Мінуси використання старих версій Windows зараз

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви не повірите, але досі багато людей використовують комп’ютери з Windows XP та Windows 7. Обидві операційні системи є прекрасними для свого часу. Хтось використовує їх по роботі – є софт, який правильно працює тільки в цьому середовищі (мед.техніка, промислове обладнання, автосервіси тощо), хтось любить пограти у старі ігри, а когось все влаштовує, і люди не хочуть міняти старе залізо на нове.

В принципі, можна налаштувати навіть Windows XP так, що система нормально працюватиме із сучасним інтернетом. Величезний плюс морально застарілої операційної системи в тому, що їй не потрібне потужне залізо. Приятель має ПК на Windows XP зі скромною конфігурацією — Celeron 433 і 512 Мб оперативної пам’яті. Браузер працює більш-менш непогано, звичайно, є гальма, але не суттєві.

Але використання старої Windows загрожує наступними небезпеками:

🖥 ОС вразлива до вірусів, зламів та мережевих атак. Справа в тому, що застарілі операційні системи більше не оновлюються та не підтримуються розробниками. У випадку, якщо зловмисник знайде вразливість, то вона не буде усунена, а вихідний код Windows XP так взагалі був злитий у мережу і доступний для вивчення будь-якого бажаючого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви використовуєте стару Windows, то бажано використовувати платний сучасний антивірус за умови, що він коректно працюватиме на даній системі;

🖥 Існує ризик втрати даних, якщо ви використовуєте сучасний софт. Швидше за все, такі програми ніяк не тестувалися зі старими версіями Windows, тому може статися все що завгодно за певних обставин;

🖥 Також проблема буде із сучасними пристроями, які підключаються до ПК. Навряд робота технічно складних пристроїв може бути коректною на старій ОС. Швидше за все, система не зможе впізнати обладнання, а вам не вдасться підібрати драйвер;

🖥 Можуть виникнути несумісності у різних документах. Наприклад, ви відкриватимете сучасний документ старим офісним пакетом — не все може відображатися коректно, формат і різні доповнення можуть бути просто втрачені.

🖥 Не всі сучасні програми працюватимуть на застарілій операційній системі. Варто розуміти, що програма для ПК так само бурхливо розвивається, як і сама Windows. Проблема в тому, що якщо вам і вдасться поставити сучасний софт на стару ОС, то така програма може працювати з проблемами і суттєвими «гальмами».

Як ви вже зрозуміли, головна проблема застарілої ОС – вразливість. Використовувати стару Windows можна лише в тому випадку, якщо це потрібно. Наприклад, гра чи програма некоректно працює у нових версіях ОС.

У побутовому використанні краще не користуватися старим ПК – благо, зараз можна придбати “з рук” буквально за кілька тисяч системний блок, який потягне сучасну Windows 10.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.