Збираємо ігровий ПК для God of War Ragnarok і Dragon Age Veilguard

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 7 хв.

Вже 19 вересня виходить ПК-порт God of War Ragnarok, колишнього ексклюзива PlayStation. Це продовження пригод бога війни Кратоса та його сина Атрея (спойлер, Локі) у світі скандинавської міфології. А на 31 жовтня запланована фентезійна RPG від студії BioWare — Dragon Age Veilguard (стара назва Dreadwolf). Битви змінилися з тактичних на екшенові, а художній стиль з похмурого на яскравий. Щоб пограти на ультрах, знадобиться процесор Ryzen 5 і відеокарта RTX 4070.

Реклама

AMD Ryzen 5 9600X — наймолодший представник нової 9000-серії процесорів Advanced Micro Devices, принаймні на її старті. Має традиційну для сімейства Ryzen 5 кількість фізичних ядер та віртуальних потоків — 6 і 12 відповідно. Розподілу на потужні та енергоощадні ядра, як у конкуруючих Intel Core 13-14 поколінь, немає. Усі ядра архітектури Zen 5 однаково потужні та встигають виконати на 16% більше інструкцій за такт, ніж попередні Ryzen 7000 і 8000G. Базова частота дорівнює 3.9 ГГц, а одне ядро може автоматично розганятися до 5.4 ГГц.

Більшість часу процесор працює на проміжній частоті між базовою і авторозгоном — саме так працює технологія балансування Precision Boost. Точне число залежить від температури самого процесора і підсистеми його живлення на материнській платі. Тож, бажана масивна повітряна башта і материнка з радіатором на VRM. Ядра побудовані на потоншеному техпроцесі TSMC 4 нанометри, а контролер пам’яті і кеш, якого 32 МБ, ще на грубшому 6 нм. Загалом це дозволяє 9600X вкладатися у помірний TDP 65 Вт, принаймні на базовій частоті.

Lexar Professional NM1090 PCIe 5.0 — терабайтний SSD для завзятих геймерів і комп’ютерних ентузіастів, оснащений унікальним радіатором з маленьким вентилятором всередині та програмованим ARGB-підсвічуванням. Це зроблено для того, щоб диск тривалий час працював без перегрівання на своїй піковій швидкості: 11500 МБ/с читання та 9000 запис. Версія об’ємом 2 ТБ ще трохи швидша: 12000 і 11000 МБ/с відповідно. Другий найважливіший показник SSD, кількість операцій вводу-виводу за секунду, теж рекордно високий — 1.4 мільйона IOPS.

Щоб отримати від NM1090 максимальну швидкодію, потрібен процесор з шиною PCI-Express 5.0, а саме AMD Ryzen 7000, 9000, Intel Core 13 або 14. Флагманский контролер Phison E26 має два ядра ARM Cortex-R5 і двохканальний оперативний буфер LP-DDR4. Реалізований динамічний SLC-кеш для прискорення запису і технологія Microsoft DirectStorage для прямого доступу відеокарти до ігрових текстур на диску. Сервісна утиліта Lexar Disk Master в режимі реального часу слідкує за станом здоров’я SSD, щоб продовжити термін його експлуатації.

be quiet! Dark Rock 5 — німецький кулер з шістьма мідними теплотрубками і масивом алюмінієвих ребер, зміщеним в сторону. Це вирішує проблему сумісності з високими модулями пам’яті та радіаторами VRM на материнській платі. Кулер підходить для усіх сучасних процесорних сокетів: AMD AM4, AM5, Intel LGA 1700 і 1851 (майбутні чипи Arrow Lake). У висоту башта всього 16 см, що вважається галузевим стандартом — поміститься навіть у середньорозмірний корпус. При цьому кулер важить рівно один кілограм і здатен розсіяти 210 Вт тепла.

