ТОП-5 найкращих SSD для ноутбуків, ПК і PlayStation

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Трьома найпоширенішими сценаріями використання SSD є ноутбуки, настільні комп’ютери та ігрові консолі. Причому для Xbox Series S/X доведеться купувати спеціальний зовнішній диск, які виробляють лише WD і Seagate. Тоді як для PlayStation 5 підійде будь-який SSD з шиною PCIe 4.0, що суттєво розширює вибір брендів. Для ноутбука потрібен тонкий і не гарячий M.2 накопичувач. А для настільного ПК, залежно від функціональності материнської плати — M.2 або SATA. Перший швидший, зате другий дешевший в перерахунку на об’єм.

Patriot Burst Elite (код моделі PBE192TS25SSDR) — один з найдоступніших твердотільних накопичувачів на два терабайти. Точний об’єм дорівнює 1.92 ТБ, бо частина місця зарезервована під сервісні потреби. Зроблений у класичному 2.5-дюймовому форматі та коштує лише трохи дорожче, ніж моделі формату M.2 вдвічі меншого об’єму 1 ТБ. Тому найкраще підійде тим, кому місткість важливіша за швидкість. Або коли в комп’ютері чи ноутбуці є лише класичний SATA порт замість новітнього M.2.

Американським брендом Patriot Memory скромно заявлена теоретична швидкість послідовного читання та запису великих файлів 450 і 320 МБ/с відповідно. Але на практиці такі цифри актуальні лише для Burst Elite найменшого об’єму 120 ГБ. Більші версії значно швидші — до 550 МБ/с, що є піком пропускної здатності шини SATA 3. Показник випадкової обробки дрібних файликів дорівнює 40 тисячам IOPS (операцій введення-виведення за секунду). Якщо молодші версії Burst Elite побудовані на флеш-пам’яті TLC, то старша — вже на QLC з ресурсом перезапису 800 ТБ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Netac NV3000 — гарно збалансований SSD диск формату M.2 NVMe, який працює по шині PCI-Express 3.0. Її підтримують майже всі настільні комп’ютери і ноутбуки, виготовленні за останні п’ять років. Терабайтна версія диску видає швидкість читання до 3100 МБ/с і запису до 2100 МБ/с. При цьому диск слабко нагрівається, вистачає навіть тонкого радіатора, що робить його хорошим вибором у тому числі для компактних неттопів, тонких ультрабуків і моноблоків (All-in-One PC).

Побудований SSD на контролері Realtek RTS5766DL, цей виробник добре відомий користувачам ПК своїми звуковими і мережевими чипами. Даний контролер вміє автоматично в режимі реального часу коригувати помилки запису файлів за технологією LDPC. Флеш-пам’ять представлена 128-шаровими чипами компанії YMTC, порівняно молодого гравця на ринку напівпровідників. Підтримується розумне SLC кешування, коли три комірки пам’яті віртуально об’єднуються в одну для прискорення запису. Гарантійний ресурс перезапису дорівнює 600 ТБ, що у півтора рази більше однокласників.

ADATA Legend 850 Lite — прискорений твердотільний накопичувач формату M.2 з шиною PCI-Express 4.0. Версія на 1 ТБ демонструє швидкість послідовного читання та запису 5000 і 3200 МБ/с. А двохтерабайтна версія ще швидша — до 4200 МБ/с. Щоб отримати повну швидкодію, ваш процесор і материнська плата мають обов’язково підтримувати шину PCIe 4.0. У випадку ж старішої шини PCIe 3.0 швидкості будуть обмежені 3500 МБ/с, що теж непогано. Окрім настільних комп’ютерів і ноутбуків, SSD сумісний ще й з ігровою консоллю PlayStation 5.

Теоретично PS5 працює і з повільнішими SSD PCIe 4.0, але компанія Sony рекомендує саме моделі зі швидкістю 5000 МБ/ або вище. На диск з заводу приклеїний тонкий графеновий радіатор. Цей сплав алюмінію з вуглецем вирізняється дуже хорошою теплопровідністю. Під радіатором знаходиться контролер Silicon Motion SM2269XT. Індекс XT означає відсутність окремого чипа оперативного буфера. Натомість реалізована розумна технологія Host Memory Buffer, яка використовує частину загальносистемної оперативної пам’яті ПК.

Goodram IRDM Pro Slim — геймерський твердотільний накопичувач польської компанії Wilk Elektronik, прикрашений стильним чорно-білим візерунком. Працює практично на межі пропускної здатності шини PCIe 4.0, тобто 7000 МБ/с послідовне читання і до 6850 МБ/с запис. Щоправда, версія на один терабайт трохи повільніша — 5500 МБ/с. Це пояснюється меншою кількістю чипів флеш-пам’яті, на які паралельно записується інформація. До речі, флеш-пам’ять використовується 232-шарова 3D TLC, а контролер — Phison E18.

Компанія Phison є основним партнером Goodram у виробництві SSD-контролерів. Саме цей контролер має аж п’ять ядер архітектури Cortex-R5, видає солідні 700 тисяч IOPS і виготовлений за енергоощадним техпроцесом 12 нанометрів. Завдяки цьому він слабше нагрівається, ніж конкуруючий контролер InnoGrit, що дозволяє SSD охолоджуватися навіть тонким радіатором. За бажанням більш масивний радіатор, наприклад, той що постачається у комплекті з материнською платою, можна приклеїти поверх тонкого, а-ля сендвіч.

Crucial T700 — рекордно швидкий твердотільний накопичувач, що досягається шиною PCIe 5.0. Послідовне читання великих файлів здійснюється на швидкості до 11700 МБ/с, а запис 9500 МБ/с. Це показники терабайтної версії диску, тоді як двохтерабайтна ще швидша — 12400 МБ/с. Звісно ж, такі швидкості вимагають хорошого охолодження, тонким радіатором тут вже точно не обійтися. У продажу зустрічаються дві версії диска: модифікація CT1000T700SSD5 з великим ребристим радіатором і безрадіаторна CT1000T700SSD3.

У другому випадку користувачеві пропонується самостійно вибрати систему охолодження: комплектний радіатор материнської плати чи окремо куплений кулер, можливо, навіть з вентилятором. Побудований SSD на контролері Phison E26 і пам’яті власного виробництва Micron, материнської компанії бренду Crucial. Додатково є одразу два чипа оперативного кеша LP-DDR4 у пришвидшеному двохканальному режимі 16+16 біт. Підтримується прямий доступ відеокарти до диску DirectStorage для прискореного завантаження ігор і апаратне шифрування AES-256.

Також читайте:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.