Статті

Що робити, якщо завис ноутбук і ні на що не реагує

Share
Час читання: 2 хв.

Ноутбуки – це зручні мобільні пристрої, водночас вони доволі крихкі та примхливі в роботі. Іноді вони “зависають” і абсолютно перестають реагувати на ваші дії. Що робити, якщо таке сталося?

Перше, що спадає на думку – перезавантажити пристрій. Не поспішайте. Ця дія може завдати шкоди жорсткому диску. Давайте спробуємо вирішити все з меншою шкодою.

Скидання програм

Одна з причин, через яку ноутбук зависає, – це занадто велика кількість відкритих програм і додатків. Щоб усунути проблему, натисніть одночасно Ctrl+Alt+Del. У віконці, що з’явилося, виберіть “Диспетчер завдань”. Перед вами буде список програм, які на даний момент запущені на пристрої. Клікайте на рядок і натискайте “Зняти завдання”. Після цього працездатність ноутбука має відновитися.

Перезавантаження

Бувають випадки, коли пристрій не реагує навіть на комбінацію “Ctrl+Alt+Del”. У цьому разі доведеться все-таки перезавантажити ноутбук. Способів кілька:

  • натисніть і утримуйте кнопку живлення;
  • натисніть Alt+F4 і виберіть пункт “Перезавантаження”;
  • за допомогою командного рядка: Win+R, у віконці, що з’явилося, напишіть cdm.exe, а в полі, що з’явилося, напишіть shutdown/r і натисніть Enter.

Бувають ситуації, коли ноутбук зависає до такого стану, що навіть мишка перестає працювати. Замінити її можуть кнопки навігації (стрілки), клавіша “Tab” і “Enter”.

Що ж робити, якщо ноутбук не реагує навіть на кнопку вимкнення? Залишається лише один спосіб. Вам потрібно витягти батарею (якщо це технічно можливо). Для початку переконайтеся, що до ноутбука не під’єднано зарядний пристрій. У кожному пристрої батарея витягується по-різному, тому цей процес описувати не варто.

Після того, як ви поставите батарею на місце, вмикайте пристрій. Теоретично, він має запрацювати. Якщо ні – доведеться віднести ноутбук у сервіс. На сайті Pedant є прайс-лист із цінами на всі послуги майстра з ремонту. Знайдіть адресу філії у вашому місті.

Щоб ноут не зависав у майбутньому, тримайте список причин, які можуть до цього призвести:

1. Віруси. Регулярно перевіряйте антивірусник, своєчасно оновлюйте його та не вимикайте.

2. Очищення. На системному диску має бути не менше 30% вільного місця, щоб усе працювало без перебоїв.

3. Процесор. Пил та інші забруднення, “важкі” програми і відпрацьована термопаста можуть призвести до зависання.

4. Застаріла модель ноутбука може в принципі не тягнути деякі оновлені програми, і тому він зависає, коли ви в них працюєте.

5. Конфлікт драйверів, налаштувань або ПЗ. Можливо, якесь оновлення потрібно відкотити до колишньої версії, щоб ноутбук більше не зависав.

6. Багато програм на автозапуску під час увімкнення пристрою або тих, що працюють у фоновому режимі, теж можуть призвести ноутбук до стану колапсу.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    У коді бета-версії iOS 18.2 виявлено нові ШІ-функції Apple

    Apple готується до впровадження двох нових функцій Apple Intelligence у майбутній бета-версії iOS 18.2, як…

    13.10.2024

    Xiaomi 15 Pro був помічений у руках віце-президента компанії Ван Сяояня

    Xiaomi ще не зробила публічного оголошення про нові смартфони, проте недавні витоки надали можливість побачити…

    13.10.2024

    Експерти рекомендують ретельно оглянути смартфон перед покупкою

    Купівля вживаної техніки — чудовий спосіб заощадити, але потребує уважності. За порадою експертів, перед покупкою…

    13.10.2024

    Перші фото чохлів для iPhone SE 4 спростовують деякі анонсовані інсайдерами зміни

    Журналіст Сонні Діксон, відомий своїми рідкісними, але точними інсайдами, поділився першою фотографією чохла для майбутнього…

    13.10.2024

    Консультант Microsoft розповів про використання шахраями технологій ШІ

    Сила штучного інтелекту відкриває нові обрії. Від автоматизації процесів до функцій, які раніше вважалися неможливими,…

    13.10.2024

    Експерт із кібербезпеки радить уникати особистих даних у паролях

    Експерт поділився порадами щодо захисту даних від кіберзлочинців. Він наголосив на важливості створення складних паролів,…

    13.10.2024