Android-смартфони, які можна сміливо брати у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Близько 10 років тому вихід нового смартфона від улюбленого бренду для справжнього шанувальника був порівнянний із справжнім святом . До таких подій готувалися не лише самі виробники, а й великі медіа з армією видатних журналістів. Кожного витоку або концепту чергового девайсу розбирали на профільних форумах і тематичних порталах у найдрібніших подробицях , а самі презентації обговорювали ще кілька тижнів після їх закінчення.

Сьогодні ситуація кардинально змінилася – нові смартфони виходять буквально щодня . Зокрема, низку анонсів можна спостерігати на великих виставках, таких як Consumer Electronics Show (CES) у Лас-Вегасі, Mobile World Congress (MWC) у Барселоні та Internationale Funkausstellung (IFA) у Берліні. Навіть на початку квітня 2024 року великі компанії проводять презентації одна за одною.

Ось розклад минулих та найближчих анонсів:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • OnePlus Nord CE4 – 1 квітня;
  • realme 12X 5G – 2 квітня;
  • Motorola Moto Edge 50 Pro – 3 квітня;
  • realme C65 – 3 квітня;
  • Tecno Pova 6 і Pova 6 Neo – 4 квітня;
  • HONOR X7b 5G – 4 квітня;
  • Redmi Turbo 3 – 10 квітня;
  • realme GT Neo 6 SE – 11 квітня.

Адже це лише третина місяця! Попереду ще анонс довгоочікуваної серії HUAWEI P70 та можливі сюрпризи від Xiaomi на заході Mi Fan Festival .

Окремо стоїть компанія Apple, яка, не змінюючи закладеним Стівом Джобсом традиціям, проводить презентації смартфонів щорічно. Так, іноді компанія проводить додатковий захід для недорогих моделей iPhone SE навесні, але останні кілька років таких івентів не було. Тому кожен фанат Apple знає, що на нову номерну серію iPhone потрібно чекати у вересні.

Як бачите, гаджетів, що вийшли за перші три місяці року достатньо , щоб у них заплутатися . Ну а щоб самостійно не розбиратися у всіх нюансах сотні представлених пристроїв, пропоную вам мій міні-рейтинг Android-смартфонів , до яких варто придивитися на початку 2024 року .

Найкращий флагман

Найзбалансованіший, на мій погляд, флагманський смартфон у 2024 році – Samsung Galaxy S24 Ultra . До виходу наступного покоління Galaxy S він швидше за все так і залишиться лідером більшості рейтингів.

Хоча Samsung практично не змінювала дизайн уберфлагманів з 2022 року, у Galaxy S24 Ultra компанія відмовилася від їхньої головної фічі – вигнутого екрану, але цьому є виправдання. Дисплей у Galaxy S24 Ultra прикритий новим склом Corning Gorilla Armor, яке не тільки захищає його від тріщин при падінні, а й максимально знижує кількість відбитків та відблисків. Якщо порівняти цей смартфон з будь-яким іншим флагманом, то відразу стає видно, що в девайсі Samsung дисплей ніби матовий . Про міцність титанової рамки не сказав лише лінивий, а я просто додам — вона збирає набагато менше подряпин та сколів, ніж алюмінієві у минулорічних флагманах бренду.

Ще один прихований козир флагманів Samsung – кастомний чіп Qualcomm , який інші виробники навряд чи отримають. Йдеться про спеціальну версію Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy з розігнаним суперядром центрального процесора та покращеним відеопроцесором. По факту навіть торішній Galaxy S23 Ultra не має проблем з продуктивністю, а в Galaxy S24 Ultra процесор ще потужніший.

У плані зйомки цей смартфон Samsung практично не має конкурентів. Основний модуль на 200 Мп добре відпрацьовує як вдень, і вночі. Телевік і перископ, зум якого в цьому поколінні урізали з 10-х до 5-х, також видають хороші результати. Якщо ви любите знімати ролики, то точно зайде безшовне перемикання між усіма модулями камери при запису відео в 4K/60fps. Селфі-камера тут теж топова. У всякому разі, для відеодзвінків і гуртків в Telegram вона відмінно підійде. Єдиний сенсор, який трохи засмучує – надширококутний модуль. Йому явно не вистачає світлосили.

