На які характеристики не потрібно звертати увагу при покупці телефону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибираючи новий пристрій, ми вивчаємо десятки списків на тему характеристик смартфона, який крутіший і просунутіший. Але виробники часто наголошують на таких параметрах, які при детальному розгляді є лише маркетинговим прийомом.

Які характеристики насправді не є визначною перевагою гаджета?

Захисне скло

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Corning виготовляє скло Gorilla Glass, яке встановлює на свої смартфони більшість виробників. Скло відрізняється міцністю та стійкістю до подряпин. Щороку Corning удосконалює технологію, а телефони змагаються між собою у версіях міцного скла. Але за фактом ні Горила Глас 5, ні Victus не захистять на 100% дисплей під час падіння на асфальт. Всі тести проводяться у стабільних та однакових умовах – певна висота та гладка поверхня. У житті телефони потрапляють у гірші умови.

Найкращий захист – це встановлення додаткової захисної плівки та акуратне використання власником.

Екран

Навіть новачки чули, що AMOLED є більш сучасним типом дисплея і краще, ніж IPS-екран. Ще ми знаємо, що чим вища частота оновлення дисплея, тим плавнішим і приємнішим буде картинка.

Чим ще можна виділитися? Чи може бути режимом для читання? При його включенні відтінок екрану стане жовтим, тобто теплішим. За словами розробників функція знімає навантаження з очей. Але це вже давно не новація і користь не підтверджена.

Тоді, можливо, супер бонусом буде підтримка HDR? Але якщо смартфон IPS-дисплей, то за цю технологію не варто платити. Найбільша яскравість такого дисплея 500 ніт, а для отримання по-справжньому яскравих та насичених HDR-фото потрібна яскравість 1000-1500 ніт.

Камера

Є смартфони з камерами на 108 та навіть 200 мегапікселів. Але знімати вони будуть гірше, ніж, наприклад, iPhone 12 з камерою 12 мп. Все тому, що для гарної зйомки кількість пікселів не є основним чинником. Це ще один маркетинговий хід.

Робота хорошої камери в сучасних гаджетах залежить від розміру матриці, процесора, а також від нейромереж, які здатні створити якісний знімок у несприятливих умовах.

Ядра процесора

Наразі всі пристрої використовують кілька ядер: від 4 до 8. Одні відповідають за прості завдання: відкрити повідомлення або список дзвінків, інші за запуск та підтримку важких ігор. Але фішка в тому, що 8 ядер не є показником високої продуктивності. 4 чи 6 потужних може бути цілком достатньо.

Найкраще спирайтеся на тести Benchmark, тобто тести продуктивності.

Оперативна пам’ять

“Її потрібно побільше”, – вважають недосвідчені користувачі, а виробники хваляться цифрами в 12, 16 і більше Гб. Але більше не означає краще.

Оперативна пам’ять зберігає дані, які смартфон обробляє зараз. Наприклад, ви знімаєте відео, а паралельно у вас відкрито та працює у фоновому режимі ще кілька програм. А коли ви відео зняли, воно збереглося на постійну пам’ять, яка буває 128, 256 і вище Гб.

Обсяг ОЗП (оперативний пристрій) залежить від стандарту пам’яті. 4 або 6 Гб на актуальному стандарті обробляють швидше, ніж 12 на застарілому.

І пам’ятайте, що що більше ОЗП, то швидше розряджається телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.