Як зібрати ігровий ПК з запасом продуктивності на 5 років

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скомпонувати комп’ютер, який дозволить запускати всі цьогорічні ігри, не складно. Значно важче продумати конфігурацію ПК, яка буде залишатися актуальною наступну п’ятирічку. За основу ми обрали сокет AM5, який компанія AMD обіцяє підтримувати тривалий час. Оперативна пам’ять і блок живлення нових стандартів DDR5 і ATX 3.0 відповідно. А відеокарта надійшла у продаж буквально тиждень тому — GeForce RTX 4070 Ti Super.

AMD Ryzen 5 7500F — найдоступніший процесор для нового сокету AM5. Цифра «5» у назві сокета означає підтримку оперативної пам’яті виключно нового стандарту DDR5. Тоді як конкуруючі Intel Core 12-14 поколінь досі сумісні з обома типами пам’яті: DDR4 і DDR5. Процик AMD має шість фізичних ядер архітектури Zen 4 і дванадцять віртуальних потоків SMT. Залежно від складності завдання, частота варіює від 3.7 до 5 ГГц. Літера «F» говорить про відсутність інтегрованої відеокарти.

Якщо ж вам обов’язково потрібна iGPU, дивіться в сторону Ryzen 5 7600, який на 200 МГц швидший і продається у Box-комплектації з кулером Wraith Stealth та розширеною трирічною гарантією. Тоді як 7500F поки що зустрічається у продажу лише як Tray-версія, тобто без охолодження і з обмеженою гарантією 12 місяців. Попри заявлений TDP усього 65 Вт, проц добряче гріється, особливо в режимі авторозгону Precision Boost. Знадобиться баштовий кулер з 12-сантиметровим вентилятором (у боксового міні-кулера пропелер лише 9 см).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

DeepCool AK400 Digital — баштовий кулер з ARGB підсвічуванням верхньої кришки та вбудованим екранчиком. На якому може відображатися температура процесора, його завантаження у відсотках або обидва ці показники по черзі. Підключається екранчик до внутрішнього конектора USB 2.0 материнської плати. Кришка з підсвічуванням закриває некрасиві запаяні кінці теплотрубок, яких чотири штуки. І мідні трубки, і алюмінієві ребра пофарбовані у єдиний колір: чорний або білий. Лише підошва кулера чиста металева для максимально ефективного тепловідведення.

Підтримуються всі сучасні сокети: AM4, AM5, LGA1200, LGA1700. Вузька вежа DeepCool AK400, яка є по суті половинкою від старшого двобаштового кулера AK620, взагалі не заважає встановленню оперативної пам’яті, навіть у перший слот DIMM. У висоту кулер помірні 156 мм, а важить майже 700 г. Комплектний вентилятор діаметром 12 см обертається на швидкості 500 – 1850 об/хв. Він побудований на довговічному гідродинамічному підшипнику FDB. У куточки рамки вентилятора вставлені гумові прокладки, які поглинають вібрацію.

Biostar A620MT — одна з найдешевших материнських плат для процесорів Ryzen 7000 і 8000G. Має вісім фаз живлення VRM, чого точно достатньо для проців з шістьма та вісьмома ядрами. Для них не стане проблемою навіть відсутність радіатора на мосфетах. Слотів оперативної пам’яті DIMM DDR5 дві штуки з частотою до 6000 МГц, підтримуються в тому числі небінарні модулі об’ємом 24 або 48 ГБ. Відеокартковий роз’єм x16 і дисковий M.2 x4 працюють по шині PCI-Express 4.0. П’ята версія PCIe є вже прерогативою старшого чипсета B650.

Дротовий інтернет представлений гігабітним чипом Realtek RTL8111H, а звукова підсистема — 7.1-канальним Realtek ALC897. Обидва відеовиходи для інтегрованої відеокарти сучасні цифрові: HDMI та Display Port. Нарешті повністю відмовилися від архаїчного клавіатурного порту PS/2. На задній панелі материнки лише класичні USB Type-A, тоді як на передню панель корпуса ПК можна вивести новомодний USB Type-C. Корисними бонусами є світлодіоди Debug LED, які виконують функцію простої POST-карти, і кнопка оновлення прошивки BIOS без процесора.

ADATA XPG Lancer RGB (AX5U6000C4016G-CLARBK) — оперативна пам’ять DDR5 з металевими радіаторами і підсвічуванням ARGB. Серія включає одинарні модулі і подвійні комплекти з частотою до 8000 МГц. Але найоптимальнішою зараз є 6000 МГц: недорого коштує і сумісна з більшістю процесорів та материнок. А головне, що лише до частоти 6000 МГц підтримуються обидві технології оверклокінгу для лінивих: Intel XMP і AMD EXPO. Це гарантує, що пам’ять точно запуститься на високій частоті, навіть якщо ви купили окремі модулі, а не парний кіт.

При частоті 6000 МГц у XPG Lancer забалансовані таймінги CL40 і напруга 1.35 вольта. За стабільне живлення відповідає розумний контролер PMIC, а за корекцію помилок — On-die ECC. Обидва ці чипи є обов’язковими для DDR5, тоді як для DDR4 вони використовувалися лише у серверах. Хоч у продажу і зустрічаются 8-гігабайтні модулі DDR5, все ж рекомендуємо по можливості купувати 16-гігові. Адже у них повний комплект банків пам’яті і, як результат, трохи вища швидкодія при рівній частоті. Налаштовується ARGB підсвічування додатком XPG Prime.

