Microsoft розповіла, як порівнювала продуктивність Snapdragon X Elite та Apple M3

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Компанія Microsoft під час презентації ноутбука Surface Laptop на Arm-процесорі Snapdragon X Elite порівнювала його з ноутбуком MacBook Air на чіпі Apple M3, який також збудовано на архітектурі Arm. Оцінка проводилася з використанням бенчмарків, причому перевірялася як швидкодія у різних сценаріях, так і енергоефективність, повідомляє портал The Verge, журналісти якого побували в офісі Microsoft та детальніше вивчили результати тестів.

Реклама

Компанія Microsoft явно поставила за мету перевершити Apple на її власному полі — у сегменті ноутбуків на базі Arm-процесорів, принаймні у протистоянні з чіпами M3. У Microsoft впевнені, що Snapdragon X Elite від компанії Qualcomm дозволить досягти цієї мети. Перші системи на цьому чіпі з’являться у продажу з 18 червня.

Додамо, що ноутбуки Snapdragon X Elite стануть першими системами нового класу Copilot Plus PC. Такі комп’ютери характеризуються певним набором особливостей, головна з яких спеціальний ШІ-співпроцесор (NPU) з продуктивністю від 40 TOPS (трильйонів операцій за секунду). Snapdragon X Elite підпадають під цю вимогу, оскільки в їхньому складі є NPU з продуктивністю 45 TOPS.

Для оцінки продуктивності Surface Laptop і MacBook Air з M3 компанія обрала синтетичні тести Cinebench 2024 і Geekbench 6. Правда, слід зазначити, що в цих бенчмарках Microsoft зробила упор на багатоядерну продуктивність, оскільки в тестах одноядерної продуктивності Snapdragon X Elite виявився трохи M3. Тут же важливо відзначити, що Surface Laptop оснащений активною системою охолодження, що дозволяє чіпу працювати з максимальною продуктивністю. У свою чергу ноутбуки MacBook Air покладаються на пасивне охолодження і модель з процесором M3 не є винятком. Наскільки цей факт вплинув на результат тестів — покажуть майбутні незалежні тести.

У багатоядерному тесті Cinebench 2024 ноутбук Microsoft показав результат у 980 балів, а MacBook Air з M3 набрав там лише 650 балів. У Geekbench 6 ноутбук Microsoft набрав 14 000 балів багатоядерної продуктивності, а комп’ютери Apple – лише 12 000 балів.

Далі Microsoft порівняла, як вона це називає, “реальну продуктивність”. Основним вибором тут став бенчмарк HandBrake ToS, який вимірює тривалість кодування відеофайлу у форматі 4K. Surface Laptop на Snapdragon X Elite впорався із цим завданням за 5 хвилин та 8 секунд. MacBook Air з M3 знадобилося на виконання того ж завдання 6 хвилин та 26 секунд. Важливо, що новий Surface впорався із завданням удвічі швидше за Surface Laptop 5 на базі Intel Core 12-го покоління (Alder Lake), якому знадобилося на кодування відео 10 хвилин і 30 секунд. Для Surface Laptop 4 потрібно ще більше часу на виконання завдання – 13 хвилин і 32 секунди.

Також Microsoft порівняла час автономної роботи ноутбуків під час їх використання у різних сценаріях. Для цього використовувалися тести, що симулюють роботу систем у веб-браузері та відтворення відео. Surface Laptop 5 з чіпом Intel 2022 при використанні браузера пропрацював 8 годин 36 хвилин до того моменту, як його батарея повністю розрядилася. Новий Surface пропрацював удвічі більше – 16 годин та 56 хвилин. Завдяки цьому він також обійшов 15-дюймовий MacBook Air M3, який пропрацював 15 годин та 25 хвилин.

У режимі перегляду відеоакумулятора нового Surface Laptop вистачило більш ніж на 20 годин. У MacBook Air з M3 акумулятор сів за 17 годин та 45 хвилин. Новий Surface Laptop у цьому режимі пропрацював майже на 8 годин довше, ніж Surface Laptop 5, запас батареї якого вичерпався через 12 годин та 30 хвилин.

У рамках презентації нового Surface Laptop компанія заявила, що ноутбуки з маркуванням Copilot Plus PC на базі процесорів Snapdragon X Elite зможуть запропонувати на 20% більше часу автономної роботи порівняно з 15-дюймовим MacBook Air.

Microsoft також зазначає, що NPU у складі процесора Snapdragon X Elite вдвічі продуктивніше, ніж нейронний двигун процесора Apple M3 в кросплатформному бенчмарку Procyon AI Computer Vision. Ноутбук Surface Laptop у цьому тесті набрав 1745 балів, а MacBook Air – лише 889. Втім, це не дивно, оскільки для NPU процесора Qualcomm Snapdragon X Elite заявляється ШІ-продуктивність 45 TOPS, а M3 лише 18 TOPS. Microsoft також показала, що Surface Laptop має 4,5-кратну перевагу в ефективності обробки запитів моделі Phi Silica в порівнянні з M3, а також демонструє пікову ефективність виведення 24 TOPS/Вт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: