Партнерство між Microsoft і OpenAI перебуває під загрозою, і ChatGPT може вийти з угоди

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Партнерство між Microsoft і OpenAI, яке колись здавалося ідеальним, зараз переживає непрості часи. За останніми даними, OpenAI може вийти з цієї угоди. Все почало йти шкереберть після несподіваного звільнення генерального директора OpenAI Сема Альтмана. Це рішення стало справжнім шоком і змусило Microsoft, а особливо Сатью Наделлу, серйозно задуматися, чи варто далі вкладати в стартап. Додайте до цього фінансові труднощі, постійні суперечки всередині компанії та питання стабільності – ситуація явно не з приємних.

Реклама

Що ще відомо

З останніх новин видно, що OpenAI намагається переглянути умови співпраці, щоб отримати більше ресурсів для навчання своїх моделей. І це не дивно, адже працівники часто нарікають на те, що їм бракує потужностей. Це насторожило Microsoft, адже їхні AI-розробки вже настільки переплелися з OpenAI, що тепер важко уявити їхнє відокремлення. Але, як результат, між компаніями виникла певна напруга, і вони почали поступово дистанціюватися.

Тут ще був момент з боку Microsoft, коли один з їхніх топів, Сулейман, почав злитися, що OpenAI надто повільно постачає нові технології. Це настільки напружило стосунки, що Microsoft навіть дозволила OpenAI купувати обчислювальні потужності у конкурентів, як-от Oracle, причому угода вийшла на 10 мільярдів доларів. Паралельно тривають переговори про зниження цін на ці потужності, але що з цього вийде – поки невідомо.

Ще одна цікава деталь – в угоді між компаніями є пункт, який дозволяє OpenAI вийти з партнерства, коли вони створять загальний ШІ, здатний на рівних конкурувати з людським розумом. І тоді вони зможуть обмежити доступ Microsoft до своїх технологій. І рішення про те, коли цей ШІ буде готовий, прийматиме рада директорів OpenAI. Отже, це дає їм серйозну перевагу в стосунках з Microsoft.

Недавно Microsoft взяла участь у новому раунді фінансування, де були й інші гравці, як-от NVIDIA. В результаті OpenAI змогла залучити 6,6 мільярда доларів і ще відкрити кредитну лінію на 4 мільярди.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