Чому в Android так багато різних користувацьких оболонок

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому ОС Android відрізняється на кожному телефоні? Ось причини, через які виробники телефонів налаштовують зовнішній вигляд Android на своїх пристроях.

Купівля телефону Android для абсолютного новачка може бути складним завданням. Існує не тільки безліч апаратних опцій від різних виробників, але вам також доводиться мати справу з тим фактом, що програмне забезпечення теж часто сильно відрізняється. Якщо ви подивитеся навколо, то помітите, що майже всі компанії мають свої власні користувацькі оболонки, що працюють поверх стандартного Android.

Але чому це так? Чому в Android так багато користувацьких оболонок і що мотивує компанії створювати свої власні замість того, щоб запускати стандартний Android? Давайте з’ясуємо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке оболонка Android?

Щоб зрозуміти, що таке оболонка Android, корисно знати, що таке стандартний Android. Стандартний Android відноситься до версії Android, яка створюється і поставляється Google в рамках проекту Android з відкритим вихідним кодом (AOSP). Усі телефони Android засновані на цій чистій версії Android.

Однак, щоб створити інший інтерфейс, виробники телефонів працюють поверх стандартного Android, налаштовуючи користувальницький інтерфейс і додаючи більше власних функцій і додатків. Це називається оболонкою Android, і вона унікальна для виробника, який її створив.

Діапазон доступних оболонок Android

Майже в кожного виробника Android є власна оболонка Android, яка входить до комплекту постачання його смартфонів. Починаючи з Google, компанія випускає серію Pixel з користувацькою оболонкою під назвою Pixel UI. Так, всупереч поширеній думці, навіть телефони Google не працюють під управлінням стандартного Android.

Інші доступні користувацькі оболонки включають One UI (Samsung), MIUI (Xiaomi), Oxygen OS (OnePlus), Color OS (Oppo), Xperia UI (Sony), My UX (Motorola), Zen UI / ROG UI (Asus), EMUI (Huawei), Magic UI (Honor), Realme UI (Realme), Nothing OS (нічого) та інші.

Станом на травень 2023 року Nokia є єдиною великою компанією, що надає Android-інтерфейс, близький до стандартного. Google і Motorola знаходяться поруч, оскільки їхнє програмне забезпечення не так сильно налаштоване, як інші оболонки Android.

Чому компанії створюють користувацькі оболонки для Android?
Створення користувацького скіна Android – це не прогулянка в парку. Компаніям простіше встановити стандартний Android і покінчити з цим. Але з постійно зростаючого списку оболонок Android стає очевидно, що багато компаній не гребують створювати свої власні.

Ось п’ять причин, через які створення користувацької оболонки – це солідна інвестиція для виробників Android.

1. Для користувацького інтерфейсу

Наявність користувацької оболонки Android дає змогу виробникам створювати унікальні користувацькі інтерфейси. Налаштовуючи користувацький інтерфейс і додаючи користувацькі функції, компанії можуть орієнтуватися на певний тип користувачів, які цінують такий досвід.

Хорошим прикладом є Asus, чия оболонка ROG UI призначена в основному для мобільних геймерів. На відміну від того, що ви знайдете в інших користувацьких інтерфейсах, ROG UI битком набитий різними функціональними можливостями, спрямованими на створення кращого ігрового досвіду.

2. Для отримання конкурентної переваги

Відкритий вихідний код Android – це одночасно і благословення, і прокляття. Це благо, тому що будь-яка компанія може використовувати Android як свою операційну систему. Але за наявності доступу до схожого програмного та апаратного забезпечення моделі смартфонів різних компаній можуть бути разюче ідентичними.

Налаштування програмного забезпечення може допомогти продукту компанії виділитися з натовпу. Якщо, наприклад, One UI пропонує кращий користувальницький інтерфейс, ніж стандартний Android, це перевага Samsung. Тому що, хоча один користувацький інтерфейс побудований поверх Android, ви можете отримати до нього доступ, тільки купивши смартфон Samsung.