Настільки солідний показник TPD досягається фірмовим вентилятором be quiet! Silent Wings 4 с шестиполюсним елекромотором і гідродинамічним підшипником з терміном безвідмовної роботи до 300 тисяч годин. На половинній швидкості шум 12 децибел взагалі не чутно вухом, а на максимальних обертах шум 30 дБ все ще здається доволі тихим, особливо у корпусі зі звукоізоляційними стінками. В комплекті постачається додаткова пара скоб для кріплення другого пропелера та довга викрутка для зручності монтажу кулера в тісному корпусі ПК.

Patriot Viper Xtreme 5 RGB (код моделі PVXR532G78C38K) — серія американської оперативної пам’яті DDR5 з різнобарвним підсвічуванням і частотою до 8000 МГц, а моделі без RGB взагалі 8200 МГц. Також включає небінарні комплекти сумарним об’ємом 48 ГБ. Але найбільш оптимальним, на нашу думку, є парний кіт 2х16 ГБ з частотою 7800 МГц, який має два резервні профілі XMP: 7600 і 7400. Це на випадок, якщо ваш процесор або материнка не зможуть стартувати на максимальній частоті, навіть у асинхронному режимі контролера 1:2.

Ще на етапі виробництва відбираються найбільш вдалі чипи ОЗП, після чого вже готові модулі пам’яті перевіряються вручну на відповідність заявленим частотам. Розблокований контролер живлення PMIC дозволяє піднімати напругу до 1.45 В, що майже на третину вище за типову для DDR5 напругу 1.1 В. Уникнути перегрівання допомагають товстостінні алюмінієві радіатори. У більшості моделей серії Viper Xtreme 5 радіатори чорного кольору, хоча існує біленька версія MPOWER у партнерстві з MSI. Підсвічування налаштовується у додатку Viper RGB APP.

GameSir T4 Nova Lite — кросплатформенний геймпад для ПК з трьома способами підключення: за допомогою кабеля Type-C, радіоадаптера 2.4 ГГц чи Bluetooth. Перший оптимальний для мультиплеєрних ігор, адже позбавлений затримки введення. Другий зручний для розслабляючих сюжетних ігор, адже ваші рухи не буде обмежувати дріт. Нарешті, третій призначений для портативних гаджетів: Android, iPhone, iPad, MacBook, Nintendo Switch. З’єднання по Bluetooth ще й найповільніше витрачає заряд акумулятора геймпада.

Головною фішкою Nova Lite є магнітні стіки Холла з ресурсом напрацювання до 5 мільйонів циклів. Це в рази більше, ніж звичайні механічні стіки, які працюють за принципом потенціометра і з часом починають страждати від дрифту. На додачу Холли більш точні, бо не мають мертвих зон і вісьової прив’язки. На таких стіках зручно грати навіть у шутери, особливо якщо ввімкнути у налаштуваннях гри автодоведення прицілу. У рукоятки вбудовані два вібромотори, силу яких можна регулювати, але немає гіроскопа. Приємним бонусом є жорсткий кейс для захисту геймпада.

Chieftec Vita BPX-850-S — блок живлення з широким діапазоном вхідної напруги 100-240 вольт, що особливо актуально в умовах частої нестачі потужності у побутовій електромережі. Сертифікат енергоефективності 80 PLUS Bronze означає коефіцієнт корисної дії до 88 відсотків за половинного навантаження на БЖ. Досягається високий ККД двома способами: активною корекцією потужності APFC і роздільною стабілізацією низьковольтних ліній DC-DC. До того ж, у Chieftec Vita присутні всі можливі рівні електрозахисту, про які варто розповісти докладніше.

Так, технологія OPP захищає блок живлення від надмірного навантаження, OTP від перегрівання, OVP і UVP від тривало підвищеної та пониженої напруги, SCP від короткого замикання, SIP від різких стрибків напруги, OCP від понаднормової сили струму. Нарешті, технологія AFC відповідає за автоматичне регулювання обертами 12-сантиметрового вентилятора залежно від двох показників БЖ: температури та навантаження. Конструкція Chieftec Vita немодульна, всі кабелі фіксовані, зате однотонно чорні, плоскі та довгі — 70 см.

