Статті

Що можна і чого не можна робити в Інтернеті

Share

Сьогодні ми з вами все частіше і частіше фактично живемо в Інтернеті. І незважаючи на те, що більшість людей використовує для спілкування різні додатки (причому дедалі частіше це мобільні додатки), це не означає, що правила поведінки в Інтернеті змінилися.

Водночас варто зазначити, що щойно чергова партія новачків чогось навчиться (на жаль, на своїх помилках), їм на зміну приходить наступна хвиля з думкою “Та чого нас можуть навчити ці старенькі!”. Адже, на їхню думку, технології швидко розвиваються, а значить викладачі їх нічому навчити просто не можуть!

Це не так. Адже #зломщики так само шукають особисту інформацію, яку можуть використовувати для доступу до вашої платіжної інформації, так само ваші дані можна продати. А вже тим більше дані вашої компанії! Пам’ятайте, скільки б років не минуло, ми з вами просто товар! А раз так – вчіться будувати вашу ж безпеку!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До чого може призвести небезпечний серфінг у мережі Інтернет? Насамперед ви можете зіткнутися з неприємними особистими коментарями в мережі, із зображеннями, які, опинившись в Інтернеті, практично неможливо видалити, з людьми, з якими ви вважали за краще б не мати нічого спільного. Що робити?

Постарайтеся дотримуватися певних правил, щоб уникнути проблем.

Не поширюйте вашу особисту інформацію

Розумію, що в епоху використання соціальних мереж ця порада прозвучить дещо дивно. Але ж вашим клієнтам, а тим паче вашим роботодавцям не потрібно знати ваш особистий статус або домашню адресу, вірно? Їм потрібно знати ваш професійний досвід, а також те, як з вами зв’язатися. Ви ж, сподіваюся, не роздаєте вашу домашню адресу і телефон перехожим на вулиці? Значить не варто її роздавати незнайомим людям у мережі.

Не вимикайте налаштування конфіденційності

Будьте уважнішими! Періодично перевіряйте налаштування конфіденційності. Багато соціальних мереж люблять змінювати налаштування без попередження. Маркетологи, як і зломщики, дуже люблять знати про вас якомога більше. Звідки отримати ці дані? Найпростіше подивитися в соціальній мережі, якою ви користуєтеся. Безумовно, налаштування конфіденційності досить складно знайти на сайтах соцмереж. Це зроблено спеціально. Ще складніше простому користувачеві зрозуміти, що можна змінити, а що ні. Тому більшість залишає їх за замовчуванням. Це неправильно!

Не шляйтеся де попало!

Так-так, саме так! Ви ж не гуляєте неосвітленими небезпечними вулицями вночі? Ну а чому вам так хочеться відвідати #сайти із сумнівним вмістом? Адже пасток там не менше! Будьте розумнішими! Не давайте зловмисникам привід!

Використовуйте безпечне з’єднання #VPN

Якщо вам доводиться використовувати інтернет у громадському місці, пам’ятайте, що ви не можете проконтролювати його безпеку! Ваше інтернет-з’єднання – це ваше вразливе місце. Якщо ви не можете гарантувати його безпеку – краще не використовуйте його! Ну а якщо все ж таки дуже потрібно? Тоді використовуйте безпечне з’єднання VPN і тоді ніхто не зможе відстежити ваш трафік (ну, хіба що від кінцевої точки VPN до вашого сайту, який ви відвідуєте, але ймовірність цього все ж таки набагато менша).

Будьте уважні під час завантаження

Головна мета кіберзлочинців – змусити вас завантажити шкідливе ПЗ – програми або додатки, які несуть #шкідливе ПЗ або намагаються вкрасти інформацію. Це шкідливе ПЗ може бути замасковане під додаток: від популярної гри до того, що перевіряє трафік або погоду. Подумайте, перш ніж запускати додаток (гру) з незрозумілого сайту. Особливо раджу думати користувачам #Android , які завантажують ПЗ з незрозумілих репозитаріїв.

