Статті

Як швидко зарядити телефон: поради та необхідні інструменти

Share
Час читання: 5 хв.

Ми розповімо, як швидко зарядити ваш Android або iPhone та що для цього потрібно. Поділимося корисними порадами, рекомендаціями та допоможемо уникнути поширених помилок.

Сучасні смартфони зазвичай забезпечують максимум два дні роботи без підзарядки. Чим потужніший гаджет, тим швидше він розряджається. Найнеприємніше те, що батарея часто розряджається у найневідповідніший момент, змушуючи нас шукати способи швидкого заряджання.

На щастя, виробники вже давно розробили технології швидкого заряджання, які компенсують невеликий час роботи телефонів. Деякі моделі, як наприклад realme GT3, можуть повністю зарядитися менш ніж за 10 хвилин.

Чи можна швидко зарядити телефон

Як це зазвичай буває з новими технологіями, швидка зарядка спершу з’явилася у відносно дорогих телефонах. Згодом вона почала поширюватися на доступніші гаджети, і тепер підтримка швидкої зарядки є навіть у бюджетних моделях.

Проте, швидка зарядка буває різною. Ми говоримо не лише про технологічні нюанси, а й про потужність, яка відразу впадає у вічі будь-якому користувачеві. Саме від потужності залежить, наскільки швидкою буде зарядка. Наприклад, різниця між зарядкою потужністю 33 Вт і 240 Вт більш ніж вражаюча.

Але насправді для швидкої зарядки телефону недостатньо лише гаджета з підтримкою цієї технології. Крім цього, у вас повинен бути відповідний адаптер живлення і кабель, здатний витримати такі високі струми.

Які технології швидкої зарядки існують

Їхній вибір ускладнює ще й різноманітність самих технологій швидкої зарядки, які банально можуть бути несумісні один з одним. Отже, для її роботи вам знадобиться адаптер живлення, який підтримує таку ж зарядку, що і смартфон.

  • Quick Charge – стандарт швидкого заряджання, підтримуваний смартфонами на чіпсетах Qualcomm.
  • Pump Express – стандарт швидкої зарядки, який використовується в гаджетах на чіпсетах MediaTek. Втім, насправді він досить універсальний, оскільки розроблений на базі Quick Charge 2, отже, сумісний і з телефонами на платформах Qualcomm.
  • Power Delivery – розроблений консорціумом USB у 2015 році стандарт швидкого заряджання. Він став обов’язковою вимогою специфікації USB 3.1, а підтримка цієї технології має всі телефони з роз’ємом USB Type-C. Існує підтримка цього стандарту і в гаджетах Apple.
  • Adaptive Fast Charging – фірмова технологія швидкого заряджання Samsung повноцінно підтримується лише гаджетами корейського виробника. Однак, оскільки ця технологія ґрунтується на стандарті Quick Charge 2, вона частково сумісна і з ним.
  • Motorola Turbopower – стандарт швидкої зарядки Motorola, також заснований на Quick Charge 2 і повністю сумісний з ним.
  • HUAWEI SuperCharge – розроблений на основі Quick Charge 2 фірмовий стандарт швидкого заряджання HUAWEI для власних смартфонів компанії.
  • Oppo VOOC та Dash Charge – унікальний та ні з чим несумісний стандарт швидкої зарядки для телефонів Oppo та OnePlus відповідно.

Як працює швидка зарядка

Потужність швидкої зарядки вимірюється у Ватах (Вт) і визначає, скільки енергії адаптер живлення може передати смартфону і скільки енергії останній може прийняти. Потужність визначається двома параметрами: силою струму (А) та напругою (В).

У стандартних зарядках напруга становить 5 В, а сила струму — 1-2 А, що дає потужність 5-10 Вт. Однак навіть бюджетні телефони, вартістю понад 10 тисяч рублів, уже давно підтримують зарядку потужністю 18 Вт. Хоча це не забезпечує надзвичайно високу швидкість заряджання, але значно перевершує застарілі 10 Вт.

Варто зазначити, що швидка зарядка працює на повну потужність лише при практично повністю розрядженому акумуляторі телефону. У міру заряджання швидкість падає. Такий підхід дозволяє швидко зарядити гаджет для продовження його використання та зменшує перегрів батареї, що уповільнює її деградацію.

Як вибрати адаптер живлення для смартфона

Будь-який адаптер живлення сумісний з будь-яким смартфоном. Просто за відсутності сумісності технологій швидкої зарядки, що використовуються в них, такий адаптер буде використовувати режим мінімальної потужності.

