QLED проти OLED проти LED: Що краще купити

QLED проти OLED проти LED: Що краще купити
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли ви купуєте телевізор, ви побачите варіанти QLED, OLED та LED. Всі вони виглядають однаково, коли ви бачите їх на екрані, так який телевізор варто купити і в чому різниця між ними?

LED vs. QLED vs. OLED: Який телевізор краще вибрати?

Кожен телевізор має свої плюси та мінуси, про які ми детально поговоримо пізніше. Але це найкращі телевізори, засновані на різних критеріях:

  • LED-телевізори – відмінний варіант, якщо ви обмежені в бюджеті або для вас розмір екрану важливіший за якість зображення і точність кольору.
  • Телевізори QLED забезпечують кращу передачу кольору, ніж LED-телевізори, і ідеально підходять для добре освітлених кімнат (наприклад, вітальні або спальні з великою кількістю вікон), оскільки вони можуть забезпечити більш високу яскравість, ніж OLED-телевізори. Однак вони дорожчі за LED-телевізори.
  • OLED-телевізори є золотим стандартом точності кольору та контрастності, але за це доводиться платити нижчою яскравістю і вигорянням зображення. Цей варіант чудово підходить, якщо у вас є виділена кімната для кінотеатру або телевізора або якщо ви розміщуєте телевізор у кімнаті, де можна контролювати кількість світла, що потрапляє на нього.

Це основні переваги кожної технології телевізорів. Отже, розберемося, чим відрізняється кожен тип телевізора.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як різні технології телевізорів впливають на враження від перегляду

Хтось може стверджувати, що OLED- або QLED-телевізори кращі за інші, але насправді не існує якогось одного кращого типу телевізора. Найкраще зважити особливості кожного типу, а потім порівняти.

Якщо ви не розмістите телевізор в абсолютно темній кімнаті, яскравість відіграє вирішальну роль у ваших враженнях від перегляду. Екран телевізора повинен бути досить яскравим, щоб ви могли чітко бачити його зображення на тлі навколишнього світла, особливо якщо ви встановлюєте телевізор у вітальні чи спальні з великою кількістю вікон.

Саме тут виділяються телевізори QLED. Шар квантових точок робить QLED-телевізор виключно яскравим, навіть у порівнянні з більш простими LED-телевізорами. Крім того, вони є більш енергоефективними, тому вам не доведеться витрачати багато електроенергії, щоб отримати яскравий екран.

Яскравість, як правило, є найслабшим місцем OLED-телевізорів. Оскільки кожен субпіксель генерує власне світло, виробники телевізорів не можуть зробити їх занадто яскравими, інакше виникає ризик виникнення проблеми вигоряння, що обмежує термін служби екрана.

Переможець: QLED-телевізори

OLED-телевізори перевершують конкурентів за контрастністю завдяки своїй роботі. На відміну від телевізорів LED та QLED, у яких підсвічування включене постійно, кожен окремий піксель на OLED-телевізорі загоряється лише тоді, коли це необхідно. Це означає, що OLED-телевізори мають нескінченний коефіцієнт контрастності, забезпечуючи глибокий чорний колір і насичені кольори.

Один із способів переконатися в цьому – переміщення невеликого білого об’єкта перед чорним зображенням, наприклад, наведення білого курсору миші на темне тло робочого столу. На більшості LED- і QLED-телевізорів спостерігатиметься деяке розпливання, тобто чорне тло навколо білого курсору здаватиметься трохи світлішим.

Однак із OLED-телевізорами такої проблеми не виникає. Яким би яскравим або білим не був цей маленький об’єкт, його пікселі залишаться чорними, так влаштовані OLED-екрани.

Переможець: OLED-телевізори

OLED-телевізори зазвичай мали перевагу перед іншими телевізійними технологіями завдяки тому, як вони працюють. Однак QLED-телевізори швидко наздоганяють їх, особливо після того, як Samsung представила телевізори NeoQLED, в яких технологія MiniLED поєднується з екраном на основі квантових точок.

Тим не менш, якщо вам потрібна максимальна точність передачі кольору, краще поки зупинитися на OLED-телевізорах. Але якщо ви відмовляєтеся від використання цієї технології, тому що у вас світла та простора вітальня, вам варто звернути увагу на QD-OLED телевізор яких у OLED-екрани додається шар квантових точок.

Переможець: OLED-телевізори

Незважаючи на вік та прогрес технології OLED, вона, як і раніше, страждає від вигоряння зображення, особливо при тривалому використанні. Тому, якщо ви хочете дивитися той самий канал або грати в гру по кілька годин на день, вам краще триматися подалі від OLED-телевізорів.

Краще вибрати QLED або LED-телевізор, оскільки ці технології не страждають від проблем із вигорянням зображення. Але якщо у вас вже є OLED-телевізор, ви повинні знати, що викликає вигоряння зображення OLED і як його усунути і запобігти.

Переможець QLED або LED-телевізори

Часто це найважливіший параметр при покупці телевізора. Тому, якщо у вас обмежений бюджет і ви хочете отримати найбільший екран за долари, вам варто зупинитися на LED-телевізорі. Тому що це найстаріша технологія з трьох, а отже, і найдоступніша.

