ТОП-5 надійних блоків живлення для комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Плануючи збірку ПК, зазвичай спершу обирають процесор, материнську плату та відеокарту. Але важливим є і блок живлення, від надійності якого залежить здоров’я всіх інших компонентів ПК. Для бюджетного комп’ютера вистачить БЖ потужністю 500-600 Вт, головне щоб він мав сертифікат 80 PLUS. А для флагманского ПК потрібен блок живлення вже на 700-800 Вт, краще якщо модульний і з тихим гідродинамічним вентилятором.

2E Master Power 550W — блок живлення українського бренду з сертифікатом енергоефективності 80 PLUS White. Простіше кажучи, коефіцієнт корисної дії складає 80%. Та й в цілому зовнішнє незалежне тестування 80 PLUS є певним гарантом якості та надійності. На вході БЖ встановлений ЕМІ-фільтр, який запобігає потраплянню магнітних перешкод в електричну мережу. А модуль активної корекції реактивної потужності Active PFC зводить до мінімуму утворення зворотного струму. Цей побічний струм тільки би нагрівав електропроводку і намотував покази лічильника.

Вміє працювати при вхідній напрузі від 100 до 240 вольт. Де-юре це зроблено для роботи як в європейських, так і американських мережах. Але де-факто корисно і в Україні, адже дозволяє комп’ютеру безперебійно працювати навіть при сильному просіданні напруги. Наприклад до 170 вольт, що часто трапляється у сільській місцевості. Конденсатори використовуються тайванські, тобто більш довговічні, ніж виготовлені в континентальному Китаї. Дроти незнімні, зате одноколірні і пласкі, що сприяє охайному кабель-менеджменту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Xilence Performance A+ III 650W (код моделі XP650MR11 або XN085) — напівмодульний блок живлення з сертифікатом 80 PLUS Bronze (ККД 85%). Основні дроти для живлення процесора 4+4-пін і материнської плати 24-пін зроблені фіксованими, адже без них все одно не вийде зібрати комп’ютер. Тоді як додаткові для відеокарти 6+2-пін, дисків SATA і вентиляторів Molex — знімні. Користувач підключає лише ті, які потрібні саме для його конфігурації ПК, щоб зайві не плуталися під руками.

Схемотехніка прогресивна DC-DC з роздільною стабілізацією низьковольтних ліній. Основна лінія +12 В видає силу струму 54 ампера, що дорівнює 650 ватам або 100% від заявленої виробником сумарної потужності БЖ. Охолоджується тихим 12-сантиметровим вентилятором на зносостійкому гідродинамічному підшипнику FDB. Діапазон вхідної напруги лише європейський 200 – 240 вольт. Зате реалізовані всі можливі рівні електрозахисту: від короткого замикання, стрибків напруги, перевантаження та перегріву.

Chieftec Photon 650W (код моделі CTG-650C-RGB) — напівмодульний блок живлення з декоративним підсвічуванням вентилятора. На корпусі крім кнопки вимкнення живлення є ще одна — перемикання кольорів та режимів світіння. А якщо у вашої материнської плати є 5-вольтовий конектор ARGB, можна синхронізувати світіння з іншими компонентами ПК. Підтримуються всі популярні технології синхронізації: ASUS Aura, MSI Mystic, Gigabyte Fusion і ASRock Polychrome. У списку сумісності не вказана Biostar Vivid, але на ділі теж без проблем працюватиме.

Електронна платформа БЖ розроблена та виготовлена компанією Sirfa. Це частий партнер Chieftec на рівні з CWT і High Power. Сертифіката енергоефективності 80 PLUS немає. Натомість Chieftec просто вказала ККД 85%, що відповідає бронзі. Офіційна процедура сертифікації дороговартісна, тому відмова від неї позитивно відзначилася на собівартості продукту. А хороша репутація Chieftec дозволяє сміливо вірити її словам щодо енергоефективності. Вентилятор крім підсвічування має ще й надійний FDB-підшипник.

Zalman TerraMax 750W — повністю модульний блок живлення із сертифікатом 80 PLUS Gold, тобто коефіцієнтом корисної дії 92%. Досягається це двома технологіями: активною компенсацією APFC 99% на вході і роздільною стабілізацією DC-DC на виході. У високовольтному вузлі використовуються японські конденсатори на 105 градусів Цельсія, а у низьковольтному — ще більш високотемпературні твердотільні конденсатори. Основна лінія +12 В зроблена суцільною Single Rail, а не розділеною на дві підлінії для процесора і відеокарти окремо, як у багатьох інших БЖ.

Відеокарт можна підключити навіть дві у зв’язці NVLink, SLI чи CrossFire, для цього передбачено чотири 6+2-пінових конекторів. Коли ПК вимкнений чи спить, БЖ споживає лише 0.5 вата електрики. За охолодження відповідає гідродинамічний вентилятор з ресурсом напрацювання цілих 50 тисяч годин. Плоскими зроблені абсолютно всі кабелі, навіть 24-піновий материнський. Попри високу потужність, корпус БЖ дуже компактний — всього 15 сантиметрів у довжину. З встановленням його у міні-комп’ютер проблем точно не виникне.

be quiet! Pure Power 12M 850W — німецький блок живлення нового стандарту ATX 3.0. Відрізняється від попередників наявністю єдиного кабеля 12VHPWR, замість кількох 6+2-пінових, для живлення найбільш потужних відеокарт. Зараз такий конектор використовується для GeForce RTX 4000-серії, але пізніше з’явиться і у Radeon. Є в комплекті з модульним Pure Power 12M і класичні кабелі 6+2-пін для старіших моделей відеокарт. Надійність живлення всіх компонентів ПК досягається завдяки цифровій стабілізації напруги LLC.

Фірмовий вентилятор be quiet! з чотирьохполюсним моторчиком та на підшипнику з гвинтовою нарізкою до половини від максимальної потужності БЖ видає менше 9 децибел шуму, що взагалі не чутно вухом. І навіть при повному навантаженні рівень шуму не перевищує помірних 24 дБ. Висока ємність утримуючого конденсатора дозволяє БЖ не вимикати комп’ютер під час короткочасного зникнення струму у електромережі до 21 мілісекунди. Сертифікат енергоефективності 80 PLUS Gold, а термін гарантії — цілих 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Юрій захоплюється мобільними технологіями ще з часів (старої) Nokia 3310, розпочавши свою письменницьку кар'єру, коли планшети вважалися наступною великою подією (тобто дуже давно, в далекій-далекій галактиці).