Новини України та Світу

Китай запустив найшвидший у світі Інтернет зі швидкістю 1,2 терабіта на секунду

Share

Китай випередив глобальні прогнози, запустивши першу у світі інтернет-мережу нового покоління, що більш ніж у 10 разів перевершує за швидкістю наявні магістралі, на два роки раніше, ніж передбачалося.

Нова магістральна мережа, названа так тому, що вона є основним маршрутом передавання даних між містами, здатна передавати дані зі швидкістю 1,2 терабіта (1200 гігабітів) за секунду між Пекіном на півночі країни, центральним китайським містом Ухань і Гуанчжоу в південній провінції Гуандун.

Лінія, протяжність якої становить понад 3000 км оптичного волокна, була введена в експлуатацію в липні й офіційно запущена цього тижня, після проходження всіх експлуатаційних випробувань.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це досягнення – спільна робота Університету Цінхуа, компаній China Mobile, Huawei Technologies і Cernet Corporation – перевершило прогнози експертів про те, що надшвидкісні мережі зі швидкістю передавання даних 1 терабіт на секунду з’являться не раніше 2025 року.

Більшість магістральних мереж Інтернету у світі працює на швидкості всього 100 гігабіт на секунду. Навіть США тільки нещодавно завершили перехід на Інтернет п’ятого покоління зі швидкістю 400 гігабіт на секунду.

З’єднання Пекін-Ухань-Гуанчжоу є частиною китайського проєкту Future Internet Technology Infrastructure (FITI), який розробляли протягом 10 років, і він являє собою останню версію національної Китайської освітньої та дослідницької мережі (Cernet).

Керівник проєкту Ву Цзяньпін з Китайської інженерної академії заявив, що надшвидкісна лінія “не тільки успішно працює”, а й забезпечує Китай “передовими технологіями для створення ще швидшого Інтернету”.

Віце-президент Huawei Technologies Ван Лей на тій самій пресконференції в Університеті Цінхуа в понеділок заявив, що мережа “здатна передавати дані, еквівалентні 150 фільмам високої чіткості, лише за одну секунду”.

Представник Університету Цінхуа Сюй Мінгвей порівняв нову інтернет-магістраль із надшвидкісним поїздом, який замінив 10 звичайних шляхів, що використовувалися для передачі того ж обсягу даних. За його словами, це значно здешевлює проєкт і полегшує управління ним.

Магістральні мережі мають ключове значення для національної освіти та наукових досліджень, а також для швидко зростаючої потреби в передаванні даних від таких застосунків, як електромобілі та шахти, що використовують промислові технології 5G.

Нова магістральна мережа – це ще один крок для Китаю, який занепокоєний своєю залежністю від США і Японії в поставках маршрутизаторів та інших комплектуючих.

Усе програмне та апаратне забезпечення системи було вітчизняного виробництва, а група технічних дослідників займалася удосконаленням усіх компонентів – від маршрутизаторів і комутаторів до оптоволоконних з’єднань.

Ву і його команда розробили власний надшвидкісний маршрутизатор, здатний обробляти більше даних, ніж будь-коли раніше. Група також запропонувала технологію об’єднання декількох оптичних шляхів для збільшення верхньої межі передачі даних.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • а не за.обує вас піарить кітайську пропаганду? Японія и США мають експерементальні та в котрих місцях діючи магистралі у десятки разів швидші за це!

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Apple вигадала дуже вишукану упаковку для свого нового продукту

    Після вчорашньої презентації нових планшетів Apple та аксесуарів до них, у мережі продовжують з'являтися приховані…

    09.05.2024

    Як зарядити телефон без електрики: 12 простих способів

    Тотальне вторгнення Російської Федерації та регулярні обстріли наших сіл і міст ворожими безпілотниками та ракетами…

    08.05.2024

    Е-кабінет для військовозобов’язаних запустять у червні: які дані у ньому будуть

    В Україні електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити на початку червня 2024 року. Про це повідомила заступниця голови Міноборони Катерина…

    08.05.2024

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024