Смартфони

Які функції iPhone запозичив у Android, і навпаки

Share

Насправді, деякі «фішки» в iOS з’явилися завдяки наявності подібних функцій (типу віджетів, програми Translation тощо) на Android-смартфонах. Але й система Android має низку запозичень, за що її критикував Стів Джобс. Докладніше про це – у статті користувачки «Хабра» @k_tultseva.

Отже, які ж особливості запозичили один в одного Android та iOS? Вони стосуються трьох категорій: «заліза», софту та дизайну.

1. Софт

Екранна клавіатура

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Створила її компанія Apple, але потім вона скопіювала покращену версію клавіатури у Android. Останнє відбулося в 2014 році, коли до iOS 8 додалася функція QuickType, завдяки якій система підказує користувачеві наступне слово при введенні. У Android-смартфонах таке існувало вже багато років. У 8-й версії iOS з’явилася можливість завантажувати сторонні варіанти клавіатур з магазину програм, що на Android можна було робити з 2009 року.

Голосовий помічник

Вперше така функція з’явилася на iPhone наприкінці 2011 року – після виходу iPhone 4S. Правда, на той момент Siri могла розмовляти тільки англійською мовою, а ще вона спочатку була окремою програмою і тільки через якийсь час додалася в iOS. Google Assistant виник завдяки програмі Google Voice Search, тобто голосовому пошуку. Причому найперша недороблена версія виникла у 2011 році, а повноцінна (як голосовий помічник) – у 2016-му. Потрібно відзначити, що до 2021 року Siri вже за функціональністю та роботою поступається іншим помічникам типу Google Assistant та Amazon Alexa.

Карти

Apple випустила свою версію сервісу у 2012 році, але вона виявилася невдалою. До цього в iOS використовувалися Google Maps. Але повертатися до останніх Apple не стала. До 2014 року особливих змін у Apple Maps не було, лише у 2015 році в них з’явилася інформація про громадський транспорт (тільки жителів США). У 2016 році також додалися нові функції, зокрема функція «Поруч». Потім 2020-го з’явилися в Maps компанії Apple маршрути для велосипедистів, причому подібне на Android існувало з 2010 року. Зараз карти Apple виглядають краще, але все одно відстають за функціональністю від Google Maps.

Віджети

Дехто вважає, що їх вигадала Apple – у 2005 році для Mac. Але оскільки в iPhone з’явилися віджети лише у 2014 році, любителі Android-продукції поспішили звинуватити компанію у крадіжці.

2. «Залізо»

Безпровідна зарядка

Перший подібний пристрій із підтримкою стандарту Qi було створено взагалі для смартфона на базі Windows Phone, і це була Nokia 920 (2012). Також у 2012 році вийшов Samsung Galaxy S3 із підтримкою бездротової зарядки за допомогою особливого аксесуара. У iPhone подібна функція з’явилася лише 2017 року.

Екрани з високою чіткістю

Після виходу iPhone 4 з роздільною здатністю екрану 960×640 компанія знову зайняла лідируючу позицію щодо дисплеїв на ринку. Щільність пікселів стала такою, що окремі пікселі людське око зі звичайної відстані вже не могли розрізнити. Сталося це все у 2010 році.

Відмова від міні-джека

Першим смартфоном без цього порту вважають iPhone 7(2016), але це не зовсім так. Справа в тому, що до цього рішення вдалася майже чотири роки до виходу 7-ї версії телефону Apple компанія Oppo. Тоді роз’єм прибрали із Oppo Finder, проте подібне оновлення залишилося непоміченим.

NFC

Технологія з’явилася у 2010 році на Samsung Nexus S. А ось у iPhone її додали лише у 2014 році – в iPhone 6.

3. Дизайн

Форм-фактор

Тачскрін, великий екран, відсутність фізичної клавіатури – це риси дизайну першого iPhone. Оскільки такий формат став популярним, його запозичив у Apple та Android.

Безрамочный дисплей і «чубчик»

Першими з’явилися Essential Phone та Sharp Aquos, проте помітили технологію лише після виходу iPhone X у 2017 році. Але не можна сказати, що Apple скопіювала все у Sharp, оскільки в цей час вже давно працювала над iPhone X.

Корпус золотого кольору

Перші iPhone були чорного кольору, а потім – чорного або білого. Що ж до Android-апаратів, то вони завжди пропонували безліч варіантів забарвлень. Але в 2013 році вийшов золотий iPhone 5S, а після цього стали з’являтися такого ж кольору Samsung, HTC, LG.

Чорна тема

У 2018 році темна тема додалася до Android 9 Pie. Менше ніж через рік із нею ж виходить iOS 13. У цьому плані операційна система Android виявилася в будь-якому випадку попереду, оскільки вона дозволяє налаштовувати практично все в телефоні під себе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Apple запевняє, що ультратонкий iPad Pro M4 не гнутиметься

    На минулій презентації Apple заявила, що "новий iPad Pro - найтонший продукт компанії за всю…

    13.05.2024

    Складено топ-6 найкращих смартфонів на Android на весну 2024 року

    На першому місці, зненацька, опинився зовсім не флагманський Samsung Galaxy S24 Ultra, а Google Pixel…

    13.05.2024

    Названо найкращі смартфони за часом роботи від акумулятора на 2024 рік

    Ведучий YouTube-каналу Quke.ru перерахував найкращі за автономністю смартфони на сьогодні. Blackview 9300 Pro . Він оснащений…

    13.05.2024

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024

    1600-річний камінь із загадковим написом знайшли в англійському саду

    Чоловік в Англії, що пропалює свій сад, зробив унікальне відкриття. Він знайшов старий камінь із…

    13.05.2024

    Опубліковано зображення першого ноутбука на Snapdragon X Plus

    У мережі з'явилися якісні зображення ноутбука Lenovo IdeaPad Slim 5, побудованого на базі процесора Qualcomm…

    13.05.2024