 

Inno3D GeForce RTX 4070 Ti Super Twin X2 (N407TS2-166X-186156N) — оновлена версія популярної раніше RTX 4070 Ti, тепер з індексом Super, яка видає приблизно на 15% більше FPS у іграх. А солідні 16 гігабайт пам’яті GDDR6X з шиною 256-біт (у попередниці було лише 12 ГБ і 192-біт) робить її придатною навіть для 4K-моніторів. Споживає 285 Вт електроенергії, тому рекомендується блок живлення на 700+ Вт і бажано з новітнім конектором 16-пін. Хоча перехідник з двох класичних 6+2-пінових постачається у комплекті з відеокартою.

Версія Inno3D Twin X2 отримала двослотовий кулер з п’ятьма теплотрубками і двома вентиляторами діаметром 9 сантиметрів. Напівпасивне охолодження запускає пропелери лише при перевищенні температури 50 градусів Цельсія. Це робить відеокарту повністю безшумною у не-ігровому режимі використання ПК. І навіть при максимальному навантаженні швидкість вентиляторів не перевищує 2100 об/хв. На заводі відеокарта була злегка розігнана порівняно з референсними частотами. Ще трохи додати швидкодії допоможе фірмова оверклокерська утиліта Inno3D TuneIt.

Prologix S380 і S320 — твердотільні накопичувачі від українського бренду, виконані у форматі M.2 NVMe і 2.5″ SATA відповідно. Можуть використовуватися як окремо, так і разом: перший для операційної системи і робочих додатків, а другий для ігор, фотографій, музики та фільмів. Старший Prologix S380 працює за шиною PCIe 3.0 x4, завдяки чому розвиває швидкість послідовного читання і запису 3400 і 1900 МБ/с відповідно. А випадкові дрібні файлики обробляються на швидкості до 600 тисяч IOPS (операцій вводу-виводу за секунду).

Молодший Prologix S320 підключається до комп’ютера чи ноутбука по інтерфейсу SATA 3, причому збережена зворотна сумісність з SATA 2. Це робить його підходящим вибором не тільки для збірки нового ПК, а й для апгрейду старого. Наприклад, SATA SSD можна встановити у старий ноутбук замість уже неактуального DVD приводу. Швидкість читання і запису дорівнює 520 і 450 МБ/с відповідно, що є практично максимумом пропускної здатності SATA 3. Обидві моделі S320 і S380 побудовані на флеш-пам’яті TLC, яка має втричі більший ресурс перезапису порівняно з QLC.

Chieftec Atmos 750W — повністю модульний блок живлення нового стандарту ATX 3.0, що означає наявність, окрім класичних 6+2-пінових кабелів живлення відеокарти, ще й нового 16-пінового. Цей конектор також називають 12VHPWR або PCIe Gen5, він потрібен для GeForce RTX 4070 і вище. Нагороджений БЖ почесним сертифікатом 80 PLUS Gold, що означає високий коефіцієнт корисної дії 92%. Це досягається прогресивною схемотехнікою з повномостовим перетворювачем SRC і роздільним стабілізатором DC-DC.

Використовуються високоякісні японські конденсатори Nippon, які здатні витримати нагрівання до 105°C. Вентилятор Hong Hua діаметром 12 см побудований на зносостійкому FDB підшипнику. Додатково підвищує термін його служби напівпасивний режим роботи ECO Fan. При навантаженні на БЖ до 50% від максимальної потужності, пропелер взагалі не вмикається, що мінімізує шум і запилення. Допускається робота при напрузі в електромережі від 100 до 240 вольт. Передбачені всі можливі рівні електрозахисту: від короткого замикання, стрибків напруги, перевантаження та перегрівання.

Logic Concept Arya — корпус формату Mid-Tower для материнських плат ATX від польського бренду. Передня панель зроблена сітчастою, що сприяє циркуляції повітря. За нею встановлені два 14 см вентилятори з ARGB. Третій пропелер, вже на 12 см, встановлений позаду для видування тепла. Керується підсвічування окремою кнопкою на інтерфейсній панелі корпуса. Ще там розташовані два аудіогнізда Mini-Jack і три порти USB, а також кнопки ввімкнення і перезавантаження ПК. Бічне вікно із загартованого скла кріпиться на петлі, наче дверцята, і має магнітний замок.

Також магнітиться верхній протипиловий фільтр, а нижній фільтр під блоком живлення просто вставляється у пази. Максимальна довжина блока живлення і відеокарти — 160 і 310 міліметрів відповідно, а висота процесорної башти — 159 мм. Це не рекордно великі габарити, але точно вистачить для збірки бюджетного чи навіть середньоцінового ПК для ігор чи професійної роботи. Згори є достатній запас простору для встановлення системи рідинного охолодження. Посадкових місць для дисків чотири — по два для 2.5 і 3.5-дюймових.

Також читайте:

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.