Вчені створили інноваційну батарейку з блискавичною зарядкою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Винайти гібридний натрієво-іонний АКБ вдалося дослідникам Корейського інституту науки та технологій (KAIST). Вчені створили елемент живлення, який здатний заряджатися за кілька секунд, при цьому акумулятор має і велику ємність, і збільшену щільність енергії щодо стандартних літій-іонних батарей. Особливість розробки в тому, що натрій у тисячі разів має більше поширення на Землі, ніж літій, тому виробництво АКБ на його основі буде і дешевшим, і простим, і перспективнішим.

Повідомляється, що дослідницька група об’єднала матеріали анодів із катодами, що підходять для суперконденсаторів. Такий дует дозволить акумулятору продемонструвати надшвидку зарядку і розрядку з високою ємністю самої батареї. Досвід же показав, що винахід життєздатний і навіть зможе стати альтернативою літій-іонним варіантам. За характеристиками щільності енергії технологія анітрохи не поступається суперконденсаторам.

Важливість винайденого натрій-іонного АКБ у тому, що попит на елементи живлення постійно зростає, запаси літію зменшуються, а видобуток цієї копалини дуже шкодить природі. Більш того, особливості нового акумулятора зможуть вирішити низку проблем і вивести на новий рівень всю індустрію, зав’язану на незалежних джерелах живлення: починаючи від смартфонів і закінчуючи електромобілями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Варто відзначити, що існуючі натрієво-іонні батареї (SIB) і натрієво-іонні конденсатори (SIC) мають малу щільність потужності і обмежену кількість перезарядок. Тому корейські вчені зосередилися на гібридному варіанті акумуляторів — SIHES. Цей тип може використовувати різні можливості катодів конденсаторного та анодів акумуляторного типу, забезпечуючи високу щільність енергії та щільність потужності при швидкій зарядці.

Дослідники повідомляють, що їхня SIHES-розробка може досягати до 247 Вт·ч/кг щільності енергії при щільності потужності 34 748 Вт·ч/кг. Професор факультету матеріалознавства та інженерії Джунг Ку Канг наголосив, що дослідження стало проривом у подоланні існуючих обмежень систем зберігання енергії. Він сподівається, що технологія знайде широке застосування в різних електронних пристроях, включаючи електромобілі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.