Експерти розповіли чому варто відмовитися від купівлі дорогих смартфонів

Експерти розповіли чому варто відмовитися від купівлі дорогих смартфонів
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дорогі смартфони – скоріше елемент образу, показник статусу, ніж просто функціональний пристрій. Як би себе не обманювали, навіть бюджетні апарати сьогодні здатні робити 99% того, що і найкрутіший iPhone або Samsung. Єдина істотна відмінність – низька якість камери, все інше не настільки значуще. Тож чи варто переплачувати в 5-10 разів за те саме, що можна отримати з бюджетного пристрою? Давайте розбиратися, чому краще відмовитися від дорогої покупки.

ЗМІСТ

  • Дорогі смартфони швидко знецінюються
  • Немає сенсу у позамежній продуктивності
  • Більшість флагманських функцій незабаром стануть доступні на стандартних пристроях
  • Ви не використовуєте всі його можливості
  • Висока вартість ремонту

Дорогі смартфони швидко знецінюються

Тут буде справедливо відзначити, що всі смартфони швидко втрачають вартість. У відсотковому відношенні приблизно однаково, але суми зовсім різні. Якщо ви купили телефон за 5 тисяч гривень, через 2 роки його ціна в хорошому стані буде близько 2 500 тисяч гривень. Наприклад, iPhone 11 64 Гб на старті продажів коштував понад $900, зараз його новим можна купити за $765, а б/в за – $600-700. В обох випадках втрата склала майже половину вартості.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Експерти розповіли чому варто відмовитися від купівлі дорогих смартфонів
Історія цін на iPhone 11 на 64 Гб

Додатково варто згадати і те, що аксесуари до iPhone теж у 5 разів дорожчі. Для того ж Xiaomi можна було б взяти фірмові бездротові навушники до 1000 гривень, тоді як Apple AirPods буде успіхом знайти за 6000 тисяч гривень. Все те саме стосується і зарядки, чохлів, додаткових аксесуарів.

Підсумкова вартість iPhone з усіма необхідними доповненнями (бездротова зарядка, навушники, чохли та ін) легко могла доходити до 70 тисячі гривень. У цей час на звичайному Xiaomi легко вкластися в 15 тисяч гривень . Отримати назад за вживаний пристрій Apple вийде всього близько 40% від суми вартості, а бюджетний Android -46%. Чи не надто велика втрата за 2 роки лише на якомусь iPhone – 40% вартості? Це ще якщо не доводилося звертатися до ремонту.

Немає сенсу у позамежній продуктивності

Зараз багато читачів подумали про 2 моменти:

  • “Я плачу за комфорт” або “Зате він швидкий” – якщо трохи доплатити до бюджетного телефону, такий смартфон теж буде гарний у використанні.
  • “Я можу купити б/в смартфон” – так, але чи готові ви доношувати чужий телефон, який колись був флагманом? Через 2 роки пристрої середнього класу будуть застарілими флагманами, за практично тієї ж ціни (порівняно з б/в) і сенс купувати вживаний апарат?
    Практично всі власники флагманських пристроїв кажуть, що вони є швидкими. Деякі дивляться на бенчмарки і кажуть, що мій телефон отримав 700-800 тисяч балів Antutu. Тільки ось користі з цієї продуктивності? Навіть простіші пристрої працюють плавно, максимум – на частки секунд довше відкривають програми. Сьогодні сучасній людині, яка не запускає постійно надскладні ігри, буде достатньо продуктивності якогось Xiaomi Mi 11T або ж Samsung A32 просто «за очі». Все, що вище, просто не використовується.

Більшість флагманських функцій незабаром стануть доступні на стандартних пристроях

Наступним етапом роздумів щодо доцільності купівлі дорогих гаджетів є їх функціонал. Давайте ж подумаємо, що такого вміє, наприклад, iPhone 12, чого не може Xiaomi 10 Note (найпопулярніший бюджетник):

  • Знімати якісне відео. Тут вони справді хороші і це єдина досить важлива причина для покупки.
  • 5G – через 1-2 роки буде доступним на всіх бюджетних пристроях і навіть тоді це буде рано, адже мережі ще не підтримують стандарт.
  • Підтримка бездротової зарядки? Тільки ось у Xiaomi Note 10 вона також є.
  • Нічний режим? Теж є, хоч і гірше.
  • NFC? Так є в обох пристроях.

Експерти розповіли чому варто відмовитися від купівлі дорогих смартфонів

Та загалом і писати нема про що, всі можливості iPhone так чи інакше реалізовані в бюджетному Android-смартфоні. Те саме справедливо і при порівнянні дорогого і дешевого Android.

Ви не використовуєте всі його можливості

Тепер настав час написати, що насправді весь функціонал флагмана ви все одно не використовуєте. Ось хвалиться Samsung 100-кратним зумом. Скільки разів він стане вам у пригоді – та всього кілька, один з них – просто перевірити функцію.

Що ще є флагманах, але особливо не потрібно звичайній людині:

  1. Надпотужний процесор. Так, він має запас на майбутнє, на занадто далеке майбутнє, коли сам смартфон уже навряд чи працюватиме. Потужність A14 або Snapdragon 888 не використовується і на половину щоденного циклу, це потрібно визнати. Вона потрібна лише у складних іграх і трохи задіюється у програмній обробці фото (але й цього багато).
  2. 5G – просто не підтримується в Україні і ще довго нічого не зміниться, але на $100 збільшує ціну смартфона.
  3. Водонепроникність. Корисна функція, але вона все одно нічого не гарантує. Вихід з ладу через потрапляння вологи не є гарантійним випадком, а це може статися від простого падіння в келих.
  4. Безпровідна зарядка. Все одно не працює на великих відстанях від зарядного пристрою, а якщо встановлювати його на панель, то особливої ​​відмінності в порівнянні з провідною зарядкою немає. Тільки кабелем ще й швидше у кілька разів.

Висока вартість ремонту

Останній істотний аргумент, щоб замислитися над придбанням більш доступного пристрою – ремонт. Звичайно, ми сподіваємося, що апарат працюватиме і нічого не зламається, але жодних гарантій немає. Панель Ceramic Shield все одно не захистить телефон, якщо він впаде. Тут як пощастить. Вартість передньої панелі iPhone 12 – 12 тисяч гривень + ремонт до 1000 гривень. На Xiaomi з оригінальними запчастинами вийде значно дешевше. Якщо вам не пощастить розбити екран і доведеться замінити через пару років батарею 2000 гривень + вартість заміни), ваш iPhone може обійтися в 100 000 гривень разом з аксесуарами. Назад повернеться лише 40 тисяч гривень у разі продажу. Збитки бюджету – 60 тисяч гривень порівняно з бюджетним пристроєм  за 2 роки. Може комусь це й небагато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.