AMOLED-дисплеї в смартфонах: плюси та мінуси

Розбираємося в тому, що таке AMOLED-екран у смартфоні і розповідаємо про переваги та недоліки цього типу матриць.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще кілька років тому сама наявність AMOLED-екрану в смартфоні свідчила про його приналежність до флагманських або, як мінімум, біляфлагманських гаджетів. Але в міру розвитку і здешевлення технологій цей тип дисплеїв став використовуватися все ширше, і в наш час легко можна знайти недорогі пристрої з AMOLED.

Чому виробники дедалі активніше використовують AMOLED-матриці? У чому їхні переваги та недоліки? Та й що взагалі ховається під словом AMOLED? Розбираємося з цим у нашій статті.

Що таке AMOLED-матриця

Для початку, давайте визначимося з тим, що, коли йдеться про смартфони, під словами AMOLED, Super AMOLED, P-OLED і всілякими іншими OLED розуміють одну й ту саму технологію з незначними відмінностями одна від одної. У всіх випадках такі матриці використовують органічні світлодіоди, які, на відміну від IPS та інших видів LCD-панелей, не потребують підсвічування – кожен піксель такого екрану здатний самостійно випромінювати світло при проходженні через нього електричного струму. І саме в цій особливості AMOLED криються всі переваги і недоліки такого типу матриць.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Переваги AMOLED-дисплеїв

  • Глибокий чорний колір і відмінна контрастність. Ми вже писали, що пікселі в AMOLED-екранах можуть самі світитися при проходженні через них струму. Відповідно, і чорний колір у таких матриць – це повністю вимкнений піксель. А що може бути чорнішим за піксель, який абсолютно не випромінює світло? IPS-панелі просто не можуть досягти такого глибокого чорного кольору, як AMOLED, оскільки вони світяться постійно – навіть при демонстрації чорного відтінку.
  • Широкі кути огляду. Крім неймовірної контрастності з глибоким чорним кольором AMOLED-дисплеї можуть похвалитися ще й найширшими кутами огляду. Ви не помітите серйозного спотворення кольорів або падіння яскравості, навіть якщо подивитеся на такий екран під дуже гострим кутом. У IPS з цим все набагато гірше.
    Функція Always On-Display і низьке енергоспоживання. Під час увімкнення IPS-дисплея активується все його підсвічування, незалежно від картинки на екрані. У AMOLED такої проблеми немає. Здатність кожного пікселя матриці самостійно світитися дає змогу “вмикати” кожен піксель окремо, сильно знижуючи загальне енергоспоживання екрана. Наприклад, якщо на чорний екран вивести цифри годинника, то енергія буде витрачатися тільки на пікселі, що відображають поточний час, тоді як інші світлодіоди дисплея залишаться вимкненими. Саме так і працює функція Always On-Display.
  • Рівномірність підсвічування. Підсвічування в IPS-екранах не може бути ідеально рівномірним з тієї простої причини, що воно використовує окремі світлодіоди, світло від яких проходить під усією матрицею завдяки спеціальній світлопровідній плівці. Відповідно, підсвічування має інтенсивніший вигляд у місці розташування світлодіодів і поступово загасає, проходячи по плівці. У AMOLED світиться кожен окремий піксель. Такій матриці просто не потрібен додатковий шар підсвічування, ну а проблем з його рівномірністю не виникає просто за визначенням.

Недоліки AMOLED-дисплеїв

  • ШІМ. Головний недолік будь-якого AMOLED-екрану в тому, що він починає мерехтіти при зниженні яскравості. Залежно від вартості та якості дисплея цей ефект може бути виражений сильніше або слабкіше, але повністю він не зникне. Річ у тім, що яскравість AMOLED-екранів залежить від швидкості мерехтіння пікселів: чим більша яскравість, тим швидше вони пульсують, чим менша – тим нижча швидкість мерехтіння. При зниженні швидкості пульсації нижче певного рівня вона стає помітною деяким користувачам, призводячи до дискомфорту і втоми очей.
  • Вигоряння дисплея. Проблема вигоряння особливо актуальна для попередніх поколінь AMOLED-дисплеїв. У наш час з нею зустрічаються досить рідше, але повністю вона так і не зникла. Суть у тому, що якщо ви надовго виведете на екран статичне зображення з високою яскравістю, воно назавжди “закарбується” на AMOLED-дисплеї.
  • Ціна. Вартість AMOLED-екранів поступово падає, що і пояснює їхню появу в недорогих смартфонах, але вона все ще залишається вищою за ціну аналогічних IPS-матриць. Ну а для простих користувачів це виливається у більшу вартість смартфона з AMOLED і помітно дорожчу заміну такого дисплея в разі його пошкодження.

Висновки

AMOLED-дисплеї мають чимало переваг і цінуються багатьма користувачами за відмінну контрастність з глибоким чорним кольором, широкі кути огляду, рівномірне підсвічування і можливість використання вкрай зручної функції Always On-Display. Але говорити про те, що вони виткані з одних переваг теж неправильно. Головний бич будь-якої AMOLED-матриці – мерехтіння, яке можуть відчувати деякі користувачі при зниженні її яскравості.

Переваги

  • Глибокий чорний колір і відмінна контрастність
  • Широкі кути огляду
  • Функція Always On-Display і низьке енергоспоживання
  • Рівномірність підсвічування

Недоліки

  • ШІМ
  • Вигоряння дисплея
  • Ціна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.