Чому виробники техніки відмовляються від 3,5 мм роз’єму для навушників

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ті, хто стежить за різними новинами зі світу цифрової техніки, пам’ятають, як Apple відмовилася від стандартного роз’єму для навушників, починаючи з iPhone 7. Замість класичних навушників у комплекті йшли «вуха» із Lightning-роз’ємом. Тільки-но спробуй втратити такі навушники — нові коштували дорого, а підробки працювали дуже погано. Але насправді Apple не перша відмовилася від аналогового роз’єму — «скриньку Пандори» відкрили маловідомі китайські компанії, що виглядало в ті роки як мінімум недалекоглядно.

Пройде ще кілька років, і роз’єм 3,5 мм остаточно піде зі смартфонів та ноутбуків – це лише питання часу. Звичайно ж, на спеціалізованих пристроях він залишиться, але найголовніші гаджети його не мають. Чому так відбувається? На це є кілька причин, розглянемо їх.

Відмова від усього аналогового

Все-таки 3,5-мм роз’єм є аналоговим – у якихось ситуаціях це, звичайно, зручно, але на сучасний манер непрактично. Можна згадати приклади з історії – як швидко канув у Лету порт VGA, зараз, щоправда, його можна зустріти на недорогих моніторах, але вже весь світ користується HDMI. Зі звуком не все так однозначно – наприклад, при використанні недорогих навушників звук може бути набагато кращим, ніж через Bluetooth. Але виробників це не цікавить – прогрес не стоїть на місці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До речі, дротові навушники можна придбати за невелику вартість, а ось цифрові, які підключаються по USB, будуть дорожчими. А якщо раптом якість звуку не влаштує, то нічого зробити не можна – все залежить від ЦАП (цифро-аналогового перетворювача) всередині навушників. Якщо він слабкий, то і якість звуку буде посереднім. Додамо ще якість динаміків – цифрові навушники потрібно вибирати з розумом.

Корпуси повинні бути тоншими

Особливо це актуально в смартфонах – роз’єм 3,5 мм займає досить багато місця в корпусі пристрою, і часом виробники йдуть на різні архітектурні хитрощі, щоб цей порт таки вийшов у новій моделі. Все добре, якщо у вас більш-менш потужний смартфон, а от із недорогими бувають проблеми — дивишся відео, а звук у Bluetooth-навушниках відстає. Ну і багато залежить від якості самих навушників.

У ноутбуках теж така тенденція спостерігається – будь-який сучасний “ноут” підтримує останні стандарти Bluetooth, а порт 3,5 мм також “краде” дороге місце.

Мода на все бездротове

Практика показала, що світ потихеньку відмовляється від провідних «вух»: вже рідко можна зустріти на вулиці людину з дротом. Сучасні стандарти Bluetooth та ємні акумулятори дозволяють створити гаджети з досить якісним звуком. До того ж бездротове з’єднання дозволяє без проблем керувати музичним плеєром прямо з корпусу навушників. Дротові навушники зараз користуються в основному музиканти і ті меломани, які проти всього цифрового. Так, дротові навушники нікуди не пропадуть і використовуватимуться у спеціалізованих пристроях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.