Якщо перед вами стоїть питання про те, як швидко зарядити телефон за 5 хвилин, потрібно вибирати адаптер живлення, технологія швидкої зарядки якого сумісна саме з вашим гаджетом. У загальному випадку ви навряд чи помилитеся, якщо купите зарядку з Quick Charge або Power Delivery.

Так чи інакше, але підтримка цих технологій є у смартфонів більшості виробників за зовсім рідкісними винятками. Головне звертайте увагу на специфікації адаптера і, звичайно, віддавайте перевагу тільки перевіреним виробникам, уникаючи усілякого китайського «ноунейму». Кращим варіантом стане придбання фірмового зарядного пристрою, гарантовано сумісного з вашим телефоном.

Щодо потужності зарядки, то її краще вибирати із запасом. Наприклад, якщо смартфон підтримує лише 33 Вт зарядку, ідеальним варіантом стане адаптер потужністю 44 або 66 Вт. Завдяки цьому для швидкого заряджання адаптеру не потрібно вичавлювати всі соки. Його робоча температура буде меншою, і він прослужить вам набагато довше. Звичайно, і коштує такий адаптер більше, але економія у цьому випадку навряд чи зіграє на руку. Переживати, що потужніший адаптер «спалить» смартфон не потрібно: сучасні протоколи зарядки таку можливість виключають.

Як вибрати кабель для швидкого заряджання

Але вибір придатного для вашого смартфона адаптера живлення – це не все. Не менш важливо підібрати правильний кабель. І вирішальну роль тут відіграє товщина кабелю, а точніше перетин жил, що використовуються в ньому.

Більшість кабелів для смартфонів мають чотири жили – дві з них використовуються для передачі енергії, а дві, що залишилися для обміну даними. Чим товщі жили кабелі, призначені для заряджання телефону, тим більші струми вони здатні передати. Цей параметр називається перетином, а його визначення існує спеціальний стандарт AWG.

У характеристиках кабелів зазвичай вказується у форматі ХХ/YY AWG, де XX – це калібр проводів, відповідальних передачу даних, а YY – передачу енергії. Найчастіше в магазинах можна зустріти кабелі калібру 28/28 AWG, що цілком вистачить для 33-Вт зарядки. Якщо вам потрібна зарядка потужністю 66 Вт, варто вибирати кабелі калібром 28/24 AWG, для ще більш швидкісної зарядки – 28/21 AWG. І тут потрібно бути особливо уважним, адже при недостатньому перерізі кабелю він сильно грітиметься, що може призвести навіть до пожежі.

І, звичайно, не забувайте про обплетення такого кабелю. Кращим варіантом тут буде тканинна обплетення, що традиційно відрізняється своєю зносостійкістю та гнучкістю. Металева оплетка ще довговічніша і надійніша за тканинну, але сильно поступається їй у зручності використання. Пластикові ж швидко тріскаються і стають непридатними. Поводитися з ними потрібно дуже акуратно.

Підсумки

У нашій статті ми простою мовою розібралися, як можна швидко зарядити телефон. Як ви зрозуміли, для цього знадобиться смартфон із технологією швидкої зарядки, сумісний з ним адаптер живлення та кабель, здатний витримати їх «апетити». Без них жодні програми та налаштування вам не допоможуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Київстар попередив абонентів про зміни у зв’язку після 1 серпня

    З 1 серпня 2024 року мобільний оператор «Київстар» почне тестування радіочастоти у спектрі 2100 МГц…

    30.06.2024

    Apple працює над спрощенням процесу демонтажу батареї

    За даними ресурсу The Information, Apple працює над новим підходом до кріплення акумуляторів у своїх…

    29.06.2024

    Міноборони оголосило деталі та дату початку е-бронювання через “Дію”

    Незабаром українці зможуть скористатися новою можливістю електронного бронювання працівників через портал "Дія". Кабінет Міністрів України…

    29.06.2024

    WhatsApp припиняє роботу на 45 смартфонах

    WhatsApp припинить підтримку оновлень на наступних смартфонах, що працюють на застарілих версіях операційних систем Google…

    29.06.2024

    Samsung Galaxy S25 Ultra отримає дизайн Galaxy Note 7

    Відомий інсайдер Ice Universe повідомив у своєму акаунті на платформі X про витік, який стосується…

    29.06.2024

    Infinix Note 40s з’явився на вебсайті компанії перед презентацією

    Очікується, що Infinix випустить ще один телефон з серії Note 40 під назвою Note 40s,…

    29.06.2024