Статті

Чому оперативної пам’яті менше, ніж постійної – пояснюємо простими словами

Share

У будь-якому комп’ютері або смартфоні оперативної пам’яті буде в рази менше, ніж постійної. Вона обчислюється десятками гігабайт, а постійна – сотнями. 16 гігабайт оперативної пам’яті для стаціонарного ПК або ноутбука – дуже добре, а для смартфона і 8 буде більш ніж достатньо. Сучасні накопичувачі йдуть уже від 500 гігабайт, і ця цифра завжди зростала дуже швидко і згодом тільки збільшуватиметься.

Чому так відбувається?

Насправді обсяги оперативної пам’яті зростають. Минуло трохи більше 20 років відтоді, коли можна було працювати на звичайному ПК з 8 мегабайтами оперативної пам’яті. Технології постійно вдосконалювалися – 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048… і так по наростаючій.

Зміна конфігурації внаслідок технічного прогресу підтягувала і постійну пам’ять. Якщо подивитися старий прайс, то комп’ютер із процесором 486DX4-100 мав 8 мегабайт оперативної і 630 мегабайт постійної пам’яті. А трохи кращий комп’ютер – Pentium 133 мав на борту 16 мегабайт ОЗП і 1080 мегабайт для накопичувача.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але оперативна пам’яті ніколи не наздожене постійну, як мінімум, з двох причин:

1. У разі, якщо оперативної пам’яті буде дуже багато, то процесор просто не впорається з таким обсягом даних, і комп’ютер почне гальмувати. У мережі вже робили експеримент, коли до збірки додавали аномальну кількість оперативної пам’яті і не тільки додавали, а й завантажували її, змушуючи процесор працювати з такими даними.

У підсумку комп’ютер почав гальмувати – процесор не здатний обробити одразу стільки інформації, тому обсяг оперативної пам’яті практично завжди буде підібраний під певну конфігурацію.

Також не завжди збільшення ОЗП відчувається користувачем.

Наприклад, у вас звичайний офісний комп’ютер з 4-ма гігабайтами ОЗП. Якщо додати ще 4, то 8 гігабайт буде відчуватися. А 16 гігабайт уже буде просто марним – користувач не відчує різниці.

2) Оперативна пам’ять дорожча у виробництві, ніж постійна. Пов’язано це як з особливостями виробництва, так і зі швидкістю роботи пам’яті. ОЗП працює завжди швидше за ПЗП. Саме з цієї причини жодна флешка або SSD не може повноцінно розширити об’єм ОЗП на комп’ютері або смартфоні.

Який висновок?

Об’єм оперативної пам’яті повинен знаходитися в золотій середині. Занадто мало пам’яті веде до того, що комп’ютер витрачає час, щоб попрацювати з однією частиною об’єкта, а потім завантажити іншу. Занадто великий обсяг може просто не відчутися користувачем – програм, які займуть одразу, припустимо, 32 гігабайти пам’яті, просто немає, крім зовсім вузькоспеціальних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024