Смартфони

Експерти розповіли чому варто відмовитися від купівлі дорогих смартфонів

Share

Дорогі смартфони – скоріше елемент образу, показник статусу, ніж просто функціональний пристрій. Як би себе не обманювали, навіть бюджетні апарати сьогодні здатні робити 99% того, що і найкрутіший iPhone або Samsung. Єдина істотна відмінність – низька якість камери, все інше не настільки значуще. Тож чи варто переплачувати в 5-10 разів за те саме, що можна отримати з бюджетного пристрою? Давайте розбиратися, чому краще відмовитися від дорогої покупки.

ЗМІСТ

  • Дорогі смартфони швидко знецінюються
  • Немає сенсу у позамежній продуктивності
  • Більшість флагманських функцій незабаром стануть доступні на стандартних пристроях
  • Ви не використовуєте всі його можливості
  • Висока вартість ремонту

Дорогі смартфони швидко знецінюються

Тут буде справедливо відзначити, що всі смартфони швидко втрачають вартість. У відсотковому відношенні приблизно однаково, але суми зовсім різні. Якщо ви купили телефон за 5 тисяч гривень, через 2 роки його ціна в хорошому стані буде близько 2 500 тисяч гривень. Наприклад, iPhone 11 64 Гб на старті продажів коштував понад $900, зараз його новим можна купити за $765, а б/в за – $600-700. В обох випадках втрата склала майже половину вартості.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Історія цін на iPhone 11 на 64 Гб

Додатково варто згадати і те, що аксесуари до iPhone теж у 5 разів дорожчі. Для того ж Xiaomi можна було б взяти фірмові бездротові навушники до 1000 гривень, тоді як Apple AirPods буде успіхом знайти за 6000 тисяч гривень. Все те саме стосується і зарядки, чохлів, додаткових аксесуарів.

Підсумкова вартість iPhone з усіма необхідними доповненнями (бездротова зарядка, навушники, чохли та ін) легко могла доходити до 70 тисячі гривень. У цей час на звичайному Xiaomi легко вкластися в 15 тисяч гривень . Отримати назад за вживаний пристрій Apple вийде всього близько 40% від суми вартості, а бюджетний Android -46%. Чи не надто велика втрата за 2 роки лише на якомусь iPhone – 40% вартості? Це ще якщо не доводилося звертатися до ремонту.

Немає сенсу у позамежній продуктивності

Зараз багато читачів подумали про 2 моменти:

  • “Я плачу за комфорт” або “Зате він швидкий” – якщо трохи доплатити до бюджетного телефону, такий смартфон теж буде гарний у використанні.
  • “Я можу купити б/в смартфон” – так, але чи готові ви доношувати чужий телефон, який колись був флагманом? Через 2 роки пристрої середнього класу будуть застарілими флагманами, за практично тієї ж ціни (порівняно з б/в) і сенс купувати вживаний апарат?
    Практично всі власники флагманських пристроїв кажуть, що вони є швидкими. Деякі дивляться на бенчмарки і кажуть, що мій телефон отримав 700-800 тисяч балів Antutu. Тільки ось користі з цієї продуктивності? Навіть простіші пристрої працюють плавно, максимум – на частки секунд довше відкривають програми. Сьогодні сучасній людині, яка не запускає постійно надскладні ігри, буде достатньо продуктивності якогось Xiaomi Mi 11T або ж Samsung A32 просто «за очі». Все, що вище, просто не використовується.

Більшість флагманських функцій незабаром стануть доступні на стандартних пристроях

Наступним етапом роздумів щодо доцільності купівлі дорогих гаджетів є їх функціонал. Давайте ж подумаємо, що такого вміє, наприклад, iPhone 12, чого не може Xiaomi 10 Note (найпопулярніший бюджетник):

  • Знімати якісне відео. Тут вони справді хороші і це єдина досить важлива причина для покупки.
  • 5G – через 1-2 роки буде доступним на всіх бюджетних пристроях і навіть тоді це буде рано, адже мережі ще не підтримують стандарт.
  • Підтримка бездротової зарядки? Тільки ось у Xiaomi Note 10 вона також є.
  • Нічний режим? Теж є, хоч і гірше.
  • NFC? Так є в обох пристроях.

