За антиізраїльську позицію Google звільнила 28 співробітників

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Антиізраїльські протести співробітників компанії Google з вимогою “припинити геноцид палестинців у секторі Газа” висловився у відмові від роботи над проектом Ізраїлю.

28 співробітників Google було звільнено за бунт проти співпраці з Ізраїлем.

Проект Nimbus з’явився у 2021 році, коли Google та Amazon уклали з урядом Ізраїлю контракт вартістю 1,2 мільярда доларів на надання можливостей штучного інтелекту та хмарних обчислень.

Політика Google забороняє використання сервісів компанії для участі в «насильстві, яке може призвести до смерті, серйозної шкоди чи травми». Проте видання Time та The Intercept з’ясували, що з боку Ізраїлю до Nimbus бере участь міністерство оборони.

За даними Time, в рамках проекту ізраїльське Міноборони має свою власну точку входу в інфраструктуру Google Cloud, яка дозволяє зберігати та обробляти дані, а також отримувати доступ до сервісів штучного інтелекту.

З документів, отриманих виданням The Intercept у 2022 році, випливало, що доступні Ізраїлю сервіси Google мають можливості розпізнавання облич, автоматичної категоризації зображень та відстеження об’єктів.

У Google описують взаємодію із ізраїльським урядом за проектом Nimbus як виключно цивільний. Представник компанії заявив Time, що їхня робота не спрямована на «засекречені військові завдання, які стосуються зброї чи розвідувальних служб». Проте протестувальники Google вважають, що проект Nimbus може бути використаний саме у військових цілях.

Їхнє занепокоєння, як пише Time, ґрунтується на трьох фактах: прямій заяві міністерства фінансів Ізраїлю в 2021 році, що Nimbus буде використовуватися міністерством оборони; характер послуг, які, ймовірно, будуть доступні ізраїльському уряду, а також очевидною нездатністю Google відстежити, що саме Ізраїль робить з технологіями. При цьому поки що жодних доказів використання сервісів Google у вбивствах мирних жителів немає, зазначає Time.

4 березня 2024 року в Нью-Йорку проходила конференція, на якій виступав керуючий директор Google в Ізраїлі Барак Регєв. Його виступ перервав один із глядачів, який назвався програмістом Google Cloud. Він заявив, що відмовляється створювати технології, які сприяють геноциду, апартеїду чи стеженню. “Немає технологіям для апартеїду”, – встиг вигукнути протестувальник, одягнений у футболку з логотипом Google, перш ніж його вивели із зали.

Програмістом виявився 23-річний Едді Хетфілд. Через три дні його звільнили з Google, писав Time. До цього моменту всередині компанії вже сформувалося об’єднання No Tech For Apartheid («Немає технологій для апартеїду»), яке, за словами його учасників, налічувало понад 200 співробітників Google.

16 квітня протестувати вийшли співробітники компанії в Нью-Йорку та Саннівейлі, штат Каліфорнія. У Нью-Йорку вони провели сидячий страйк тривалістю понад 10 годин. У Каліфорнії протестувальники зайняли офіс генерального директора Google Cloud Томаса Куріана. В обидва офіси викликали поліцію. Дев’ятьох співробітників Google затримали. Як пише The Washington Post, за кілька годин їх відпустили.

Через два дні після сидячого страйку віце-президент Google з глобальної безпеки Кріс Рекоу розіслав усім співробітникам внутрішній лист, в якому говорилося, що «подібній поведінці» немає місця в офісі і компанія його «не потерпить». Цілком текст цього листа наводить The Verge.

Рекоу заявив, що учасники сидячого страйку “захопили офісні приміщення, осквернили нашу власність і фізично перешкоджали роботі інших співробітників Google”.

«Їхня поведінка була неприйнятною, вкрай деструктивною і змушувала колег відчувати загрозу», — йшлося у листі.

За підсумками розслідування 28 співробітників, «викритих у причетності» до страйку, було звільнено, зазначив Рекоу.

У заяві у відповідь представники No Tech For Apartheid назвали звільнення «кричущим актом відплати» з боку Google.

«За три роки організації протестів проти проекту Nimbus ми так і не почули від жодного керівника ні слова про наші побоювання», — йдеться у заяві групи.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.