Чи варто купувати iPad Air 4 у 2022 році

Буквально минулого тижня я придбав iPad Air 2020, скориставшись нагодою: не дуже зрозуміло, чи продаватиметься техніка Apple в Росії , скільки вона коштуватиме і найголовніше — чи будуть на неї гроші! Я вперше вибрав передостанній iPad Air, бо до цього користувався лише базовими версіями, тому стало цікаво, в чому ж відмінності та наскільки гарний планшет 2020 року. З’ясувалося, що є як переваги, так і невеликі вади, до яких доведеться звикнути.

Планшет з великим екраном

Останнім планшетом, яким я користувався, був iPad 5 із екраном 9,7 дюйма. Цього завжди здавалося достатньо, але згодом навіть екрана планшета мало, тому я вирішив зупинитися на 10.9 дюйма в iPad Air 4: за рахунок акуратних тонких рамок екран і зовсім здається величезним з незвички і навіть через кілька днів до цього не можеш звикнути. Особисто я вибрав саме Air через відсутність кнопки «Додому», яка відверто набридла за ці роки  без неї планшет став набагато красивішим і зручнішим, а для управління додатками є зручні жести.

Правда, хоч дисплей і має покриття антивідблиску, все одно швидко покривається слідами і дрібними подряпинами. Але немає проблем із яскравістю: навіть при яскравому сонці на екрані видно все. З іншого боку, iPad Air не має повітряного прошарку між матрицею та склом, тому стали більш крихкими. Мабуть, я вперше наклею на iPad захисне скло, щоб уникнути казусів і вам раджу це зробити при покупці.

До речі, в iPad Air є камера. Для відеодзвінків фронталка точно потрібна: якість – цілком собі. Основний без спалаху, для крайніх випадків – теж зійде. В іншому, про їхню наявність згадуєш вкрай рідко.

Який iPad вибрати для роботи

iPad Air 2020 – перший планшет, який я купую виключно для роботи. До цього я купував їх більше для розваг, ігор чи перегляду відео. Друкувати на екрані – сумнівне задоволення, але це краще, ніж зайвий раз тягати з собою ноутбук: вага iPad Air складає всього 458 г, а Huawei Matebook D14 майже втричі більше – 1,38 кг. Натомість продуктивність на рівні: А14 Bionic як ніколи хороший і справляється з усіма відкритими додатками та тонною вкладкою в Safari за рахунок 4 ГБ оперативної пам’яті, принагідно забезпечуючи високу енергоефективність – планшет від Apple не нагрівався ні 2014 року, ні 2022 року.

У моєї подруги iPad 2021, в який встановлений A13 Bionic і 3 ГБ оперативної пам’яті: каже, що при високому навантаженні він все ж таки починає підтуплювати, анімація стає не такою плавною, а iPadOS закриває програми, в результаті чого вони перезапускаються заново. Чи не критично, але в цьому аспекті iPad Air 2020 точно хороший. З цієї ж причини не варто купувати iPad Air 2022, який у невеликих магазинчиках коштує на 5-10 тисяч гривень дорожче, бо в iPad Air 2020 потужності в достатку, якщо не сказати, що в надлишку. А ось ще кілька переваг iPad Air 2020.

  • Планшет із зовнішністю iPad Pro, але без Face ID: не втомлюся повторювати, що Touch ID в кнопці живлення – шикарне рішення, яке давно настав час застосувати в iPhone.
  • Підтримка Apple Pencil 2-го покоління: думаєте, фірмовий стілус Apple не знадобиться? Як би не так! Є безліч речей, для яких він потрібен!
  • Стереодинаміки: дивитися відео зручно, звук став ще якіснішим і об’ємнішим, ніж раніше.
  • Дуже тонкий корпус iPad Air 2020: настільки тонкий, що до цього неможливо звикнути. Без чохла його можна використовувати, але якось моторошно. І так, із чохлами є невелика проблема — про неї розповім нижче.

Недоліки iPad Air 4

З іншого боку, iPad Air дворічної давності має помітні обмеження, порівняно з версією цього року. Найприкріше, що планшету не дістанеться Stage Manager — оновлена ​​багатозадачність iPadOS 16, на яку всі так чекали. Виявляється, річ у тому, що потужності A14 Bionic недостатньо для роботи функції – мінімум потрібен чіп М1. А ще планшет не має підкачування віртуальної пам’яті, яка якраз і дозволяє тримати відкритими до 8 додатків одночасно.

Загалом, у якомусь сенсі iPad Air 4 досі залишається іграшкою, а не повноцінним робочим інструментом. Правда, Apple може це виправити, випустивши урізану версію Stage Manager.

А ще в iPad Air 4 встановлений USB Type-C: щиро кажучи, про це я згадав тільки після того, як замовив планшет. В принципі, це навіть добре — тепер можна заряджати і ноутбук, і iPad одним зарядником. Щоправда, якщо не брати ноутбук у поїздку, то потрібно не забути взяти із собою провід Type-C, щоб iPad було чим зарядити. Хоча батареї при активному використанні вистачає годин на 9 точно.

Аксесуари для iPad Air 4

Якщо для iPhone потрібно вибирати чохол від іншого виробника, бо від Apple вони надто дорогі і не такі вже якісні. Але сторонні чохли для iPad – навпаки, дуже посередні та досить неякісні. Вибрати такий, від якого не віє китайщиною, неймовірно складно. Тому для своїх попередніх iPad я завжди купував практичний Smart Cover – довговічний, зручний та відносно недорогий.

Для iPad Air 4 через особливості конструкції Smart Cover не випустили, замінивши його на Smart Folio : тильною стороною планшет примагнічується до обкладинки і, кажуть, тримається досить надійно. В цілому, як я вже говорив вище, планшет досить тонкий, але обкладинка робить його помітно товстішим, хоч Apple і говорить про інше. Коштує вона чимало – від 4 до 7 тисяч. Не говорю вже про дешеві аналоги Smart Case, у яких магніти з часом виходять з ладу. Один з варіантів – чохол-кишенька, який ідеальний для зберігання, але його не можна використовувати як підставку. Коротше, нормальних чохлів, як на мене, для iPad досі не придумали.

iPad Air 2020 – ідеальний вибір на сьогоднішній день. Відмінна начинка на роки вперед, великий екран, хороший акумулятор і Type-C, який все ж таки є перевагою, а не недоліком. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.