Samsung позбулася потужного процесора для Galaxy S23. Тепер він з’явиться в Google Pixel 8

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Віднедавна Samsung вбудовує у свої флагманські смартфони виключно чіпи Snapdragon: бренд відмовився від використання процесорів Exynos через недостатню ефективність і, як наслідок, необхідність модернізації власного виробництва напівпровідників. Тривалий час фанати марки з недовірою ставилися до Samsung через плутанину, яку влаштувала компанія, продаючи одні й ті самі смартфони з різними процесорами. А ще користувачів не влаштовувала продуктивність Exynos, але мало хто знає, що у Samsung був процесор, який можна порівняти за потужністю зі Snapdragon 8 Gen 2.

Реклама

Довгий час найкращими у світі чіпами для смартфонів на Android вважалися процесори Qualcomm Snapdragon. Саме їх бажали бачити у своїх пристроях власники Samsung Galaxy, ось тільки бажання не завжди збігалися з реальністю: компанія встановлювала в смартфони для деяких регіонів чіпи Exynos власного виробництва.

Який процесор кращий – Exynos чи Snapdragon

У них були свої недоліки, так само як і у Snapdragon, тому часто фанати даремно їх критикували. Процесор від Samsung мав з’явитися і в Galaxy S23 – про це говорили ранні витоки. Але чим ближче була презентація нового смартфона, тим більше фігурувало чуток, що компанія переведе всю лінійку на Snapdragon 8 Gen 2. У підсумку, так і сталося.

Але через кілька місяців з’явилися цікаві подробиці: виявляється, процесор Exynos 2300 можна було порівняти за продуктивністю з Snapdragon 8 Gen 2 for Samsung Galaxy! Камінь під кодовою назвою Quadra мав 9 ядер, але нижчі частоти порівняно з чипом Qualcomm.

Згідно з даними інсайдерів, завдяки цій архітектурі новий процесор Самсунг міг показати схожі з Snapdragon 8 Gen 2 результати в багатоядерному тестуванні, але поступився б у тестах графіки. У результаті, процесор забракували, ось тільки зробили це ще до запуску в серійне виробництво.

Уже давно не секрет, що чип Tensor – це Samsung Exynos. Так ось, згідно з інсайдами, процесор для нового Google Pixel – це вдосконалена версія Exynos 2300, якого не виявилося в Galaxy S23. За результатами Geekbench, він виявився гіршим за Snapdragon 8 Gen 1 дворічної давності – ось вам і пояснення, чому відмовилися від Exynos у Galaxy S23.

Смартфони Samsung Galaxy на Exynos

Однак компанія не забила на свої процесори зовсім: чутки говорять про те, що зараз південнокорейські інженери працюють над поліпшеною версією Exynos 2400 для Galaxy S24. При цьому навколо Exynos 2300, як і раніше, ходить безліч чуток: частина з них пов’язана з тим, що процесор опиниться в Samsung Galaxy S23 FE, який чекають уже давно. Щоправда, єдиної думки аналітики все ніяк не дійдуть – частина з них припускає, що новий Galaxy отримає чип Snapdragon. Кому вірити – не дуже зрозуміло.

Набагато цікавіше те, що Самсунг може випустити Galaxy S23 Ultra на Exynos! Так-так, це дійсно реально: блогер Ice Universe, відомий своїми точними прогнозами, влітку опублікував дані бенчмарка Geekbench, в якому фігурував новий процесор Самсунг. Ось тільки під модельним номером SM-S919O, зазначеним у базі, може ховатися не S23 FE, а Galaxy S23 Ultra.

Правда, не виключено, що це всього лише прототип, який не стали випускати. У будь-якому разі, якщо південнокорейська компанія збереться виготовити додаткову партію Galaxy S23, цілком імовірно, що всередині виявиться зовсім інший процесор – будьте уважні під час купівлі та уважно вивчайте характеристики.

Яким буде новий Гугл Піксель

Але давайте будемо чесними: Samsung Galaxy S23 Ultra на Exynos – все ж щось зі сфери фантастики. Набагато реальніше те, що на базі цього процесора буде створено Tensor G3 для Google Pixel 8. Згідно з даними, його вироблятимуть за 4-нанометровим техпроцесом, а акцент буде зроблено на енергоефективності та продуктивності. При цьому він все ж буде ближчим до торішнього Snapdragon 8+ Gen 1 незважаючи на додаткове ядро.

Але найсерйозніша відмінність від попередніх процесорів – графічне ядро Xclipse 930 замість Mali, яке було створено в кооперації Samsung і AMD. Ось тільки попереднє покоління цієї графіки не особливо вразило користувачів Galaxy S22, а сам Exynos 2200 сильно відставав навіть від показників MediaTek 9000.

При цьому я б не рекомендував засмучуватися завчасно: як правило, Google робить ставку на різні екосистемні фішки, а не на продуктивність, якої у всіх попередніх смартфонах було більш ніж достатньо. Схоже, що новий Pixel 8 почне працювати довше – все завдяки Samsung.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