьому будинку. Якщо ж житлова площа дуже велика і розділена між собою кількома капітальними стінами, можливо, вам доведеться подумати про купівлю повторювача сигналу або створення Mesh-мережі – один роутер просто може бути не в змозі забезпечити повне покриття будинку.

Перевірте антену роутера

Подивіться, чи не пошкоджена антена роутера, чи достатньо вона надійно підключена. Якщо це не так, зона покриття Wi-Fi різко зменшиться, і ви не зможете отримати максимум пропускної здатності мережі вже трохи осторонь пристрою.

Вимкніть зайвих споживачів та встановіть пароль мережі

Часто буває так, що купивши роутер в магазині або отримавши його від провайдера, користувачі забувають закрити свій Wi-Fi від сторонніх або змінити стандартний ключ мережі. В цьому випадку чималу частину каналу можуть займати сусіди, які без попиту підключилися до вашої мережі. Тому не забувайте закривати бездротову мережу від сторонніх так, щоб нею могли скористатися лише ваші домочадці.

А переконатися в наявності «нелегалів» можна в адмінці роутера. Кожен з них має змогу побачити список підключених пристроїв. Тому обчислити такий пристрій та заблокувати його не складе жодних проблем. Після цього залишиться поміняти ключ мережі та пароль адмінки на надійніші.

Перейдіть на швидший стандарт зв’язку

Сучасні роутери підтримують кілька частотних діапазонів, що відрізняються швидкістю та стабільністю роботи. Частотний діапазон 2,4 ГГц має велику зону покриття, але його швидкість зовсім невелика, тоді як 5-ГГц діапазон, навпаки, може похвалитися значно вищою швидкістю роботи, але меншим покриттям.

Переконайтеся, що підключений до роутера пристрій використовує відповідний для нього частотний діапазон, а 5-ГГц не має зайвих споживачів. Наприклад, тут не місце пристроям інтернету речей, для роботи яких достатньо 2,4 ГГц.

Ну і, звичайно, не забудьте переключити роутер на швидший стандарт зв’язку. Наприклад, Wi-Fi 802.11ac (Wi-Fi 5), а ще краще 802.11ax (Wi-Fi 6). Зовсім незайвим буде ефективно розподілити ширину каналу, ввівши ліміт швидкості для кожного споживача. Це допоможе позбавитися різкого зниження швидкості в мережі, якщо з одного з підключених до неї пристроїв піде великий трафік (завантаження торрента і т.і.).

Оновіть прошивку роутера

Швидкість інтернету може впасти і від збою софту маршрутизатора. Іноді це «лікується» його простим перезавантаженням. Але найкраще час від часу оновлювати його прошивку, підтримуючи програмне забезпечення в актуальному стані. До того ж, свіжа прошивка роутера може принести із собою не лише більшу стабільність його роботи, а й нові функції.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