Названо основні схеми шахрайства в Інтернеті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інтернет майорить безліччю пропозицій заробити легкі гроші. Начебто і робити нічого не потрібно, варто лише ставити на ту чи іншу спортивну команду, стати валютним маклером або просто взяти участь в опитуванні. Та фахівці попереджають, що легких грошей так не заробити, а от власні — витратити можна. Як нині діють шахраї у Мережі — в нашому матеріалі.

ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ

Одним з найпопулярніших варіантів «підзаробити» в Мережі є проходження опитування чи участь у фокус-групах за винагороду. Декілька років тому, заповнюючи таку «анкету», дійсно можна було заробити, — говорять фахівці. Опитування замовляли різні корпорації, аби проаналізувати, чи має їхній товар попит на ринку та що потрібно споживачам. Однак нині правила гри змінились. Звісно, серед безлічі пропозицій можуть бути і цілком чесні, ті, які замовляють фірми, але шахраї не залишаються осторонь такої теми та за допомогою «опитувань» виманюють у довірливих громадян гроші.

«Іноді наприкінці опитування людині говорять, що вона виграла приз, наприклад, тисячу гривень, але з цих грошей слід сплатити податок, невеличкий, десь 1%. Прохають дати реквізити картки, з якої автоматично кошти будуть списані. Потім з картки списується все, що там є. В 99% випадках — це шахрайські схеми. В жодному разі не повідомляйте дані своєї картки», — говорить адвокат Андрій Шестіріков. Ще один популярний спосіб у шахраїв — робота з валютними операціями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Людині пропонують почати заробляти на коливанні курсу. Не важливо — це гривня, долар чи криптовалюта. Суть бізнесу в тому, щоб придбати якусь валюту та продати її на іншій платформі дорожче. Обіцяють навчити цієї справи та дати рекомендації, де краще продавати та купувати. Слухаючи обіцянки, людина справді може почати думати, що така робота дуже легка та грошова, але при цьому вона не враховує комісію, податки, тому дуже часто, купивши багато валюти, люди намагаються її продати, а виходить так, що більше втрачає», — розповідає Андрій Шестіріков.

Він зазначив, що теоретично заробити на коливанні курсу можливо, але для цього потрібно мати відповідні знання і закінчення якихось короткострокових курсів, або просто плата за участь в якомусь «клубі» чи інше — не допоможе заробити.

СТАВКИ НА СПОРТ

Ще один із найпопулярніших способів шахрайства в Інтернеті — це ставки на спорт. Але не ті, які людина робить в офіційній букмекер­ській компанії. Заробіток пропонують у вигляді фіксованого результату матчу за певну плату. Тобто, знаючи результат гри, такий «уболівальник» може поставити у букмекерів гроші на ту чи іншу команду та виграти.

«В пропозиції такого заробітку говориться, що якісь люди надають результати договірних матчів, а за це той, кому буде це повідомлено, повинен заплатити певну суму — від 100 грн до 100 дол. Тут слід зазначити, що це, по-перше, шахрайство в чистому вигляді, а по-друге, в Україні діє кримінальна відповідальність за участь у договірних матчах. Особа, яка знає, що гра договірна і бере в ній участь — від спортсмена до того, хто хоче на цьому просто заробити, підпадає під статтю і порушує закон. За це передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 2 тис. неоподаткованих мінімумів, або від 2 до 5 років позбавлення волі», — говорить Андрій Шестіріков.

ОТРИМАТИ ВИПЛАТИ

Через військові дії в країні зросла кількість шахраїв, які пропонують перевести гроші на допомогу армії або навпаки, задурюють людям голови, обіцяючи, що держава надасть їм грошові виплати. В першому випадку експерти радять перевіряти, кому ви переводите гроші: звідки цей фонд, якій бригаді він допомагає, що збирається закупити тощо. У другому — користуватись тільки офіційними джерелами інформації, перевіряти — чи справді держава здійснює ті чи інші виплати та кому саме.

Наприклад, якщо ви не подавали жодних документів для отримання грошової допомоги, то і нарахувати вам її ніяк не можуть. А побачивши в Інтернеті обіцянку виплат за тією чи іншою програмою — не полінуйтесь, перевірте, чи дійсно ця програма працює в Україні. Експерти постійно попереджають громадян також і про те, що нікому не слід надавати код картки, на яку перераховується зарплата чи пенсія. Співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.