ТОП-5 ноутбуків для навчання, роботи й ігор

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Попри зростання діагоналі екрану смартфонів, ноутбуки досі є незамінним робочим інструментом. Потрібні вони для навчання школярам і студентам, офісного документообігу та програмування. А у вільний час на лептопі можна побавитися у сюжетні чи онлайнові ігри. Ми підібрали п’ятірку портативних комп’ютерів на різний гаманець, у тому числі моделі молодих брендів, які теж гідні вашої уваги.

Thomson Neo N15 (UA-N15C8SL512) — один з найзбалансованіших бюджетних ноутбуків вартістю всього 12 тисяч гривень. Більшість конкурентів за цю суму пропонують лише 4 ГБ оперативної пам’яті та твердотільний накопичувач на 128 або, в кращому випадку, 256 ГБ. Тоді як французький бренд Thomson дає вже солідні 8 ГБ оперативки та цілих 512 ГБ SSD. П’ятнадцятидюймовий екран має роздільну здатність 1366х768 пікселів, TN-матрицю і частоту оновлення 60 Гц, що є типовим для ноутбуків даної цінової категорії.

Зате процесор Intel Celeron N5100 має вже чотири ядра енергоощадної архітектури Jasper Lake. Тепловиділення процесора всього 6 Вт дозволяє ноутбуку обходитися повністю пасивним, безвентиляторним охолодженням. Це зводить майже до нуля шум і внутрішню запиленість. А ще процесор сучасної архітектури дозволив встановити безпосередньо на заводі ліцензійну операційну систему Windows 11. Тоді як старіші процики обмежені менш функціональною Windows 10, яка скоро ще й перестане отримувати оновлення безпеки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2E Complex Pro 15 (NS51PU-15UA31) — тонкий металевий ноутбук бізнес-класу з процесором Intel Core i5-1240P. Він має новомодну гібридну архітектуру, яка поєднує потужні ядра Alder Lake і енергоощадні Gracemont. Кожне потужне ядро ділиться на два віртуальні обчислювальні потоки Hyper-Threading. А енергоощадні ядра використовуються для невимогливих фонових процесів: антивірус, музичний плеєр, месенжери. Разом виходить 12 ядер і 16 потоків. Оперативної пам’яті 16 ГБ, а місткість SSD — 512 ГБ.

Передбачені вільні слоти SO-DIMM і M.2 для апгрейду опери та диска. Дисплей соковитий і яскравий IPS, батарея збільшеної ємності 73 Вт*год, а комплектний зарядний пристрій швидкий на 90 Вт. Порт Thunderbolt 4 з пропускною здатністю 40 Гбіт/с за сумісництвом виконує функції HDMI та Power Delivery. Повнорозмірна клавіатура має українські літери та багатоколірне підсвічування. Також існує аналогічна 17-дюймова модель на заміну стаціонарним комп’ютерам. На всі ноутбуки серії Complex Pro надається розширена трирічна гарантія.

HP Victus 16-e1001ua (826X6EA) — відносно недорогий ігровий ноутбук з процесором AMD Ryzen 5 6600H і відеокартою NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti. Процик має шість ядер і дванадцять потоків архітектури Zen 3+, а відяха — 4 гігабайта власної пам’яті GDDR6. У випадку ж нестачі відеопам’яті, буде додатково використовуватися загальносистемна ОЗП, якої 16 ГБ. А об’єм твердотільного накопичувача швидкісного формату NVMe дорівнює 1 ТБ, що точно не буде зайвим. Адже більшість сучасних ігор-блокбастерів важать більше 100 ГБ кожна.

Дисплей має збільшену діагональ 16 дюймів, але завдяки тонким рамкам відповідає за розміром типовим 15-дюймовим ноутбукам. Частота оновлення складає 144 Гц, що корисно для динамічних кіберспортивних ігор Dota 2 та CSGO. А низький пінг у цих іграх забезпечить бездротовий інтернет-адаптер найновішого стандарту Wi-Fi 6 AX. Фірмова HP Wide Vision з широким кутом огляду 88 градусів та стереомікрофонами з шумоприглушенням гарантує комфортне онлайн-спілкування. Також підтримується фірмовий додаток OMEN Gaming Hub для оверклокінгу чи навпаки андервольтингу.

Dream Machines RG4060-15UA27 — потужний геймерський ноут з процесором Core i7-13700H і відеокартою GeForce RTX 4060. Тринадцяте покоління Intel Core отримало ще більше енергоощадних ядер, що збільшило загальну кількість обчислювальних потоків до двадцяти. Оперативна пам’ять встановлена у двохканальному режимі 2х16 ГБ. Відеокарта RTX 4060 має 8 ГБ власної пам’яті та енерголіміт 140 Вт, що дозволяє їй тривалий час працювати на високій частоті. Прогресивна технологія апскейлінгу DLSS 3 генерує додаткові кадри штучним інтелектом для підвищення FPS.

Не дає перегріватися процесору і відеокарті двохвентиляторна система охолодження Dream Cooling. Матриця екрану VWA майже не поступається за колірним охопленням та кутами огляду IPS, і при цьому має навіть нижчу затримку відгуку. Всередині встановлений SSD M.2 об’ємом 1 ТБ, також можна підключити зовнішній диск з інтерфейсом USB 3.2 Gen 2×2. На офіційному сайті Dream Machines можна сконфігурувати ноутбук згідно з вашими вимогами, а також замовити декорування верхньої кришки будь-яким малюнком.

Realme Pad X — планшет з великим екраном майже 11 дюймів, який у більшості завдань здатний повноцінно замінити ноутбук. Особливо якщо докупити зовнішню клавіатуру та стилус Realme Pencil. Роздільна здатність дисплею 2000х1200 пікселів результує в чіткість зображення 213 PPI, що значно краще більшості ноутбуків. Важить планшет лише півкілограма, що у три-п’ять разів легше за ноутбук. Від батареї ємністю 8340 мАг планшет працює в середньому вдвічі довше порівняно з ноутбуком. А заряджається прискорено за технологією Dart 33 Вт.

Серцем планшета є 6-нанометровий процесор Qualcomm Snapdragon 695 з інтегрованим графічним прискорювачем Adreno 619. У популярному бенчмарку AnTuTu набирає солідні 400 тисяч балів. Фізичної оперативної пам’яті 6 ГБ з можливістю програмного розширення ще на 5 ГБ. Окрім інтернету по Wi-Fi, підтримуються ще мобільні мережі 4G і навіть 5G. Чотири динаміки Dolby Atmos видають об’ємне звучання. А операційна система Android з фірмовою оболонкою Realme UI 3.0 for Pad дозволяє об’єднати екрани планшета і смартфона в єдиний робочий простір.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.