Використовуйте надійні #паролі

Відверто? Уже набридло говорити про паролі. Розумію, що ви не можете їх запам’ятати, але ж є таке програмне забезпечення як “менеджери паролів”, водночас вам необхідно запам’ятати всього лише один – майстер-пароль. Фактично пароль до вашого сховища паролів. Який використовувати – вибирати вам. Але постарайтеся задуматися!

Другий вихід із ситуації з паролями – використання MFA – мультифакторної аутентифікації. Причому прохання заздалегідь подумати, що другий фактор не повинен використовувати SMS. Це може бути генератор на вашому смартфоні або (що ще краще) – апаратний токен (ключ).

Здійснюйте покупки в Інтернеті з безпечних сайтів

Щоразу, купуючи що-небудь в Інтернет, ви надаєте інформацію про вашу банківську картку або ваш банківський рахунок. Задумайтеся про те, де і кому ви даєте цю інформацію. На мій погляд, набагато зручніше використовувати “віртуальну” картку. Тобто картку, яка існує тільки в Інтернеті. Причому на ній має бути в кращому разі незнижуваний залишок, а то й узагалі не повинно бути грошей зовсім. Тобто алгоритм ваших дій досить простий: на сайті вашого банку ви переказуєте потрібну суму зі своєї реальної картки на віртуальну. Потім розплачуєтеся віртуальною карткою і знову на сайті банку перекидаєте залишок назад на реальну. У результаті – навіть якщо зловмисник щось дізнається про віртуальну картку – на ній 0. А за будь-якої небезпеки ви закриваєте віртуальну картку і відкриваєте її знову. При цьому до неї прив’язаний інший (віртуальний) рахунок.

Будьте обережні з тим, що публікуєте

Будь-який коментар або зображення, яке ви публікуєте в мережі, можуть залишатися в мережі назавжди, оскільки видалення оригіналу (наприклад, з Twitter) не призводить до видалення копій, зроблених іншими людьми. У вас немає можливості “забрати назад” зауваження, яке ви б не зробили, або позбутися селфі, зробленого на вечірці, яке бентежить. Не розміщуйте в Інтернеті нічого, що ви б не хотіли, щоб побачила ваша мама або потенційний роботодавець.

Будьте обережні з тим, кого ви зустрічаєте в Інтернеті

Звикайте, ваші інтернет-знайомі можуть у житті бути зовсім іншими людьми! Ба більше, у справжньому світі подібних людей може ніколи не існувати!

Своєчасно оновлюйте програмне забезпечення

Як не банально прозвучить, але використовуйте ліцензійне програмне забезпечення і своєчасно його оновлюйте! Безумовно, це не захистить вас від усіх проблем, але різко знизить імовірність їх виникнення.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Наскільки потужний ПК потрібен для гри Stalker 2: попередній прогноз

    Українська студія GSC Game World нарешті оголосила точну дату виходу шутера з відкритим світом S.T.A.L.K.E.R.…

    16.05.2024

    Ще неанонсований iPhone 16 Pro Max і iPhone 15 Pro Max порівняли вживу

    Інсайдер Majin Bu опублікував фотографії макету iPhone 16 Pro Max поряд із iPhone 15 Pro…

    16.05.2024

    У Google Chrome 126 з’явиться вбудований штучний інтелект Gemini Nano

    На конференції I/O 2024 компанія Google оголосила, що в браузері Chrome 126 буде інтегрований ІІ…

    16.05.2024

    TrendForce: у 2024 році ринок OLED-моніторів зросте більш ніж на 160%

    Як повідомляє команда аналітичної компанії TrendForce, у 2024 році постачання OLED-моніторів значно зросли — якщо…

    16.05.2024

    Представлений смартфон Sony Xperia 1 VI з основною камерою 48 Мп

    У середу компанія Sony провела віртуальний захід, на якому анонсувала нові смартфони лінійки Xperia. Чільне…

    16.05.2024

    Samsung знову надсміхається над Apple у новій рекламі

    Samsung зробив це знову. Компанія, яка вважає Apple своїм конкурентом і основним клієнтом, має історію…

    16.05.2024