Статті

Не тільки павербанк і ліхтар: 5 корисних речей для блекаутів

Share
Час читання: 5 хв.

На випадок перебоїв з електропостачанням важливо запастись зарядом акумуляторів і надійним зв’язком. Знадобиться павербанк для низьковольтних гаджетів (смартфон, ліхтар) і зарядна станція для високовольтної побутової техніки (газовий котел, холодильник). Залишатися онлайн допоможе спеціалізоване ДБЖ для інтернет-обладнання, а у критичній ситуації — FM-радіоприймач на одноразових батарейках.

Gelius Lightstone GP-PB300i — павербанк ємністю 20 тисяч міліампер-годин або 74 ват-години. Максимально можлива швидкість заряджання гаджетів від павербанка, а також самого павербанка від блока живлення може досягати 22.5 Вт. Підтримуються широко поширені стандарти швидкого заряджання Power Delivery и Qualcomm Quick Charge (для смартфонів з процесором Snapdragon). Напруга живлення варіює від 5 до 12 вольт, а от потрібні для ноутбуків 20 В не підтримуються (це вже прерогатива павербанків на 45+ Вт).

Металевий корпус додає стилю, міцності та охолодження. Передбачені захисти від перегрівання, короткого замикання, перезаряджання та стрибків напруги. Павербанк автоматично підбирає оптимальну для кожного пристрою напругу та силу струму. Одночасно можна живити до трьох гаджетів через порти USB Type-C і Type-A. Четвертий порт MicroUSB призначений для заряджання самого павербанка. Вбудований дисплей показує відсоток залишкового заряду, а ліхтар стане у нагоді під час блекаутів. Також існує аналогічний павербанк Lightstone більшої ємності 30 тис мАг.

REAL-EL X-510 — портативний радіоприймач, який зручно брати з собою у туристичні походи або ж користуватися вдома під час блекаутів. Навіть у випадку відсутності інтернету, допоможе бути в курсі останніх нових, які транслюються через ефірні радіостанції. Підтримує радіодіапазони FM (87 – 108 МГц), AM (522 – 1620 кГц) та SW (9.5 – 18 МГц). Збоку є великий ліхтар з напівпрозорим розсіювачем: світить яскраво, але не сліпить очі. Може працювати від 220-вольтової електромережі, вбудованого літієвого акумулятора ємністю 800 мАг або двох одноразових батарейок формату D/LR20.

Динамік діаметром 76 мм видає чисте звучання потужністю RMS 3 Вт і частотою від 150 до 20000 Гц. А от гніздо для навушників, на жаль, відсутнє. Зате є порт USB і кардридер microSD для відтворення музики чи аудіокниг, записаних на носії інформації. Клавіші керування плеєром розташовані на верхній панелі, по сусідству знаходиться телескопічна поворотна антена. У комплекті постачається кабель живлення та шнурок для носіння на руці, шиї чи поясі. Без батарейок важить усього 650 г.

ColorWay CW-PB088LI1WT — спеціалізоване джерело безперебійного живлення для мережевого обладнання, такого як Wi-Fi роутер, оптичний PON-термінал чи камери відеонагляду. Літієвого акумулятора ємністю 8800 мАг вистачає до 6 год автономної роботи, а від нуля до ста відсотків заряджається за 2 год. Має перемикачі напруги 9-12 В для круглого гнізда 5.5×2.1 мм (у комплекті постачається розгалужувач) і 15-24 В для портів PoE. Останнє дозволяє живити та передавати інформацію єдиним Ethernet-кабелем на пристрої, що знаходяться за межами дому.

Швидкість інтернет-підключення через PoE обмежена 100 МБ/с. П’ятивольтовий порт USB виконує функцію павербанка, наприклад для світлодіодної стрічки. Перемикання з побутової електромережі 220 В на акумулятори відбувається миттєво, без розриву інтернету. У випадку повного розрядження, ДБЖ автоматично ввімкнеться після відновлення живлення. Увімкнути заряджене ДБЖ можна вручну, навіть без підключення до електромережі (холодний старт). Кольорові індикатори повідомляють про обрану напругу живлення і відсоток заряду.