Але припустимо, що ви будуєте домашній кінотеатр і хочете уникнути дорогих помилок. У цьому випадку вам варто розглянути більш дорогі моделі QLED або OLED, особливо якщо ви хочете отримати якісніші враження від перегляду.

Переможець: LED-телевізори

Якщо вести підрахунок, то виявиться, що QLED- та OLED-телевізори отримали по два бали, а LED-телевізор узяв гору тільки в ціновому відношенні. Це говорить про те, що жодна з технологій телевізорів не перевершує інші – вибір найкращої з них залежить від сфери застосування телевізора або його розташування.

Принцип роботи LED, QLED та OLED телевізорів

Щоб зрозуміти ці відмінності, важливо зрозуміти, як працює кожна технологія телевізорів. Якщо LED- і QLED-телевізори працюють за одним і тим же принципом, а останній додає ще один крок для створення кращого зображення, OLED-телевізори працюють зовсім по-іншому. Отже, ось концепції, що лежать в основі кожного телевізора.

LED-телевізор працює за тим же принципом, що й перші РК-телевізори. Це плоска панель з кількома шарами, які керують світлом та кольором. Нижній шар зазвичай є блоком підсвічування, який освітлює екран, щоб ви могли бачити зображення. Замість люмінесцентних або інших типів ламп у LED-телевізорах використовуються світлодіоди, звідси і назва.

Хоча LED-телевізори мають кілька шарів, основні принципи їх роботи. Джерело світла – світлодіодний екран – знаходиться в самій задній частині телевізора. Перед ним знаходиться вертикальний поляризатор, який пропускає лише вертикальні світлові хвилі.

Після вертикального поляризатора рідкокристалічний шар повертає вертикально поляризоване світло на кут від нуля до 90 градусів, залежно від його потужності. Далі знаходиться горизонтальний поляризатор, який пропускає лише горизонтальні світлові хвилі.

Таким чином, телевізор може контролювати, який субпіксель (окремі осередки червоного, зеленого або синього кольору в кожному пікселі) отримує світло. Наприклад, якщо телевізору потрібно вивести на екран біле зображення, він поверне вхідне вертикальне світло на 90 градусів для всіх субпікселів. Але якщо вам потрібно 50% сірого зображення, він поверне джерело світла лише на 45 градусів і через нього пройде лише половина світла повної інтенсивності.

Для чорної фотографії телевізор не повертатиме вертикально поляризоване світло, а отже, жоден із них не пройде через горизонтальний поляризатор. В результаті на екрані телевізора буде чорне зображення. Хоча є й інші ключові відмінності між РК- та LED-телевізорами, основна концепція того, як вони створюють зображення, яке ви бачите на екрані, залишається незмінною.

Принцип роботи QLED-телевізорів такий самий, як і у LED-телевізорів: підсвічування, вертикальний поляризатор, рідкокристалічний шар, горизонтальний поляризатор, колірний шар та екран для перегляду. Однак у QLED-телевізорах не використовується біле світлодіодне підсвічування. Це пов’язано з тим, що біле світлодіодне підсвічування зазвичай не дає ідеального білого кольору. Ви можете переконатись у цьому, глянувши на світлодіодні стрічки; ви помітите, що вони мають жовтий відтінок.

Щоб вирішити цю проблему, провідний виробник QLED-телевізорів Samsung використовує як джерело світла шар квантових точок. Замість використання білі світлодіоди як підсвічування, компанія використовує світлодіодне джерело світла для збудження кристалів у шарі Quantum Dot. Цей шар випромінює природне біле світло, яскравіше, ніж традиційне світлодіодне джерело.

Це дозволяє телевізору відображати яскравіші та точніші кольори, ніж звичайні LED-телевізори. QLED-телевізори настільки точні, що Samsung навіть стверджує, що їхні телевізори можуть відтворити мільярд кольорів – практично всі можливі кольори, які може побачити людське око. Технологія квантових точок настільки хороша, що деякі виробники телевізорів додають її в OLED-телевізори та називають їх QD-OLED. називаючи їх QD-OLED.

Головна відмінність OLED-телевізорів від LED- та QLED-телевізорів полягає у способі отримання світла. Замість використання підсвічування, окремі пікселі в OLED-телевізорах випромінюють світло самі.

На відміну від LED- або QLED-телевізорів, яким потрібне постійне джерело живлення, щоб підтримувати весь шар підсвічування увімкненим. Якщо ділянка екрану чорна, рідкокристалічний шар блокує світло, що надходить від підсвічування. Хоча цього достатньо, щоб знизити яскравість конкретної ділянки, це часто призводить до витоку світла – як правило, від сусідніх пікселів, – в результаті чого на екрані з’являються світлі плями, особливо якщо ви переглядаєте біле зображення на чорному тлі.

Але в OLED-телевізорі, коли ділянка екрану стає чорною, світло в цій частині повністю відсутнє. Саме це забезпечує OLED-телевізору точну перенесення кольорів і нескінченну контрастність.

Тепер, коли ви знаєте різницю між трьома технологіями телевізорів, ви можете вибрати найкращий з них, який буде відповідати вашим потребам. З’ясуйте, що важливіше: доступність, яскравість або точність передачі кольору.

Але покупка телевізора – це не тільки технологія екрану, є багато інших факторів, які необхідно враховувати, якщо ви вибираєте телевізор для власного будинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.