Qualcomm Snapdragon X Plus з потужним нейроблоком представлений офіційно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кардинальних відмінностей між флагманським Snapdragon X Elite та спрощеним Snapdragon X Plus немає. Новинка так само базується на процесорних ядрах Oryon, виготовлена ​​за нормами 4-нм техпроцесу і пропонує аналогічний за продуктивністю нейроблок NPU. Останній відповідає за ШІ-функції, такі як генерація аудіо-, відео- та текстового контенту.

Snapdragon X Plus є 10-ядерним чіпсетом з піковою частотою до 3,4 ГГц (турбобуст відсутній). Загальний обсяг кеш-пам’яті досягає 42 МБ, заявлено підтримку ОЗУ стандарту LPDDR5X-8448 обсягом до 64 ГБ і накопичувачів M.2 PCI-E 4.0 NVMe. Що стосується продуктивності, то тут Qualcomm показує, що новинка потужніша від конкурентів на 37% при зниженому на 54% енергоспоживання. Наприклад, продуктивність відеоядра чіпсету досягає 3,8 Тфлопс, що можна порівняти з потужністю Xbox Series X.

Snapdragon X Plus справді виглядає привабливо на тлі конкурентів. Повідомляється, що вбудований нейрообчислювальний блок NPU демонструє продуктивність до 45 TOPS. Це більше, ніж вимагає Microsoft для локальної роботи ШІ-помічника Copilot – 40 TOPS. Більше того, це в рази більше, ніж пропонують новітні чіпи конкурентів: Intel Core Ultra – 10 TOPS, а AMD Ryzen 8040 – 16 TOPS.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процесор вміє виводити картинку відразу на три монітори з роздільною здатністю 4К @60 Гц за допомогою апаратного кодування/декодування AV1 відео в режимі 4K HDR. Вбудований модем Snapdragon X65 підтримує мобільні мережі 5-го покоління, а також роботу модулів Wi-Fi 7 та Bluetooth 5.4 LE.

Ноутбуки на базі Snapdragon X Plus

Повідомляється, що перші пристрої, а саме ARM Windows-ноутбуки з процесором Snapdragon X Plus, можуть з’явитися вже цьогорічного літа на заході COMPUTEX 2024.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.