Та загалом і писати нема про що, всі можливості iPhone так чи інакше реалізовані в бюджетному Android-смартфоні. Те саме справедливо і при порівнянні дорогого і дешевого Android.

Ви не використовуєте всі його можливості

Тепер настав час написати, що насправді весь функціонал флагмана ви все одно не використовуєте. Ось хвалиться Samsung 100-кратним зумом. Скільки разів він стане вам у пригоді – та всього кілька, один з них – просто перевірити функцію.

Що ще є флагманах, але особливо не потрібно звичайній людині:

  1. Надпотужний процесор. Так, він має запас на майбутнє, на занадто далеке майбутнє, коли сам смартфон уже навряд чи працюватиме. Потужність A14 або Snapdragon 888 не використовується і на половину щоденного циклу, це потрібно визнати. Вона потрібна лише у складних іграх і трохи задіюється у програмній обробці фото (але й цього багато).
  2. 5G – просто не підтримується в Україні і ще довго нічого не зміниться, але на $100 збільшує ціну смартфона.
  3. Водонепроникність. Корисна функція, але вона все одно нічого не гарантує. Вихід з ладу через потрапляння вологи не є гарантійним випадком, а це може статися від простого падіння в келих.
  4. Безпровідна зарядка. Все одно не працює на великих відстанях від зарядного пристрою, а якщо встановлювати його на панель, то особливої ​​відмінності в порівнянні з провідною зарядкою немає. Тільки кабелем ще й швидше у кілька разів.

Висока вартість ремонту

Останній істотний аргумент, щоб замислитися над придбанням більш доступного пристрою – ремонт. Звичайно, ми сподіваємося, що апарат працюватиме і нічого не зламається, але жодних гарантій немає. Панель Ceramic Shield все одно не захистить телефон, якщо він впаде. Тут як пощастить. Вартість передньої панелі iPhone 12 – 12 тисяч гривень + ремонт до 1000 гривень. На Xiaomi з оригінальними запчастинами вийде значно дешевше. Якщо вам не пощастить розбити екран і доведеться замінити через пару років батарею 2000 гривень + вартість заміни), ваш iPhone може обійтися в 100 000 гривень разом з аксесуарами. Назад повернеться лише 40 тисяч гривень у разі продажу. Збитки бюджету – 60 тисяч гривень порівняно з бюджетним пристроєм  за 2 роки. Може комусь це й небагато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

View Comments

  • Тільки ніхто не скаже про те, що той сяомі редмі нот через рік почне тормозить, а айфон ні. Людина змінить цих сяомі 3 рази за 3 роки і витратить приблизно стільки ж, скільки ж коштує айфон.

    • Ви раб чиєїсь думки. У мене колись давно був ультрабюджетний Xiaomi Redmi 4A. Придбав його дуже давно, як тільки він вийшов. Фактично, телефон з шістнадцятьма гігабайтами сховища і двома гігабайтами ram прослужив мені майже 4 роки. Лиш на останньому році він почав глючити.

  • У менеXiaomi mi a1, працює вже 4 роки, і не має проблем, до сервісу не звертався

  • Параша ваші ксяомі та асуси, самсунги рулять

  • 2 года уже пашет редми ноут 8 про. За эти деньги просто прекрасно. Кто считает деньги, поймет. Только не говорите что кто то не может позволить себе его. Большая ошибка оправдывающая людей кто взял яблоко в кредит)))

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Huawei Pura 70, Pura 70 Pro та Pura 70 Ultra виходять у Європі: названо ціни

    Компанія Huawei презентувала свої смартфони серії Pura 70 на міжнародних ринках. У серію входять Pura…

    03.05.2024

    Тім Кук анонсував власний штучний інтелект Apple, який затьмарить решту нейромереж

    Під час сьогоднішнього звіту про доходи та збитки за другий фінансовий квартал 2024 року генеральний…

    03.05.2024

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024

    7 налаштувань конфіденційності Telegram, які варто увімкнути негайно

    Поки невідомо, як довго ми ще можемо користуватися месенджером Telegram, у зв’язку з останніми подіями,…

    03.05.2024

    Функції штучного інтелекту в iOS 18 повинні принести нові можливості роботи в інтернеті

    Очікування щодо майбутньої операційної системи iPhone цього року надзвичайно високі. Після того, як Google і…

    03.05.2024