Що робити, якщо завис ноутбук і ні на що не реагує

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Ноутбуки – це зручні мобільні пристрої, водночас вони доволі крихкі та примхливі в роботі. Іноді вони “зависають” і абсолютно перестають реагувати на ваші дії. Що робити, якщо таке сталося?

Реклама

Перше, що спадає на думку – перезавантажити пристрій. Не поспішайте. Ця дія може завдати шкоди жорсткому диску. Давайте спробуємо вирішити все з меншою шкодою.

Скидання програм

Одна з причин, через яку ноутбук зависає, – це занадто велика кількість відкритих програм і додатків. Щоб усунути проблему, натисніть одночасно Ctrl+Alt+Del. У віконці, що з’явилося, виберіть “Диспетчер завдань”. Перед вами буде список програм, які на даний момент запущені на пристрої. Клікайте на рядок і натискайте “Зняти завдання”. Після цього працездатність ноутбука має відновитися.

Перезавантаження

Бувають випадки, коли пристрій не реагує навіть на комбінацію “Ctrl+Alt+Del”. У цьому разі доведеться все-таки перезавантажити ноутбук. Способів кілька:

  • натисніть і утримуйте кнопку живлення;
  • натисніть Alt+F4 і виберіть пункт “Перезавантаження”;
  • за допомогою командного рядка: Win+R, у віконці, що з’явилося, напишіть cdm.exe, а в полі, що з’явилося, напишіть shutdown/r і натисніть Enter.

Бувають ситуації, коли ноутбук зависає до такого стану, що навіть мишка перестає працювати. Замінити її можуть кнопки навігації (стрілки), клавіша “Tab” і “Enter”.

Що ж робити, якщо ноутбук не реагує навіть на кнопку вимкнення? Залишається лише один спосіб. Вам потрібно витягти батарею (якщо це технічно можливо). Для початку переконайтеся, що до ноутбука не під’єднано зарядний пристрій. У кожному пристрої батарея витягується по-різному, тому цей процес описувати не варто.

Після того, як ви поставите батарею на місце, вмикайте пристрій. Теоретично, він має запрацювати. Якщо ні – доведеться віднести ноутбук у сервіс. На сайті Pedant є прайс-лист із цінами на всі послуги майстра з ремонту. Знайдіть адресу філії у вашому місті.

Щоб ноут не зависав у майбутньому, тримайте список причин, які можуть до цього призвести:

1. Віруси. Регулярно перевіряйте антивірусник, своєчасно оновлюйте його та не вимикайте.

2. Очищення. На системному диску має бути не менше 30% вільного місця, щоб усе працювало без перебоїв.

3. Процесор. Пил та інші забруднення, “важкі” програми і відпрацьована термопаста можуть призвести до зависання.

4. Застаріла модель ноутбука може в принципі не тягнути деякі оновлені програми, і тому він зависає, коли ви в них працюєте.

5. Конфлікт драйверів, налаштувань або ПЗ. Можливо, якесь оновлення потрібно відкотити до колишньої версії, щоб ноутбук більше не зависав.

6. Багато програм на автозапуску під час увімкнення пристрою або тих, що працюють у фоновому режимі, теж можуть призвести ноутбук до стану колапсу.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