ТОП-5 найбільш непотрібних функцій сучасних смартфонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожним роком смартфони стають дедалі потужнішими, продуктивнішими та регулярно отримують нові функції. Однак не всі інновації є справді корисними – такими, що вирішують проблеми користувачів або задовольняють їхні потреби. Багато функцій насправді не відповідають реальним запитам користувачів і використовуються більше в маркетингових цілях. Деякі з них можуть сподобатися тільки невеликій групі користувачів або технічних ентузіастів, які люблять експериментувати. І ми вирішили обговорити п’ять найбільш переоцінених функцій смартфона, які не несуть жодної користі.

Дисплей із частотою оновлення 144 Гц

Ще недавно всі смартфони мали стандартну частоту оновлення зображень у 60 Гц. Потім у 2019 році на ринку дебютував OnePlus 7 Pro і відтоді можна вести відлік початку дисплейних перегонів на мобільному ринку. Спочатку новим стандартом в індустрії стали екрани з частотою оновлення 90 Гц, а потім частоту збільшили до 120 Гц. Цікаво, що перший смартфон зі 120-герцевим дисплеєм з’явився на ринку ще в 2017 році – це був Razer Phone.

Спочатку дисплеї з частотою оновлення 120 Гц були доступні виключно у флагманському сегменті, але поступово з’явилися в інших цінових категоріях. Але незважаючи на це, людське око навряд чи може вловити різницю між високими частотами оновлення, але при цьому цьому це нововведення може негативно позначитися на автономності пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У реальності різниця між екранами з частотою 120 і 144 Гц непомітна. Крім того, мало хто, крім геймерів, здатний оцінити перехід з 90 на 129 Гц, проте багато сучасних ігор досі не підтримують таку високу частоту екрану.

Бездротова зарядка

Бездротова зарядка вже давно стала рядовим явищем на ринку смартфонів. І незважаючи на те, що спочатку ця функція виглядала як хороша ідея, за фактом у користувачів виникають проблеми з роботою бездротової зарядки. Іноді смартфони не заряджаються належним чином, тому що недостатньо рівно встановлені на зряадній платформі.

Крім того, назвати бездротову зарядку повністю бездротовою не можна. Навіть використовуючи бездротову технологію, вам доведеться заряджати смартфон у безпосередній близькості від розетки. Та й користуватися смартфоном, поки він перебуває на бездротовій зарядній платформі, вкрай важко, на відміну від дротової зарядки.

Екрани з роздільною здатністю Quad HD

QHD-екрани досить поширені в мобільній індустрії, хоча ще кілька років тому такою роздільною здатністю могли похвалитися тільки флагманські смартфони. Такі екрани помітно чіткіші та здатні відобразити більше деталей, ніж панелі з роздільною здатністю Full HD+.

Однак у таких дисплеїв є недолік, який полягає в тому, що вони споживають більше енергії і, отже, негативно впливають на автономність пристроїв. Це вирішальний фактор для користувачів, яким потрібен смартфон, здатний пропрацювати цілий день без підзарядки.

Також потрібно враховувати ще один важливий аспект, який полягає в тому, що роздільна здатність екрана має бути прямо пропорційна діагоналі екрана. Відносно невеликий розмір екрана смартфона не дає змоги повною мірою оцінити максимальну роздільну здатність, яку він пропонує, тоді як, наприклад, на 32-дюймових екранах телевізора різниця між роздільною здатністю Full HD і Quad HD буде очевидна.

108-мегапіксельні камери

Велика кількість мегапікселів не обов’язково означає, що камера знімає краще, ніж камера з нижчою роздільною здатністю, хоча виробники смартфонів обожнюють акцентувати увагу саме на цьому параметрі. Фактично, камери Google Pixel і iPhone, які не раз визнавалися одними з найкращих на ринку, поступаються в плані роздільної здатності навіть деяким смартфонам середнього класу.

Висока роздільна здатність камери збільшує роздільну здатність готових фото, даючи змогу збільшувати і обрізати частини зображення без втрати якості. Щоправда, важать такі знімки досить багато. А якщо ви ділитеся своїми фотознімками виключно в соцмережах і месенджерах, то майте на увазі, що фотографії стискаються і максимальна деталізація, досягнута завдяки високій роздільній здатності камери, пропадає.

Зйомка відео у 8K

Уже давно нікого не здивуєш наявністю підтримки зйомки відео в 4K. Однією з перших цю функцію реалізувала Samsung, впровадивши її в Galaxy S5 ще в 2014 році. Хоча такі 4K-відео займають багато пам’яті.

А ось впровадження в смартфони зйомки в 8K і зовсім не має сенсу, тим більше що далеко не всі пристрої підтримують таку роздільну здатність.

Вердикт

Більшість власників смартфонів насправді не користуються всіма новими функціями. Їх більше цікавлять базові функції на кшталт обміну повідомленнями, дзвінків і веб-серфінгу. Тому виробникам смартфонів життєво важливо зосередитися на пропозиції рішень, які відповідають реальним потребам і запитам користувачів, щоб підвищити зручність використання своїх продуктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.