Статті

Експерти розповіли чому Wi-Fi роутер потрібно періодично оновлювати

Share
Час читання: 2 хв.

Нещодавно був у гостях у друга, і ми з ним посперечалися. Він має дуже старий, стародавній роутер приблизно з 2010 року, який, за його словами, повністю влаштовує. Мовляв, навіщо мені потрібний сучасний Wi-Fi роутер, якщо нам все подобається, та й підключення до провайдера йде на швидкості 100 Мбіт/сек.

Чисто заради інтересу підключився до його роутера і перевірив швидкість – не було навіть 60 Мбіт/сек. До того ж я переконався, що інших активних пристроїв не підключено. Хоча за документами дана модель роутера працює за стандартом 802.11n та з однією антеною забезпечує швидкість до 150 Мбіт/сек. Але це за ідеальних умов. Насилу йому пояснив, що старий роутер давно настав час замінити на новий з кількох причин:

— Стандарт Wi-Fi 4 (802.11n) давно морально застарів. Цей стандарт гірше захищений від перешкод, і повну швидкість з цього пристрою вичавити буде складно. Тому немає нічого дивного, що навіть справний роутер тих років працюватиме гірше — надто багато пристроїв працюють на частоті 2,4 ГГц, а застарілі стандарти Wi-Fi у такій обстановці можуть працювати набагато гірше.

— Wi-Fi роутер дуже гріється. Моделі тих років майже завжди сильно нагрівалися — нерідко виробники навіть виводили радіатор вихідного каскаду на поверхню самого пристрою. Особисто у мене був такий у нульові, який перегрівався так, що крапля води кипіла на алюмінієвому радіаторі. Такий пристрій, як мінімум, небезпечний з точки зору пожежної безпеки.

— Старі Wi-Fi роутери погано працюють із великою кількістю пристроїв. Якщо раніше ми підключали тільки ноутбук, то зараз бездротовий доступ можуть використовувати безліч пристроїв: розумні будинки, смартфони, планшети. Чим більше пристроїв буде підключено до Wi-Fi пристрою, тим складніше працюватиме. Девайс гальмуватиме і нагріватиметься і не зможе дати повну швидкість.

Також не варто забувати про деградацію елементів усередині самого роутера – тим більше працює він цілодобово. З роками параметри деталей можуть змінюватися, і пристрій працюватиме гірше.

Сучасний Wi-Fi 7 може дати швидкість до 30 Гбіт/сек, до того ж багато провайдерів вже зараз підключають абонентів через гігабітний канал. Чим новий Wi-Fi роутер, тим краще буде якість з’єднання. Наприклад, геймери або стримери ще кілька років тому підключали комп’ютер тільки по дроту – з появою Wi-Fi 6 дротове підключення стало просто непотрібним.

Як дізнатися, що час міняти роутер, якщо він справний?

В ідеалі змінювати такий пристрій потрібно тоді, коли виходить новий стандарт, переглянути цю інформацію можна на офіційному сайті консорціуму Wi-Fi (wi-fi.org) або у Вікіпедії. На сьогоднішній день актуальні два стандарти: 802.11ax або 802.11be (Wi-Fi 6 та Wi-Fi 7 відповідно). Використовувати Wi-Fi 5, який вийшов 2013 року, вже вважається неактуальним. Ну, а якщо в будинку чи квартирі багато пристроїв, переходити на сучасний стандарт Wi-Fi потрібно вже зараз.

Наприклад, якщо хтось із домочадців дивитиметься фільм у високій якості з інтернету, то решті швидкості може не вистачити. Сучасний Wi-Fi роутер не тільки дасть можливість плавного налаштування на поділ трафіку, але й матиме потужний залізо, яке дозволить уникнути просадок швидкості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    10 налаштувань в Android, які потрібно змінити, щоб смартфон працював довше

    Сайт ZDNet опублікував кілька порад, які дозволять продовжити час автономної роботи Android-смартфону. Потрібно зайти в налаштування і…

    27.06.2024

    Apple випустила критично важливе оновлення для AirPods

    Apple випустила оновлення прошивки для AirPods та деяких моделей Beats, що усуває значну вразливість у…

    27.06.2024

    Google Translate отримав наймасштабніше оновлення

    Компанія Google оголосила про випуск великого оновлення фірмового сервісу Google Translate (Google Перекладач). За словами…

    27.06.2024

    Показали перший офіційний тизер Redmi K70 Ultra: IP68 і екран з частотою 144 Гц

    Ван Тен, голова бренду Redmi, розмістив перший тизер майбутнього флагмана Redmi K70 Ultra, який розкриває…

    27.06.2024

    Представлено новий смарт-годинник OnePlus з eSIM, процесором Snapdragon і захистом IP68

    Окрім смартфонів і планшетів, OnePlus випустила нову модель свого розумного годинника. Вони отримали потужний процесор…

    27.06.2024

    OnePlus Ace 3 Pro отримав акумулятор нового покоління та потужний процесор

    В Китаї відбулася презентація нового смартфона OnePlus Ace 3 Pro, який отримав вражаючі технічні характеристики.…

    27.06.2024