Новини України та Світу

Вчені створили інноваційну батарейку з блискавичною зарядкою

Share

Винайти гібридний натрієво-іонний АКБ вдалося дослідникам Корейського інституту науки та технологій (KAIST). Вчені створили елемент живлення, який здатний заряджатися за кілька секунд, при цьому акумулятор має і велику ємність, і збільшену щільність енергії щодо стандартних літій-іонних батарей. Особливість розробки в тому, що натрій у тисячі разів має більше поширення на Землі, ніж літій, тому виробництво АКБ на його основі буде і дешевшим, і простим, і перспективнішим.

Повідомляється, що дослідницька група об’єднала матеріали анодів із катодами, що підходять для суперконденсаторів. Такий дует дозволить акумулятору продемонструвати надшвидку зарядку і розрядку з високою ємністю самої батареї. Досвід же показав, що винахід життєздатний і навіть зможе стати альтернативою літій-іонним варіантам. За характеристиками щільності енергії технологія анітрохи не поступається суперконденсаторам.

Важливість винайденого натрій-іонного АКБ у тому, що попит на елементи живлення постійно зростає, запаси літію зменшуються, а видобуток цієї копалини дуже шкодить природі. Більш того, особливості нового акумулятора зможуть вирішити низку проблем і вивести на новий рівень всю індустрію, зав’язану на незалежних джерелах живлення: починаючи від смартфонів і закінчуючи електромобілями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Варто відзначити, що існуючі натрієво-іонні батареї (SIB) і натрієво-іонні конденсатори (SIC) мають малу щільність потужності і обмежену кількість перезарядок. Тому корейські вчені зосередилися на гібридному варіанті акумуляторів — SIHES. Цей тип може використовувати різні можливості катодів конденсаторного та анодів акумуляторного типу, забезпечуючи високу щільність енергії та щільність потужності при швидкій зарядці.

Дослідники повідомляють, що їхня SIHES-розробка може досягати до 247 Вт·ч/кг щільності енергії при щільності потужності 34 748 Вт·ч/кг. Професор факультету матеріалознавства та інженерії Джунг Ку Канг наголосив, що дослідження стало проривом у подоланні існуючих обмежень систем зберігання енергії. Він сподівається, що технологія знайде широке застосування в різних електронних пристроях, включаючи електромобілі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Sony готує нову портативну консоль PlayStation

    У світі ігор ходять чутки про те, що Microsoft і Sony можуть створити переносні версії…

    17.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дивні дефекти екрану

    Перші користувачі, що купили iPad Pro з чіпами M4 та новими OLED-екранами, виявили неприємну деталь…

    17.05.2024

    Apple дозволила всім програмам стежити за користувачами: що робити

    В останні кілька днів власники iPhone по всьому світу скаржаться на дивний баг в iOS,…

    17.05.2024

    iPhone 17 Ultra отримає новий дизайн та непристойно високу ціну

    Портал The Information поділився інсайдом щодо виходу абсолютно нової моделі iPhone зі значно більш тонким…

    17.05.2024

    Названо приховані функції смартфонів, про які знають не всі

    Смартфони пропонують нам сьогодні велику кількість різноманітних функцій. А про деякі можливості більшість користувачів навіть…

    17.05.2024

    Розумна вібрація – нова функція у Android 15

    В операційній системі Android 15 з'явилося розумне налаштування "Адаптивна вібрація". Як пише Android Authority, її…

    17.05.2024