Статті

Як увімкнути всі ядра процесора на комп’ютері або ноутбуці

Share
Час читання: 2 хв.

У власників десктопних комп’ютерів і ноутбуків рано чи пізно стає актуальним питання продуктивності. Для його вирішення часто робляться спроби активувати всі ядра процесора. Розповімо про це детальніше.

Як одночасно запустити всі ядра процесора?

Архітектура процесорів влаштована таким чином, що завжди задіяні всі ядра. Їхня кількість безпосередньо пов’язана зі швидкістю обробки команд.

Визначаємо кількість ядер у процесорі ноутбука

Для вирішення цього завдання є два робочих способи:

  1. Відкриваємо “Диспетчер пристроїв” і переходимо в розділ “Процесори”. Кількість пунктів у ньому відповідає числу ядер.
  2. Відкриваємо “Панель управління”, шукаємо вкладку “Система і безпека”, де вибираємо пункт “Система”. У зазначеному пункті є дані про процесор. Копіюємо його назву, вставляємо в пошуковий рядок і дивимося характеристики.

Параметри BIOS

Бувають ситуації, коли активовані не всі ядра процесора. Однією з причин може бути збій у BIOS.

Вимикаємо ПК/ноутбук, знову запускаємо його і безперервно тиснемо кнопку Delete (у деяких моделей F2 або Esc). У БІОСі, що відкрився, шукаємо послідовно розділи “Advanced (Розширені налаштування)”, потім “Advanced Clock Calibration (ручне налаштування частот)” і “All Cores (функція для встановлення обраного значення для всіх ядер)”.

У деяких версіях BIOS пункти мають інші значення. У підсумку для “All Cores” потрібно задати значення “All (тобто запущені)”.

Використовуємо стандартні утиліти Windows

Диспетчер завдань

Після запуску “Диспетчера” переходимо в блок “Процеси” і бачимо всі ядра. Їх можна запустити для окремих програм. Але за фактом ядра мають бути запущені – такий стандартний сценарій роботи операційної системи.

Конфігурація системи

Щоб відкрити потрібний розділ, послідовно відкриваємо такі вкладки: “Завантаження”, “Додаткові параметри”, “Число процесів”. У кінцевому пункті потрібно вибрати всі доступні процеси.

Резюме

Усі спроби знайти відключені ядра зазнали невдачі. Система активує їх усі і завжди, щоб забезпечити швидкодію і максимальну продуктивність. Тому немає сенсу намагатися прискорити її за рахунок підключення додаткових ядер.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Використання Android-планшетів стане більш зручним і комфортним

    У ході вивчення коду другої бети Android 15 QPR1 Мішаал Рахман з Android Authority виявив…

    09.10.2024

    Камера від iPhone 16 і 8ГБ ОЗП: Названа ціна та детальні характеристики iPhone SE 4

    Наступний рік відкриває перед аматорами iPhone захоплюючі перспективи. Серед очікуваних релізів особливу увагу приверне лінійка…

    09.10.2024

    iPhone 16 Pro зберігає лідерство на фоні низьких продажів стандартних версій

    Після виходу лінійки iPhone 16 аналітики активно вивчають стан ланцюжка постачання, щоб визначити рівень попиту…

    09.10.2024

    Microsoft завершила підтримку двох версій Windows 11

    Компанія Microsoft оголосила про припинення підтримки двох версій операційної системи Windows 11: 21H2 та 22H2.…

    09.10.2024

    Корпорація Microsoft відстає від конкурентів у розвитку технологій штучного інтелекту

    У 2023 році багато аналітиків пророкували лідерство американської корпорації Microsoft на міжнародному ринку штучного інтелекту,…

    09.10.2024

    AnTuTu: iPhone 16 Pro Max виявився не таким потужним, як iPad Pro M4

    Розробники бенчмарку AnTuTu представили вересневий рейтинг продуктивності пристроїв Apple, до якого увійшли нові моделі iPhone…

    09.10.2024