Колишній працівник корпорації Microsoft пояснив, чому в Windows 10 не так багато багів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що Windows 10 постійно нарощує свою ринкову частку, ця ОС Microsoft вже відзначилася низкою великих помилок і помилок, за які навіть припинялися випуски великих оновлень. Про дрібні помилки і зовсім говорити не доводиться. Чому так відбувається і чому з минулими версіями ОС не було таких проблем? На це питання взявся відповісти колишній працівник Microsoft Джеррі Берг (Jerry Berg), який відпрацював 15 років на посаді Senior Software Developer у відділі по розробці Windows (Windows operating system development team).

Для тих, хто хоче зрозуміти всі тонкощі процесу виникнення все нових і нових багів і помилок в Windows 10, рекомендуємо подивитися 16-хвилинний відеоролик цілком. Але якщо викладати суть коротко — проблема зводиться до спрощення підходу до тестування: якщо раніше тестуванням Windows 10 займалося безліч команд у структурі самої Microsoft, і для своїх цілей вони використовували найрізноманітніше апаратне забезпечення з настільними і дискретними відеокарти, різними процесорами і материнськими платами, то після масштабних звільнень у 2014 і 2015 роках Microsoft перейшла на тестування Windows за допомогою засобів віртуалізації, які виконуються на одних і тих же процесорах, при однакових компонентах апаратного забезпечення, однакових об’ємах пам’яті і т. д. За рахунок цього компанія просто не в змозі відтворити ті проблеми з обладнанням і, скажімо, драйверами, з якими зустрічається рядовий користувач.

Втім, Microsoft не відмовилася від тестів на людях. Внутрішнє тестування Windows 10, виконуване за допомогою віртуалізації, доповнено програмою Windows 10 Insider, в рамках якої кожен користувач може спробувати свіжі передрелізні збірки і, в разі виникнення помилки, відправити в Microsoft звіт. Але біда в тому, що звичайні люди не в змозі широко документувати проблеми — так, щоб розробники могли їх точно відтворити і зрозуміти, в чому полягає помилка. А професіоналів, як вже сказано вище, Microsoft просто скоротила.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що ж стосується телеметрії — звітів, що відсилаються в Microsoft при виникненні якихось помилок (наприклад, дамп пам’яті у результаті синього екрану смерті), то вони містять у собі зовсім не той обсяг даних, щоб можна було чітко встановити причину “падіння” системи. Умовно, для цього потрібен великий дамп з усією детальною інформацією, а зараз в Microsoft відсилається тільки маленький.

В результаті все це призводить до того, що одна маленька помилка може розростися до величезних масштабів, паралізується робота безлічі комп’ютерів і виникають ті самі гучні відгуки оновлень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.