Чи потрібно вимикати Bluetooth на телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Bluetooth – технологія давно відома, якщо не сказати, банальна. Незважаючи на те, що сьогодні з її допомогою вже ніхто навіть не думає обмінюватися даними, вона, як і раніше, активно використовується для поєднання із зовнішніми пристроями. Смарт-годинник, навушники, фітнес-браслети, пошукові маячки — все це «чіпляється» до смартфону виключно за блютузами . У принципі, логічно. Але якщо цей протокол забезпечує роботу такого широкого спектра пристроїв, очевидно, що він має витрачати чимало енергії. Отже, його потрібно по можливості відключати, щоб не вбити батарею смартфона. Чи ні?

Почати пропоную з енергоефективності технології блютуз. Незважаючи на те, що вона дійсно дозволяє передавати досить великий масив даних між пристроями, фактично будучи для багатьох з них забезпечуючим базисом, переоцінювати її значущість все-таки не треба.

Чи витрачає Bluetooth батарею

По-перше, тому що пропускна здатність Bluetooth досить невисока. Вона становить 1 Мбіт/с, що не так вже й багато. Цього буде недостатньо, щоб транслювати звук у високій роздільній здатності ( Lossless ). Але навіть у режимі відтворення музики смартфони живуть довше, ніж, скажімо, у режимі розмови. Причому досить відчутно довше – мінімум рази на 3-4. Тобто ви розумієте, яка там витрата енергії. Ніякий.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Блютуз майже не витрачає енергію в стані простою

По-друге, сама по собі Bluetooth це досить розумна технологія, яка вміє засинати. Вона вміє підтримувати підключення одного пристрою до іншого, але якщо ви ніяк не взаємодієте з ними, то і витрати даних майже немає. Що й казати про ситуації, коли Bluetooth увімкнено, але не використовується. На «холостих оборотах» протокол майже не витрачає енергії, оскільки перебуває у стані анабіозу.

Ось подивіться на цей графік, який зробили колеги з AndroidAuthority. Вони зіставили витрату енергії кількох смартфонів на базі Android з увімкненим Bluetooth і без, а потім привели їх до одного знаменника. В результаті вийшло, що на холостому ході апарати з активним протоколом витрачають на 0,2% більше, а при використанні приблизно на 1,8%. Тобто, як бачите, різницю можна списати на похибку.

Взлом Bluetooth на Андроїд

Інший аргумент, який «експерти» зазвичай наводять на користь того, щоб відключати блютуз, – це небезпека несанкціонованого підключення. Мовляв, якщо ваш смартфон світить своїм бездротовим протоколом, то до нього може підключитися будь-хто, а значить, і зробити з ним що завгодно. Нібито спеціально для цього зловмисники створюють шкідливі скрипти, які через блютуз захоплюють контроль над незахищеним пристроєм.

У блютуз занадто маленький радіус дії , щоб побоюватися випадкової атаки. Тому що ваші дії та напрямки вашого руху непередбачувані, незалежно від того, де ви знаходитесь. Крок праворуч, крок ліворуч — і з’єднання розривається, а отже, зловмисники зазнають невдачі.

Щоб на вас була здійснена цілеспрямована атака, ви повинні бути щонайменше дуже важливою особою, яка викликає якийсь інтерес у сторонніх. Адже те, що на ваш смартфон нападуть ваші сусіди або випадкові перехожі, використовуючи блютуз-підключення , повірити досить складно.

Я вже не говорю про те, що в налаштуваннях майже будь-якого смартфона можна відключити автоматичне прийняття будь-яких пар. Ви маєте право встановити обмеження на підключення тільки за вашою згодою. У цьому випадку жоден зовнішній пристрій не встановить з’єднання з вашим апаратом потай від вас.

Чи небезпечний Bluetooth

Що стосується безпеки або, вірніше, небезпеки блютуз, то це вже зовсім клініка. Незважаючи на те, що є люди, які серйозно впевнені, що Bluetooth-протокол у стані активності щось там опромінює, насправді всі ці претензії не доведені. Адже, якби ця версія мала підтвердження, блютуз був би заборонений, як і всі пристрої, засновані на цій технології.

Мені неодноразово доводилося чути, що прослуховування музики через бездротові навушники за рівнем загрози приблизно дорівнює опроміненню від мікрохвильової печі, спрямованому прямо через вуха в мозок. Гірше може бути тільки загальний вплив Bluetooth на ваш організм на постійній основі, який проявляється, якщо протокол не відключати, залишаючи його працюючим весь час.

Чи варто говорити, блютуз не має жодного відношення до опромінення , електромагнітних хвиль і особливо радіоактивного впливу. Технічно блютуз досить сильно нагадує радіо чи телевізійний сигнал. Але ж вас вони чомусь не лякають, чи не так? Швидше за все це відбувається через нерозуміння роботи технології. Але, повірте, Bluetooth не небезпечніший за ваш кабель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.