Чи потрібно в квартирі ставити розетки із заземленням

Час читання: 2 хв.

Сучасні розетки випускають із третім контактом для підключення заземлення. Чи потрібні вони у квартирі чи можна користуватися по-старому розетками без заземлення?

Реклама

Більшість сучасних розеток випускають із третім контактом для підключення заземлюючого провідника. Чи потрібні вони в будинку чи можна по-старому користуватися розетками без заземлення? Ми розповімо, чим корисне підведення заземлення до розетки, і які умови повинні бути дотримані, щоб нормально працювало у вашому будинку.

Навіщо потрібне заземлення в квартирі?

Заземлення – це примусове з’єднання електроустановок та обладнання із заземлюючим пристроєм. По суті, заземлення покликане захистити людину (і тварин) від небезпечного впливу струму при пробої ізоляції та подачі напруги на корпус.

Припустимо до розетки, що не має заземлення, підключена пральна машина. При пошкодженні кабелю з великою ймовірністю корпус машини буде під напругою. Якщо людина торкнеться корпусу, його ударить струмом. Проходження струму тривалий час може завдати серйозних травм або навіть призвести до смерті.

Але якщо розетка буде заземлена і саме заземлення реалізовано правильно, при дотику до корпусу пральної машини під напругою людина отримає удар струмом мінімального значення (близько 0,0008 А), який він швидше за все і не відчує. Струм піде по заземлюючому проводку в «землю». Тому заземлення розеток має бути в кожному будинку .

Крім заземлення, є ще поняття занулення. У першому випадку, як ми вже з’ясували, корпус пристроїв з’єднаний із землею. У другому випадку його з’єднують із нульовим дротом. Якщо фаза потрапить на занулений корпус, станеться замикання та спрацює захисний автомат. Тобто обидва варіанти мають одну й ту саму мету (убезпечити людину від удару електричним струмом), але працюють по-різному.

Але виникає питання: яких умов слід дотримуватися, щоб заземлення розеток працювало справно?

Що потрібно для нормальної роботи розетки із заземленням?

Для того, щоб усі розетки із заземленням могли врятувати від ураження струмом, необхідно, щоб інші елементи системи справно працювали:

  • Провід повинен мати третій провід заземлення (жовто-зелений).
  • У щитовій повинна бути окрема заземлююча шина, до якої буде приєднаний провод проводки, що заземлює.
  • У підвалі багатоквартирного будинку має бути організована заземлююча шина, до якої дротом приєднається шина зі щитової, а також кабель, що відходить від підстанції.
  • І, нарешті, на підстанції має бути добрий контур заземлення з опором не більше 4 Ом. Якщо ви мешкаєте у приватному будинку, то вам достатньо мати свій контур заземлення.

За умови дотримання всіх цих умов заземлення в розетках працюватиме справно.

Якщо в проводці лише два проводи (фаза та нуль), монтувати розетки із заземленням не має жодного сенсу.

Які розетки із заземленням купити?

Виробників, що виготовляють розетки безліч, і в Росії можна знайти як відверто неякісні, які згоряють при першому ж навантаженні, так і хороші, але недешеві, які будуть власнику роками. Ми наводимо список найкращих виробників розеток із заземленням на наш погляд – їхня продукція відрізняється якістю та надійністю в роботі:

  • LEGRAND
  • SCHNEIDER ELECTRIC (на російському ринку – Systeme Electric)
  • GIRA
  • IEK
  • Siemens
  • ABB
  • BERKER

У кожного виробника можна знайти моделі, що підходять по дизайну та вартості.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.