Biostar B650MT — найдоступніша материнська плата на чипсеті AMD B650, тобто з можливістю розгону процесора, інтегрованої відеокарти й оперативної пам’яті. Має 6+1+1-фазну підсистему живлення VRM, вкриту невеличким алюмінієвим радіатором. Контролер фаз S-Hyper PWM гарантує стабільне живлення процесора без пульсацій. Для спрощення оновлення прошивки з 7000 на 8000G чи найсвіжішу 9000-серію Ryzen передбачена кнопка Smart Bios Update. Слот x16 для дискретної відеокарти та x4 для SSD M.2 підтримують швидкісну шину PCIe 4.0.

Два роз’єми DIMM вміщують сумарно до 96 ГБ оперативки DDR5 з частотою 6000+ МГц. Звукова підсистема представлена 7.1-канальним кодеком Realtek ALC897 з підсилювачем навушників Hi-Fi AMP до 100 дБ і програмним еквалайзером Smart Ear. Дротовий інтернет Ethernet зі швидкістю 1 Гбіт/с має грозозахист Super LAN Surge Protection. На задній інтерфейсний панелі є лише класичні USB Type-A до 5 Гбіт/с, але новомодний Type-C на 10 Гбіт/с можна вивести на передню панель корпуса ПК. Відеовиходи вже виключно цифрові HDMI та Display Port.

Zalman P30BW — південнокорейський корпус із панорамним оглядом компонентів ПК, зовні білий, а всередині чорний. Дві тоновані панелі із загартованого скла позбавлені видимої перегородки між собою та кріпляться без гвинтів. Призначений для середньорозмірних материнських плат Micro-ATX, хоча слотів розширення PCIe не чотири, а п’ять. Це дозволяє встановити вентилятори під відеокартою, довжина якої допускається до 42 см. А згори можна змонтувати водянку до 360 мм. Із заводу в корпусі постачається три вертушки.

Один вентилятор з класичною направленістю повітряного потоку призначений для видування гарячого повітря назовні. А ще два на бічній панелі є реверсивними, тобто обертаються проти годинникової стрілки, щоб нагнітати свіже повітря всередину. Всі троє побудовані на гідравлічному підпишнику і прикрашені підсвічуванням ARGB. З трьох боків корпусу встановлені легкознімні фільтри проти дрібнодисперсного пилу. Шахти для протягування дротів прикриті гумовити шторками. На інтерфейсній панелі розмістився новомодний USB Type-C і спарений Mini-Jack.

GeForce RTX 4070 GDDR6 — оновлена версія оригінальної RTX 4070, причому не в кращу, а навпаки в гіршу сторону. Замість дефіцитних чипів пам’яті GDDR6X використовуються повільніші GDDR6: з частотою 21 проти 20 ГГц або пропускною здатністю 504 проти 480 ГБ/с. Причому ціна аніскільки не зменшилася, принаймні на перших порах. З приємного хіба що зниження нагрівання найгарячішої точки Hotspot на графічному кристалі, що відповідає якраз контролеру пам’яті (для нижчої частоти вистачає меншої напруги живлення).

Інші характеристики відеокарти залишилися без змін: ті ж самі 5888 мікроядер архітектури Ada Lovelace і 12 гігабайт пам’яті, чого вистачає для ігор на 2K-моніторі, відеомонтажу і навіть локального розгортання штучного інтелекту. Більшість партнерів NVIDIA, таких як ASUS, MSI, Gigabyte, Palit та Inno3D, вже представили свої версії RTX 4070 GDDR6. Майже всі вони двохвентиляторні і у товщину два з половиною слоти розширення PCIe, що відповідає новій ініціативі NVIDIA SFF-Ready з популяризації компактних збірок ПК.

Також читайте:

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