Китай запустив найшвидший у світі Інтернет зі швидкістю 1,2 терабіта на секунду

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Китай випередив глобальні прогнози, запустивши першу у світі інтернет-мережу нового покоління, що більш ніж у 10 разів перевершує за швидкістю наявні магістралі, на два роки раніше, ніж передбачалося.

Нова магістральна мережа, названа так тому, що вона є основним маршрутом передавання даних між містами, здатна передавати дані зі швидкістю 1,2 терабіта (1200 гігабітів) за секунду між Пекіном на півночі країни, центральним китайським містом Ухань і Гуанчжоу в південній провінції Гуандун.

Лінія, протяжність якої становить понад 3000 км оптичного волокна, була введена в експлуатацію в липні й офіційно запущена цього тижня, після проходження всіх експлуатаційних випробувань.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це досягнення – спільна робота Університету Цінхуа, компаній China Mobile, Huawei Technologies і Cernet Corporation – перевершило прогнози експертів про те, що надшвидкісні мережі зі швидкістю передавання даних 1 терабіт на секунду з’являться не раніше 2025 року.

Більшість магістральних мереж Інтернету у світі працює на швидкості всього 100 гігабіт на секунду. Навіть США тільки нещодавно завершили перехід на Інтернет п’ятого покоління зі швидкістю 400 гігабіт на секунду.

З’єднання Пекін-Ухань-Гуанчжоу є частиною китайського проєкту Future Internet Technology Infrastructure (FITI), який розробляли протягом 10 років, і він являє собою останню версію національної Китайської освітньої та дослідницької мережі (Cernet).

Керівник проєкту Ву Цзяньпін з Китайської інженерної академії заявив, що надшвидкісна лінія “не тільки успішно працює”, а й забезпечує Китай “передовими технологіями для створення ще швидшого Інтернету”.

Віце-президент Huawei Technologies Ван Лей на тій самій пресконференції в Університеті Цінхуа в понеділок заявив, що мережа “здатна передавати дані, еквівалентні 150 фільмам високої чіткості, лише за одну секунду”.

Представник Університету Цінхуа Сюй Мінгвей порівняв нову інтернет-магістраль із надшвидкісним поїздом, який замінив 10 звичайних шляхів, що використовувалися для передачі того ж обсягу даних. За його словами, це значно здешевлює проєкт і полегшує управління ним.

Магістральні мережі мають ключове значення для національної освіти та наукових досліджень, а також для швидко зростаючої потреби в передаванні даних від таких застосунків, як електромобілі та шахти, що використовують промислові технології 5G.

Нова магістральна мережа – це ще один крок для Китаю, який занепокоєний своєю залежністю від США і Японії в поставках маршрутизаторів та інших комплектуючих.

Усе програмне та апаратне забезпечення системи було вітчизняного виробництва, а група технічних дослідників займалася удосконаленням усіх компонентів – від маршрутизаторів і комутаторів до оптоволоконних з’єднань.

Ву і його команда розробили власний надшвидкісний маршрутизатор, здатний обробляти більше даних, ніж будь-коли раніше. Група також запропонувала технологію об’єднання декількох оптичних шляхів для збільшення верхньої межі передачі даних.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.