Promate Campmate-4 — розкладна LED-лампа і за сумісництвом точковий ліхтарик, Bluetooth-колонка й павербанк ємністю 6000 мАг. Заряджається через комплектний кабель USB Type-C, а інші гаджети живить через порт USB Type-A потужністю до 22 Вт. Має три світлодіодні панелі, які світять у різні сторони, з максимальною яскравістю 750 люмен. За потреби панелі можуть розкладатися, наче пелюстки квітки, щоб спрямувати світло в одному напрямку. Регулюється яскравість і колірна температура: холодна, тепла чи нейтральна.

Точковий ліхтарик, розташований на торці, має трохи меншу яскравість 500 люмен. На мінімальній яскравості він може світити цілих 27 год, у тому числі циклічно блимати в режимі SOS. А при одночасному використанні лампи та Bluetooth-колонки потужністю 5 Вт на максимальній гучності час автономної роботи складе всього 3 год. Чип Bluetrum AB536X забезпечує сучасний протокол бездротового з’єднання Bluetooth 5.3. На протилежному торці розташовані клавіші керування і гачок, за який лампу можна підвісити, наприклад під дахом кемпінгового намету.

nJoy Power Base 300 — зарядна станція від румунського бренду, відносно компактна і легка, всього 4.1 кг. Оснащена однією 220-вольтовою розеткою, через яку може видати до 300 Вт потужності. Також має порти USB Type-A (18 Вт) і Type-C (100 Вт). Комплектний блок живлення заряджає станцію за 5-6 годин. За приблизно стільки ж часу можна зарядитися по технології USB Power Delivery. Або ж скористатися 12-вольтовим автомобільним адаптером, який впорається за 7 годин. Чи сонячною панеллю потужністю до 240 Вт — залежно від погодних умов до 10 годин.

Акумуляторна батарея Li-NCM (літій-нікель-марганець-кобальт-оксид) має ємність 296 Вт*год і ресурс 1000+ циклів, після чого у неї залишиться щонайменше 80% від початкової ємності. Порівняно з більш витривалими LiFePO4, акумулятори Li-NCM меншого розміру при аналогічній ємності. Контролер BMS захищає батарею від надмірного заряджання, розряджання і перегрівання. Вентилятора у nJoy Power Base 300 немає, тому вона абсолютно безшумна. Керується по Bluetooth через додаток Tuya Smart App, має вбудований ліхтар.

Також читайте:

Пятківський Юрій

Юрій захоплюється мобільними технологіями ще з часів (старої) Nokia 3310, розпочавши свою письменницьку кар'єру, коли планшети вважалися наступною великою подією (тобто дуже давно, в далекій-далекій галактиці).

Опублікував
Пятківський Юрій
  • Останні записи

    DxOMark: дисплей iPhone 16 Pro Max гірший, ніж у попередніх моделей iPhone 15 Pro та Pro Max

    Фахівці DxOMark оцінили екран iPhone 16 Pro Max після оцінки камери. Що ще відомо про…

    05.10.2024

    Valve представила дані про обладнання, яке використовують гравці Steam

    У вересні 2024 року компанія Valve опублікувала дані про те, яке обладнання використовують користувачі Steam.…

    05.10.2024

    Android 16 вводить режим покращеного захисту конфіденційності

    Оскільки смартфони містять багато конфіденційної інформації, Google вирішила надати користувачам можливість додатково убезпечити себе. У…

    05.10.2024

    WhatsApp додає функцію тегів для статусів, подібну до Instagram

    WhatsApp впровадив нові функції для «Статусів», дозволяючи користувачам відзначати інші облікові записи. Це нововведення робить…

    05.10.2024

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024