Apple, Google, Dell, Microsoft і Tesla подали в суд за пособництво дитячому праці

Конголезькі сім’ї подали в суд на компанії Apple, Google, Dell, Microsoft і Tesla, звинувачуючи їх в пособництві дитячого праці. Працюючи в темних підземних тунелях примітивними інструментами, діти добувають кобальт для акумуляторів, що використовуються в продукції перерахованих компаній. При цьому вони отримують каліцтва або гинуть.

Позов поданий у Вашингтоні правозахисної фірмою International Rights Advocates від імені 14 батьків і дітей з Демократичної Республіки Конго (ДРК). Позивачі вимагають відшкодування за примусову працю і додаткову компенсацію за несправедливе збагачення, недбалість та умисне заподіяння емоційних травм. За важку і небезпечну працю дітям платили по 2 долари в день.

Сім’ї стверджують,що їхні діти незаконно працювали на шахтах, що належать британській гірничодобувній компанії Glencore. Кобальт з рудників Glencore закуповувала бельгійська компанія Umicore, яка потім продавала його Apple, Google, Tesla, Microsoft і Dell.

Крім того, діти працювали на шахтах, що належать китайській компанії Zhejiang Huayou Cobalt, яка постачає кобальт Apple, Dell і Microsoft, а також, ймовірно, іншим відповідачам.

Позивачі переконані, що перераховані компанії знали про стан справ і мали можливості, що дозволяли запобігти порушенням.

Попит на кобальт за останні п’ять років зріс втричі, а до кінця 2020 року він може додатково подвоїтися. Більше 60% кобальту видобувається в ДРК, однією з найбідніших країн світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.