Розкрито чотири основні схеми інтернет-шахраїв

Розкрито чотири основні схеми інтернет-шахраїв
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерт розповів журналістам, які методи найчастіше використовують інтернет-шахраї, і як не стати їх жертвою.

Давай відповідь на це запитання фахівець відділу аналізу захищеності центру протидії кібератакам Solar JSOC Лев Прокоп’єв.

Розкрито чотири основні схеми інтернет-шахраїв

Дзвінок із банку

Найбільш поширений сценарій шахрайства – телефонний дзвінок. Злочинці можуть прикидатися службою безпеки банку. Вони хочуть виманити персональну інформацію у людини, змусити її самостійно перерахувати гроші або встановити шкідливе програмне забезпечення. Правила тут прості – не повідомляти по телефону секретні слова, CVV зі зворотного боку карти, облікові дані облікового запису або номер підтвердження з СМС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розсилка на пошту

Ще один поширений спосіб шахрайства – розсилка повідомлень через електронну пошту або месенджери. Особливо часто шахраї маскують свою розсилку під «держпослуги». Краще за посиланнями в таких листах не переходити.

Вигідна покупка в інтернеті, оплата після отримання

Третій метод – створення в месенджерах і соцмережах фальшивих каналів або груп з продажу товарів за низькою ціною. Кіберзлочинці нерідко користуються бажанням людей заощадити, каже експерт. Вони створюють в месенджерах і соцмережах канали або групи, де продають дорогі товари за половину вартості. Низьку ціну продавці пояснюють тим, що товар “сірий” або прийшов зі складу. Покупцеві пропонують внести передоплату і обіцяють, що через два-три тижні бажаний товар буде у нього.
“Очевидно, що жертва відправляє гроші, але свою покупку так і не отримує. Порада тут проста: ніколи не купуйте товари у нелегальних продавців і в принципі не довіряйте подібним групам в соцмережах”, – говорить експерт. Насправді жертви після передоплати так і не отримують свій товар.

І нарешті шахраї розміщують неправдиві оголошення про здачу квартири. Вони виманюють у потенційного орендаря гроші і пропадають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.