Що можна і чого не можна робити в Інтернеті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні ми з вами все частіше і частіше фактично живемо в Інтернеті. І незважаючи на те, що більшість людей використовує для спілкування різні додатки (причому дедалі частіше це мобільні додатки), це не означає, що правила поведінки в Інтернеті змінилися.

Водночас варто зазначити, що щойно чергова партія новачків чогось навчиться (на жаль, на своїх помилках), їм на зміну приходить наступна хвиля з думкою “Та чого нас можуть навчити ці старенькі!”. Адже, на їхню думку, технології швидко розвиваються, а значить викладачі їх нічому навчити просто не можуть!

Це не так. Адже #зломщики так само шукають особисту інформацію, яку можуть використовувати для доступу до вашої платіжної інформації, так само ваші дані можна продати. А вже тим більше дані вашої компанії! Пам’ятайте, скільки б років не минуло, ми з вами просто товар! А раз так – вчіться будувати вашу ж безпеку!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До чого може призвести небезпечний серфінг у мережі Інтернет? Насамперед ви можете зіткнутися з неприємними особистими коментарями в мережі, із зображеннями, які, опинившись в Інтернеті, практично неможливо видалити, з людьми, з якими ви вважали за краще б не мати нічого спільного. Що робити?

Постарайтеся дотримуватися певних правил, щоб уникнути проблем.

Не поширюйте вашу особисту інформацію

Розумію, що в епоху використання соціальних мереж ця порада прозвучить дещо дивно. Але ж вашим клієнтам, а тим паче вашим роботодавцям не потрібно знати ваш особистий статус або домашню адресу, вірно? Їм потрібно знати ваш професійний досвід, а також те, як з вами зв’язатися. Ви ж, сподіваюся, не роздаєте вашу домашню адресу і телефон перехожим на вулиці? Значить не варто її роздавати незнайомим людям у мережі.

Не вимикайте налаштування конфіденційності

Будьте уважнішими! Періодично перевіряйте налаштування конфіденційності. Багато соціальних мереж люблять змінювати налаштування без попередження. Маркетологи, як і зломщики, дуже люблять знати про вас якомога більше. Звідки отримати ці дані? Найпростіше подивитися в соціальній мережі, якою ви користуєтеся. Безумовно, налаштування конфіденційності досить складно знайти на сайтах соцмереж. Це зроблено спеціально. Ще складніше простому користувачеві зрозуміти, що можна змінити, а що ні. Тому більшість залишає їх за замовчуванням. Це неправильно!

Не шляйтеся де попало!

Так-так, саме так! Ви ж не гуляєте неосвітленими небезпечними вулицями вночі? Ну а чому вам так хочеться відвідати #сайти із сумнівним вмістом? Адже пасток там не менше! Будьте розумнішими! Не давайте зловмисникам привід!

Використовуйте безпечне з’єднання #VPN

Якщо вам доводиться використовувати інтернет у громадському місці, пам’ятайте, що ви не можете проконтролювати його безпеку! Ваше інтернет-з’єднання – це ваше вразливе місце. Якщо ви не можете гарантувати його безпеку – краще не використовуйте його! Ну а якщо все ж таки дуже потрібно? Тоді використовуйте безпечне з’єднання VPN і тоді ніхто не зможе відстежити ваш трафік (ну, хіба що від кінцевої точки VPN до вашого сайту, який ви відвідуєте, але ймовірність цього все ж таки набагато менша).

Будьте уважні під час завантаження

Головна мета кіберзлочинців – змусити вас завантажити шкідливе ПЗ – програми або додатки, які несуть #шкідливе ПЗ або намагаються вкрасти інформацію. Це шкідливе ПЗ може бути замасковане під додаток: від популярної гри до того, що перевіряє трафік або погоду. Подумайте, перш ніж запускати додаток (гру) з незрозумілого сайту. Особливо раджу думати користувачам #Android , які завантажують ПЗ з незрозумілих репозитаріїв.

Використовуйте надійні #паролі

Відверто? Уже набридло говорити про паролі. Розумію, що ви не можете їх запам’ятати, але ж є таке програмне забезпечення як “менеджери паролів”, водночас вам необхідно запам’ятати всього лише один – майстер-пароль. Фактично пароль до вашого сховища паролів. Який використовувати – вибирати вам. Але постарайтеся задуматися!

Другий вихід із ситуації з паролями – використання MFA – мультифакторної аутентифікації. Причому прохання заздалегідь подумати, що другий фактор не повинен використовувати SMS. Це може бути генератор на вашому смартфоні або (що ще краще) – апаратний токен (ключ).

Здійснюйте покупки в Інтернеті з безпечних сайтів

Щоразу, купуючи що-небудь в Інтернет, ви надаєте інформацію про вашу банківську картку або ваш банківський рахунок. Задумайтеся про те, де і кому ви даєте цю інформацію. На мій погляд, набагато зручніше використовувати “віртуальну” картку. Тобто картку, яка існує тільки в Інтернеті. Причому на ній має бути в кращому разі незнижуваний залишок, а то й узагалі не повинно бути грошей зовсім. Тобто алгоритм ваших дій досить простий: на сайті вашого банку ви переказуєте потрібну суму зі своєї реальної картки на віртуальну. Потім розплачуєтеся віртуальною карткою і знову на сайті банку перекидаєте залишок назад на реальну. У результаті – навіть якщо зловмисник щось дізнається про віртуальну картку – на ній 0. А за будь-якої небезпеки ви закриваєте віртуальну картку і відкриваєте її знову. При цьому до неї прив’язаний інший (віртуальний) рахунок.

Будьте обережні з тим, що публікуєте

Будь-який коментар або зображення, яке ви публікуєте в мережі, можуть залишатися в мережі назавжди, оскільки видалення оригіналу (наприклад, з Twitter) не призводить до видалення копій, зроблених іншими людьми. У вас немає можливості “забрати назад” зауваження, яке ви б не зробили, або позбутися селфі, зробленого на вечірці, яке бентежить. Не розміщуйте в Інтернеті нічого, що ви б не хотіли, щоб побачила ваша мама або потенційний роботодавець.

Будьте обережні з тим, кого ви зустрічаєте в Інтернеті

Звикайте, ваші інтернет-знайомі можуть у житті бути зовсім іншими людьми! Ба більше, у справжньому світі подібних людей може ніколи не існувати!

Своєчасно оновлюйте програмне забезпечення

Як не банально прозвучить, але використовуйте ліцензійне програмне забезпечення і своєчасно його оновлюйте! Безумовно, це не захистить вас від усіх проблем, але різко знизить імовірність їх виникнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.