Які функції iPhone запозичив у Android, і навпаки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Насправді, деякі «фішки» в iOS з’явилися завдяки наявності подібних функцій (типу віджетів, програми Translation тощо) на Android-смартфонах. Але й система Android має низку запозичень, за що її критикував Стів Джобс. Докладніше про це – у статті користувачки «Хабра» @k_tultseva.

Отже, які ж особливості запозичили один в одного Android та iOS? Вони стосуються трьох категорій: «заліза», софту та дизайну.

1. Софт

Екранна клавіатура

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Створила її компанія Apple, але потім вона скопіювала покращену версію клавіатури у Android. Останнє відбулося в 2014 році, коли до iOS 8 додалася функція QuickType, завдяки якій система підказує користувачеві наступне слово при введенні. У Android-смартфонах таке існувало вже багато років. У 8-й версії iOS з’явилася можливість завантажувати сторонні варіанти клавіатур з магазину програм, що на Android можна було робити з 2009 року.

Голосовий помічник

Вперше така функція з’явилася на iPhone наприкінці 2011 року – після виходу iPhone 4S. Правда, на той момент Siri могла розмовляти тільки англійською мовою, а ще вона спочатку була окремою програмою і тільки через якийсь час додалася в iOS. Google Assistant виник завдяки програмі Google Voice Search, тобто голосовому пошуку. Причому найперша недороблена версія виникла у 2011 році, а повноцінна (як голосовий помічник) – у 2016-му. Потрібно відзначити, що до 2021 року Siri вже за функціональністю та роботою поступається іншим помічникам типу Google Assistant та Amazon Alexa.

Карти

Apple випустила свою версію сервісу у 2012 році, але вона виявилася невдалою. До цього в iOS використовувалися Google Maps. Але повертатися до останніх Apple не стала. До 2014 року особливих змін у Apple Maps не було, лише у 2015 році в них з’явилася інформація про громадський транспорт (тільки жителів США). У 2016 році також додалися нові функції, зокрема функція «Поруч». Потім 2020-го з’явилися в Maps компанії Apple маршрути для велосипедистів, причому подібне на Android існувало з 2010 року. Зараз карти Apple виглядають краще, але все одно відстають за функціональністю від Google Maps.

Віджети

Дехто вважає, що їх вигадала Apple – у 2005 році для Mac. Але оскільки в iPhone з’явилися віджети лише у 2014 році, любителі Android-продукції поспішили звинуватити компанію у крадіжці.

2. «Залізо»

Безпровідна зарядка

Перший подібний пристрій із підтримкою стандарту Qi було створено взагалі для смартфона на базі Windows Phone, і це була Nokia 920 (2012). Також у 2012 році вийшов Samsung Galaxy S3 із підтримкою бездротової зарядки за допомогою особливого аксесуара. У iPhone подібна функція з’явилася лише 2017 року.

Екрани з високою чіткістю

Після виходу iPhone 4 з роздільною здатністю екрану 960×640 компанія знову зайняла лідируючу позицію щодо дисплеїв на ринку. Щільність пікселів стала такою, що окремі пікселі людське око зі звичайної відстані вже не могли розрізнити. Сталося це все у 2010 році.

Відмова від міні-джека

Першим смартфоном без цього порту вважають iPhone 7(2016), але це не зовсім так. Справа в тому, що до цього рішення вдалася майже чотири роки до виходу 7-ї версії телефону Apple компанія Oppo. Тоді роз’єм прибрали із Oppo Finder, проте подібне оновлення залишилося непоміченим.

NFC

Технологія з’явилася у 2010 році на Samsung Nexus S. А ось у iPhone її додали лише у 2014 році – в iPhone 6.

3. Дизайн

Форм-фактор

Тачскрін, великий екран, відсутність фізичної клавіатури – це риси дизайну першого iPhone. Оскільки такий формат став популярним, його запозичив у Apple та Android.

Безрамочный дисплей і «чубчик»

Першими з’явилися Essential Phone та Sharp Aquos, проте помітили технологію лише після виходу iPhone X у 2017 році. Але не можна сказати, що Apple скопіювала все у Sharp, оскільки в цей час вже давно працювала над iPhone X.

Корпус золотого кольору

Перші iPhone були чорного кольору, а потім – чорного або білого. Що ж до Android-апаратів, то вони завжди пропонували безліч варіантів забарвлень. Але в 2013 році вийшов золотий iPhone 5S, а після цього стали з’являтися такого ж кольору Samsung, HTC, LG.

Чорна тема

У 2018 році темна тема додалася до Android 9 Pie. Менше ніж через рік із нею ж виходить iOS 13. У цьому плані операційна система Android виявилася в будь-якому випадку попереду, оскільки вона дозволяє налаштовувати практично все в телефоні під себе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.