Те ж саме стосується користувацького інтерфейсу Google Pixel UI та інших оболонок Android. Це також пояснює, чому Google робить деякі зі своїх власних функцій ексклюзивними для користувацького інтерфейсу Pixel, попри те, що компанія володіє Android.

3. Для монетизації

Кастомізація також може бути використана в інтересах компанії для монетизації пристроїв після продажу. Монетизація зазвичай здійснюється в різних формах, включно з попереднім встановленням певних застосунків або сервісів, які приносять дохід компанії.

Деякі додатки та сервіси могли бути від самої компанії-виробника смартфонів або сторонньої компанії, яка заплатила за їхнє встановлення на телефони. Ці додатки та служби зазвичай відомі як шкідливе ПЗ. Якщо ви належите до числа тих, хто зневажає цю практику, є спосіб видалити шкідливі програми з вашого телефону Android.

Компанії також можуть налаштувати програмне забезпечення для показу реклами в різних місцях на пристроях і заробити додаткові гроші. На щастя, деякі компанії, подібно до шкідливих програм, також надають спосіб видалення реклами з вашого смартфона.

4. Для оптимізації програмного забезпечення

OEM-виробники Android створюють користувацькі оболонки, щоб краще оптимізувати роботу програмного забезпечення для своїх пристроїв. Відкритий вихідний код Android означає, що ви можете обирати з безлічі пристроїв з різним бюджетом через різношерстість з точки зору якості обладнання. Але це також один із суттєвих недоліків Android.

Але завдяки кастомізації компанії можуть оптимізувати програмне забезпечення для підвищення продуктивності незалежно від базового обладнання. Крім того, налаштування може призвести до кращого використання ресурсів і збільшення терміну служби батареї. Наприклад, Samsung дає змогу переводити додатки, які не використовуються, у сплячий режим, що допомагає зменшити кількість фонових процесів без необхідності їхнього видалення.

Деякі оболонки Android також автоматично відстежують використання вашого сховища, дають поради про те, як звільнити місце, і навіть роблять це від вашого імені одним натисканням кнопки, якщо ви цього хочете.

5. Для локалізації

Локалізація – це процес адаптації продукту до культури і мови певного регіону або ринку. Налаштовуючи користувальницький інтерфейс і додаючи локальні функції, виробники пристроїв можуть зробити свої пристрої привабливішими і простішими у використанні для клієнтів у певних регіонах. Компанії також можуть впроваджувати локалізацію відповідно до нормативних вимог у різних регіонах.

Хорошим прикладом є Xiaomi, у якої є різні скіни, призначені для конкретних ринків, таких як Китай, Індія і Росія. Наприклад, версія для Китаю не пропонує сервісів Google, але має встановлені додатки, які корисні в Китаї. Інші локалізовані версії також мають певні унікальні аспекти, які застосовні тільки до цільового регіону.

Як вибрати найкращий скін Android для ваших потреб

Різні чинники можуть створювати або руйнувати оболонку Android. Перший фактор, який вам слід враховувати, – це політика підтримки програмного забезпечення. Шукайте оболонку, призначену для більш швидкої доставки оновлень і з більш тривалим періодом підтримки. Другий фактор – це кількість шкідливого ПЗ, яке в ньому є, і чи можете ви видалити його без зайвого клопоту.

По-третє, перевірте додаткові функції, доступні поверх тих, що надає стандартний Android.

Для цього ви можете віддати перевагу багатофункціональній оболонці, такій як Samsung One UI або MIUI від Xiaomi. Якщо вам потрібно щось просте, користувальницький інтерфейс Google Pixel чистіший і не перевантажує вас функціями, які ви, найімовірніше, не використовуватимете. І якщо вам потрібно щось налаштоване для конкретного використання, користувальницький інтерфейс Asus ROG чудово підходить для мобільних ігор. Крім усіх цих факторів, безпека і конфіденційність не менш важливі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.