За великого бажання з цього девайса можна вичавити до 12 годин роботи увімкненого екрана без підзарядки. Бонусом ви отримуєте стілус , за допомогою якого можна робити швидкі нотатки або начерки. Ще один плюс – реверсивна зарядка, що дозволяє зарядити годинник, навушники або навіть інший смартфон від Galaxy S24 Ultra. Про нейромережеві функції Galaxy AI поки можна сказати одне – це сирий продукт, що потребує доопрацювання .

На окрему згадку заслуговує найбільш недооцінена функція One UI – DeX-режим . Кілька разів саме він рятував мене, коли я не хотів брати із собою ноутбук. Якщо коротко – це повноцінний десктопний режим , що нагадує інтерфейс Windows або MacOS. Ви просто підключаєте монітор до Galaxy і насолоджуєтеся нормальним робочим столом із багатозадачністю та купою офісних програм. Виходить, що власники Galaxy S24 Ultra (та інших смартфонів з DeX) буквально носять повноцінний комп’ютер у кишені.

Що за характеристиками?

  • Екран: 6,8 дюйми, Dynamic LTPO AMOLED 2X, QHD+, 120 Гц, HDR10+, яскравість до 2600 нит (у піку);
  • Камери: основна 200 Мп (ƒ/1.7) з оптичною стабілізацією зображення, надширококутна на 12 Мп (ƒ/2.2), телефото на 10 Мп (ƒ/2.4) з 3-кратним зумом, перископ на 50 Мп (ƒ/3.4) 5-кратним оптичним зумом, а також селфі-камера на 12 Мп (ƒ/2.2);
  • Чіпсет та пам’ять: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, 12 ГБ ОЗУ та накопичувач на 256/512/1024 ГБ;
  • Інше: стилус S Pen, акумулятор ємністю 5000 мА·ч з підтримкою швидкої провідної зарядки потужністю 45 Вт, бездротове і реверсивне заряджання, вологозахист IP68, а також підекранний сканер відбитків пальців, підтримка Wi-Fi 7, Bluetooth.

Найкращий середньобюджетний смартфон

У флагманському сегменті розкид цін та асортимент не такий вже й величезний у порівнянні із середньобюджетними пристроями . Як правило, у цієї категорії смартфонів немає певного цінового діапазону . Деякі компанії випускають відверто слабкі смартфони зі застарілою начинкою, але позиціонують їх як midrange (середняк), інші намагаються максимально наблизитися до флагманської позначки і щодо специфікацій, і за ціною. Звідси і отримуємо, що хороший девайс потрібно шукати в ціновому сегменті від 300-700 доларів.

На мій погляд, найвиграшніший гаджет у цій категорії – OnePlus 12R . Це відносно свіжий смартфон із преміальним самобутнім дизайном та вражаючим набором характеристик. Інженери OnePlus вирішили не слідувати новомодним трендам і не стали псувати свої топові пристрої плоскими гранями. Невеликі закруглення дисплея та задньої панелі дозволяють впевнено тримати OnePlus 12R у руці. Завдяки витонченим переходам він не впивається в долоню і не викликає втоми при довгому використанні. Хоча габарити в нього далеко не компактні.

OnePlus не поскупилася на екран, тому наша модель може похвалитися шикарним 6,78-дюймовим дисплеєм AMOLED LTPO4 з частотою оновлення 120 Гц, підтримкою HDR10+ і Dolby Vision. Показнику пікової яскравості заздрять навіть уберфлагмани. Ця панель видає божевільні 4500 ниток у піку. Для порівняння показник iPhone 15 Pro Max ледве досягає 2000 ніт . Похилий грані роблять дисплей візуально безрамковим , але незручностей при використанні вони не створюють. Знаю, що багатьом не подобаються екрани-водоспади, але в OnePlus 12R це реалізовано дуже грамотно.

