Смартфони

Samsung позбулася потужного процесора для Galaxy S23. Тепер він з’явиться в Google Pixel 8

Share
Час читання: 3 хв.

Віднедавна Samsung вбудовує у свої флагманські смартфони виключно чіпи Snapdragon: бренд відмовився від використання процесорів Exynos через недостатню ефективність і, як наслідок, необхідність модернізації власного виробництва напівпровідників. Тривалий час фанати марки з недовірою ставилися до Samsung через плутанину, яку влаштувала компанія, продаючи одні й ті самі смартфони з різними процесорами. А ще користувачів не влаштовувала продуктивність Exynos, але мало хто знає, що у Samsung був процесор, який можна порівняти за потужністю зі Snapdragon 8 Gen 2.

Довгий час найкращими у світі чіпами для смартфонів на Android вважалися процесори Qualcomm Snapdragon. Саме їх бажали бачити у своїх пристроях власники Samsung Galaxy, ось тільки бажання не завжди збігалися з реальністю: компанія встановлювала в смартфони для деяких регіонів чіпи Exynos власного виробництва.

Який процесор кращий – Exynos чи Snapdragon

У них були свої недоліки, так само як і у Snapdragon, тому часто фанати даремно їх критикували. Процесор від Samsung мав з’явитися і в Galaxy S23 – про це говорили ранні витоки. Але чим ближче була презентація нового смартфона, тим більше фігурувало чуток, що компанія переведе всю лінійку на Snapdragon 8 Gen 2. У підсумку, так і сталося.

Але через кілька місяців з’явилися цікаві подробиці: виявляється, процесор Exynos 2300 можна було порівняти за продуктивністю з Snapdragon 8 Gen 2 for Samsung Galaxy! Камінь під кодовою назвою Quadra мав 9 ядер, але нижчі частоти порівняно з чипом Qualcomm.

Згідно з даними інсайдерів, завдяки цій архітектурі новий процесор Самсунг міг показати схожі з Snapdragon 8 Gen 2 результати в багатоядерному тестуванні, але поступився б у тестах графіки. У результаті, процесор забракували, ось тільки зробили це ще до запуску в серійне виробництво.

Уже давно не секрет, що чип Tensor – це Samsung Exynos. Так ось, згідно з інсайдами, процесор для нового Google Pixel – це вдосконалена версія Exynos 2300, якого не виявилося в Galaxy S23. За результатами Geekbench, він виявився гіршим за Snapdragon 8 Gen 1 дворічної давності – ось вам і пояснення, чому відмовилися від Exynos у Galaxy S23.

Смартфони Samsung Galaxy на Exynos

Однак компанія не забила на свої процесори зовсім: чутки говорять про те, що зараз південнокорейські інженери працюють над поліпшеною версією Exynos 2400 для Galaxy S24. При цьому навколо Exynos 2300, як і раніше, ходить безліч чуток: частина з них пов’язана з тим, що процесор опиниться в Samsung Galaxy S23 FE, який чекають уже давно. Щоправда, єдиної думки аналітики все ніяк не дійдуть – частина з них припускає, що новий Galaxy отримає чип Snapdragon. Кому вірити – не дуже зрозуміло.

Набагато цікавіше те, що Самсунг може випустити Galaxy S23 Ultra на Exynos! Так-так, це дійсно реально: блогер Ice Universe, відомий своїми точними прогнозами, влітку опублікував дані бенчмарка Geekbench, в якому фігурував новий процесор Самсунг. Ось тільки під модельним номером SM-S919O, зазначеним у базі, може ховатися не S23 FE, а Galaxy S23 Ultra.

Правда, не виключено, що це всього лише прототип, який не стали випускати. У будь-якому разі, якщо південнокорейська компанія збереться виготовити додаткову партію Galaxy S23, цілком імовірно, що всередині виявиться зовсім інший процесор – будьте уважні під час купівлі та уважно вивчайте характеристики.

Яким буде новий Гугл Піксель

Але давайте будемо чесними: Samsung Galaxy S23 Ultra на Exynos – все ж щось зі сфери фантастики. Набагато реальніше те, що на базі цього процесора буде створено Tensor G3 для Google Pixel 8. Згідно з даними, його вироблятимуть за 4-нанометровим техпроцесом, а акцент буде зроблено на енергоефективності та продуктивності. При цьому він все ж буде ближчим до торішнього Snapdragon 8+ Gen 1 незважаючи на додаткове ядро.

Але найсерйозніша відмінність від попередніх процесорів – графічне ядро Xclipse 930 замість Mali, яке було створено в кооперації Samsung і AMD. Ось тільки попереднє покоління цієї графіки не особливо вразило користувачів Galaxy S22, а сам Exynos 2200 сильно відставав навіть від показників MediaTek 9000.

При цьому я б не рекомендував засмучуватися завчасно: як правило, Google робить ставку на різні екосистемні фішки, а не на продуктивність, якої у всіх попередніх смартфонах було більш ніж достатньо. Схоже, що новий Pixel 8 почне працювати довше – все завдяки Samsung.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Samsung
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024