Коли потрібно робити заміну акумулятора у iPhone чи MacBook

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Акумулятори гаджетів завжди були витратним матеріалом. Це неминучість, бо альтернатив в світі технологій досі не придумали.

Саме батареї швидше за всіх інших компонентів виробляють ресурс і змушують користувачів нести пристрій до сервісного центру. Іноді взагалі міняти гаджет.

Зараз розберемося, коли потрібно придивлятися до зносу акумулятора, і пора особисто вам задуматися про його заміну.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для початку. Як працює акумулятор в iPhone і MacBook?

Техніка Apple оснащується літій-іонними (смартфони і планшети) і літій-полімерними (ноутбуки) акумуляторами. Такі батареї не вимагають спеціального обслуговування, не мають ефекту пам’яті, завжди готові до експлуатації, мають мінімальний саморозряд і швидко поповнюють запас енергії.

Однак, ці типи акумуляторів мають кілька суттєвих недоліків: погана стійкість до повного розряду і надлишкового заряду, втрата ємності з плином часу і в залежності від кількості циклів заряду-розряду.

Одним циклом заряду або розряду прийнято вважати поповнення або витрачення 100% ємності батареї. Один цикл може відповідати одній зарядці акумулятора від 0 до 100% або декільком підзарядкам, які в сумі теж дають 100%.

Цикл складається з двох фаз: швидкої та компенсаційної. Під час першої фази батарея здатна швидко поповнити до 80% заряду. Друга фаза поповнює решту 20% заряду, але ведеться слабким струмом, щоб продовжити термін служби батареї.

Крім цього, розробники з Купертіно додають всілякі програмні фішки для оптимізації заряду. Так в iOS 13 доданий спеціальний режим, при якому батарея буде заряджатися до 80%, а решта 20% акумулятор буде поповнювати ближче до часу прогнозованого відключення від блоку живлення.

 

Знаходиться ця фішка по шляху Параметри -> Акумулятор -> Справність акумулятора і починає працювати через кілька днів після включення, коли система помітить звичні фази зарядки. Так алгоритм вбереже від швидкого зносу батарею iPhone, який на всю ніч підключають до зарядного пристрою.

Подібна фішка з’явилася і в macOS Catalina 10.15.5 .

Ноутбуки з портом Type-С навчаться відстежувати звичні цикли заряду і поповнювати батарею лише до закінчення даного циклу, а не тримати акумулятор на 100% зарядки всю ніч. Але це буде потім. Зараз подивимося, на що взагалі розраховані батареї в гаджетах Apple.

Розбираємося. На скільки циклів зарядки розрахований акумулятор iPhone?

В Apple стверджують, що батарея iPhone після 500 циклів заряду зазвичай зберігає близько 80% початкової ємності.

Середньостатистичний користувач “намотає” таку кількість циклів за 1.5 або 2 роки. Після цього автономність смартфона знизиться приблизно на 20%. Якщо iPhone купувався на вторинному ринку або новий гаджет довгий час провів на полиці магазину, акумулятор вже матиме не 100% початкової ємності.

У не найактивніших користувачів час підзарядки зрушиться з середини другого дня використання на його початок. У підсумку доведеться заряджати смартфон кожен день.

Ті, хто навантажує iPhone по максимуму, не зможуть дотягувати і до кінця робочого дня. Заряджати гаджет доведеться вже в обід.

Користуватися смартфоном в такому режимі буде незручно. Крім швидкого розряду батареї, отримаєте часті відключення гаджета в холодну пору року і зниження пікової продуктивності.

Після кожного відключення, викликаного браком потужності при піковому навантаженні, побачите подібне повідомлення. Смартфон буде обмежувати продуктивність, і доведеться вручну відключати обмеження до наступного відключення.

Після скандалу з прихованим уповільненням смартфонів в 2018 році, Apple додала опцію самостійного управління піковою продуктивністю смартфона. Але вона не вирішить проблему повністю: зниження ємності в будь-якому випадку позначиться на зручності використання пристрою.

А скільки циклів зарядки закладено в акумулятор MacBook?

З комп’ютерами Apple все аналогічно. Коли кількість циклів зарядки досягає порогового значення, ресурс акумулятора вважається виробленим.

Залежно від моделі ноутбука батарея має максимальну кількість циклів перезарядки. Дані по всім ноутбукам містяться на офіційному сайті Apple .

Більшість MacBook до 2009 року випуску розраховані на 300 циклів . Моделі MacBook Pro і MacBook Air 2008-2009 років витримають близько 500 циклів , а більш нові пристрої розраховані на 1000 циклів перезарядки акумулятора.

Дізнаємося. Як перевірити цикли заряду акумулятора в своєму iPhone

Дізнатися точну кількість циклів зарядки на самому iPhone неможливо. У системних настройках така інформація недоступна, а додатки, які вміли відображати необхідну інформацію, давно видалені з App Store.

По дорозі Налаштування -> Акумулятор -> Стан акумулятора можна побачити фактичний відсоток максимальної ємності батареї . По ньому вже можна судити про знос акумулятора.

Побачити кількість циклів заряду батареї на iPhone можна тільки при наявності джейлбрейка. Однак, ніхто не заважає подивитися дані через комп’ютер.

1. Підключаємо iPhone до комп’ютера за допомогою кабелю.

2. Завантажуємо і встановлюємо додаток coconutBattery 3 для Mac або iBackupBot для Windows.

3. У додатку бачимо інформацію про максимальну фактичну ємність батареї і кількості циклів перезарядки.

Так, наприклад, в coconutBattery відображається фактична ємність ( Full Charge Capacity ) і кількість циклів ( Cycle Count ).

А як зрозуміти, скільки циклів заряду у акумулятора MacBook?

 

Кількість циклів заряду батареї на Mac можна дізнатися без сторонніх утиліт і додатків.

1. Перейдіть в меню Apple  – Про цей MacBook .

2. Натисніть кнопку Звіт про систему .

3. У розділі Апаратні засоби – Електроживлення знайдіть пункт Кількість циклів перезарядки .

Також на Mac за допомогою програми coconutBattery .

Запам’ятовуємо. Коли потрібно міняти акумулятор

Нести iPhone на заміну батареї потрібно: якщо стан акумулятора в iOS відображається на рівні 80% і нижче або, коли кількість циклів наближається до 500 .

Такий iPhone може мимоволі відключитися під час запуску трудомістких ігор, буде швидко розряджатися в нуль на холоді, а в звичайному режимі – частіше вимагати підключити зарядний пристрій.

Міняти акумулятор на MacBook потрібно: коли ноутбук виробив закладений виробником ресурс (300, 500 або 1000 циклів), в залежності від моделі.

MacBook зі зношеною батареєю буде працювати менше звичайного. Продуктивність ноутбука при цьому не зміниться.

Скільки часу залишилося: робити заміну акумулятора бажано приблизно через 2 роки використання iPhone і через 3-4 роки експлуатації MacBook. Це слід пам’ятати тим, хто досить довго не змінює гаджет або набуває пристрою на вторинному ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.