Задня панель по-своєму унікальна – грань переливається в круглий блок з камерами і світлодіодним спалахом. OnePlus 12R отримав основний сенсор Sony IMX890 з роздільною здатністю 50 Мп. Це один із найкращих датчиків на ринку, який видає нереально красиві фотографії та відео. Доповнює його надширик на 8 Мп. Його можна використовувати лише за хорошого освітлення, інакше він може сильно розчарувати. А ось один із явних мінусів — безглуздий об’єктив під макро на 2 Мп. Краще б його взагалі не було.

До речі, OnePlus 12R вміє знімати 4K/60 fps. За бажанням на нього можна записувати відео для YouTube або VK Play Live. Картинка виходить максимально плавною без розривів кадру та будь-яких артефактів. За це спасибі екс-флагманському чіпу Snapdragon 8 Gen 2 . Він все ще гарний, і залишиться одним із найкращих рішень на ринку ще кілька років. В іграх і додатках, зрозуміло, ніяких підлагування ви не помітите.

Автономність – ще один козир OnePlus 12R. Тут встановлена ​​монструозна батарея ємністю 5500 мА · год за допомогою надшвидкої зарядки потужністю 100 Вт. Проте бездротової або реверсивної зарядки не передбачено. Втім, це не такий вагомий мінус , щоб відмовлятися від цієї моделі. У решті — це потужний субфлагманський телефон із запасом продуктивності на найближчі 2-3 роки.

Що за характеристиками?

  • Екран: 6,78 дюйми, LTPO4 AMOLED, WQHD+, 120 Гц, HDR10+, яскравість до 4500 ниток (у піку);
  • Камери: основна 50 Мп (ƒ/1.8) із оптичною стабілізацією зображення, надширококутна на 8 Мп (ƒ/2.2), макро на 2 Мп (ƒ/2.4), а також селфі-камера на 16 Мп (ƒ/2.4);
  • Чіпсет та пам’ять: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 8/12/16 ГБ ОЗУ та накопичувач на 128/256 ГБ;
  • Інше: акумулятор ємністю 5500 мА · год з підтримкою швидкої провідної зарядки потужністю 100 Вт, вологозахист IP64, підекранний сканер відбитків пальців, підтримка Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 та NFC.

Найкращий доступний смартфон

А що, якщо я розповім вам про дуже цікавий смартфон від відносно молодого бренду Infinix , який коштує всього 5 тисяч гривень ? Йдеться про Infinix Hot 40 . І це максимально якісний продукт. Я сам дуже скептично ставлюся до маловідомих компаній, і спочатку довго шукав каверзу. Насправді все виявилося досить просто — Infinix просто намагається завоювати народне кохання , тому викладається на всі 100% навіть у найдоступніших девайсах .

Вже відразу після розпакування стає зрозуміло, що дизайнери надихалися на iPhone останніх 4 поколінь. Тут потужний блок з трьома камерами на задній панелі, плоскі грані і навіть програмна опція, що перетворює виріз в екрані під селфі-камеру на зразок Dynamic Island (з iPhone 15). До якості матеріалів та складання претензій немає — нічого не скрипить і не хрумтить. Головне, що смартфон відчувається набагато дорожче за свій прайс.

Дисплей Infinix Hot 40 досить якісний – тут встановлений 6,78-дюймовий LCD-екран з IPS-матрицею та розгорткою 90 Гц. Повірте, це набагато краще , ніж дешева OLED-панель , яка буде шкодити очам високим рівнем ШІМу (мерехтіння на низькій яскравості, часто призводить до головних болів). З IPS такої проблеми немає – екран взагалі не мерехтить. Мабуть, єдиний мінус полягає у низькому рівні яскравості. Максимальний показник досягає 500 нит, чого в сонячний день може не вистачити для комфортного читання повідомлень у месенджері.

Хоч тут і встановлено 4 камери , користуватися ви будете всього двома – основною на 50 Мп і передньою на 32 Мп. Дві заглушки на макро і боці грають швидше декоративну роль . З цікавого — прихований спалах у селфі-камері. Її можна використовувати як при зйомці, так і як ліхтарик. При хорошому освітленні можна отримати досить непогані знімки . Для нічної зйомки цей аксесуар не призначений. До речі, відео він знімає з роздільною здатністю 2K/30 fps, що дуже добре для доступного смартфона.

Мозком Infinix Hot 40 виступає MediaTek Hello G88 . Я майже був упевнений, що цей чіп почне швидко нагріватися і скидати частоту , що призведе до падіння продуктивності та зависання в іграх. За фактом, зізнаюся, я був не правий . Завдяки 8 ГБ оперативної пам’яті, яку я відразу ж збільшив до 16 ГБ (+8 ГБ віртуальної) за рахунок накопичувача, ніяких підлагоджень у фоторедакторах, монтажних додатках та іграх я не помітив .

Ще сподобалося, що встановлена ​​батарея ємністю 5000 мА·ч з допомогою швидкої зарядки потужністю 33 Вт. У комплекті є чохол, кабель USB і потрібний адаптер живлення, а на смартфон наклеєна гідрогелева плівка. Спочатку такий набір дуже доречний. Також Infinix Hot 40 пропонує реверсивну зарядку з дроту (можна заряджати інші смартфони), NFC-модуль, слот для картки microSD , вбудований в кнопку живлення сканер відбитків пальців і навіть 3,5-мм аудіороз’єм для улюблених навушників. Шукати у ньому мінуси за такі гроші не варто. Infinix Hot 40 – найкращий з доступних смартфонів , який сьогодні можна купити. Він працює напрочуд плавно, а оболонка не набита рекламою і купою непотрібних додатків. Докладніше я розповідав про цей смартфон у ролику, обов’язково подивіться його.

Що за характеристиками?

  • Екран: 6,78 дюйми, IPS LCD, FHD+, 90 Гц, яскравість до 500 нит (у піку);
  • Камери: основна 50 Мп (ƒ/1.6), макро на 2 Мп (ƒ/2.4), боці на 0,08 Мп, а також селфі-камера на 32 Мп (ƒ/2.2);
  • Чіпсет та пам’ять: MediaTek Helio G88, 8 ГБ ОЗУ та накопичувач на 128/256 ГБ;
  • Інше: акумулятор ємністю 5000 мА·год з підтримкою швидкої провідної зарядки потужністю 33 Вт, сканер відбитків пальців у кнопці живлення, додатковий спалах в дисплеї, слот для картки microSD, 3,5-мм роз’єм для навушників та NFC.

А чи є якісь альтернативи?

Звісно ж, є! Наприклад, замість свіжого Samsung Galaxy S24 Ultra можна взяти торішній Galaxy S23 Ultra . Різниця в технічних характеристиках та дизайні настільки незначна, що фанати бренду були дуже засмучені анонсами на січневій презентації Galaxy Unpacked . Більш того, з виходом оновлення One UI 6.1, всі нейромережевые функції Galaxy AI стали доступні і на попередніх флагманах компанії. Так ви зможете заощадити кілька десятків тисяч гривень, але не втратите головні особливості цього смартфона.

Крім того, ринок смартфонів буквально перенасичений сотнями моделей від китайських виробників , тому вибрати відповідну можна шляхом підбору конкретного набору характеристик. Яскравий приклад – серія Redmi Note 13 , яка складається з 7 різних моделей , включаючи Redmi Note 13, Redmi Note 13 4G, Redmi Note 13 Pro+, Redmi Note 13R Pro та Redmi Note 13 CN . Аналогічна ситуація спостерігається і у realme з модельним рядом realme 12 .

Запам’ятайте головне: важлива не кількість папуг у AnTuTu або fps у Genshin Impact, а щоб смартфон подобався вам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.