Статті

Чому небезпечно залишати зарядний пристрій у розетці. Топ-8 причин

Share
Час читання: 5 хв.

Чим небезпечне залишення зарядних пристроїв у розетці? І взагалі, як на проводку впливають постійно ввімкнені пристрої? Комп’ютери встромлені, телевізори тощо. Якось позначається? І наскільки велика ймовірність замикання і загоряння, чому?

1. Чим небезпечне залишення пристроїв у розетці?

Не важливо зарядний це пристрій, комп’ютер, ДБЖ або холодильник, існують такі небезпеки:

  • Загоряння – у разі підвищеної або зниженої напруги
  • Виходу пристрою з ладу – з аналогічних причин
  • Псування електропроводки – у разі її низької надійності (обрив або коротке замикання)

Пристрої та розетки бувають різними, ціни в більшості випадків відрізняються до 10 разів, і надійність теж. Розетка є кінцевою ланкою електроустановки, і на її надійність впливає вся попередня система – кабелі, коробки, щити, постачальник електроенергії.

2. Причини загоряння

Основною причиною загоряння, окрім зовнішнього нагрівання, є нагрівання внаслідок проходження підвищеного струму. Підвищення струму виникає з причин:

  • Підвищеної напруги при збереженні опору пристрою, підвищенням чисельника у виразі I=U/R
  • Зниженого внутрішнього опору, при збереженні прикладеної напруги, тобто зменшення знаменника виразу I=U/R
  • Додавання навантажень до наявних ліній і мереж I=I1+I2

3. Загоряння через проблеми поза об’єктом (якість електроенергії)

При цьому загоряння можливе в таких місцях:

  • Займання пристрою від підвищеної напруги внаслідок імпульсної перенапруги – удари блискавки (можлива генерація від відключених електродвигунів). Вирішується встановленням ПЗІП, або системи з декількох ступенів ПЗІП.
  • Займання пристрою від підвищеної напруги внаслідок перекосу фаз, внаслідок обриву нуля (третя гармоніка і не тільки) і підвищення напруги до 380-400 Вольт, на яку не розраховані побутові електроприлади, може допомогти Реле напруги на вводі та Стабілізатор, для великих об’єктів – блок АВР.
  • Займання пристрою в разі зниження напруги, що позначається на холодильниках (особисто не перевіряв, але розповідала досить компетентна людина) – у разі зниження напруги зростає струм, що споживається. Рішення аналогічні попередньому пункту

Для регулярного (постійного) моніторингу параметрів мережі можна встановити систему моніторингу або портативний (щитовий) аналізатор енергії з функцією запису або передачі даних.

Приклад виникнення струму нуля, більшого за фазний при симетричному навантаженні

4. Займання через проблеми на об’єкті (якість електромережі)

При цьому загоряння можливе в таких місцях:

  • Займання ділянок електропроводки – кабелів, контактів, з’єднань, що мають знижену надійність у разі виникнення підвищеного навантаження (зокрема, короткого замикання за умови недостатнього захисту, завищених номіналів автоматів), або зношення ізоляції, або високий перехідний опір контактів (подовжувачі та неякісно виконана електропроводка).
  • Загоряння елементів електрощитів – контактів автоматичних вимикачів, електрощитових пристроїв, що мають знижену надійність під час виникнення підвищеного навантаження (зокрема короткого замикання за неправильного захисту, завищених номіналів автоматів)
  • Загоряння елементів конструкцій у разі протікання струму витоку через стіни, підлоги тощо. Можливе в разі відволоження стін та інших випадків підвищення провідності конструкцій. Вирішується встановленням вступного ВДТ/УЗО
    Загоряння внаслідок іскріння вирішується установкою УЗДП (пристрій захисту від дугового пробою), що, однак, має неоднозначні оцінки

Для оцінки стану електропроводки і можна викликати електролабораторію.
А для пошуку несправностей і небезпечних місць – незалежного електроаудитора з відповідним обладнанням (тепловізори, аналізатори енергії, електролабораторне обладнання)

Погані контакти, перевантажені кабелі – потребують уваги, діагностики та виправлення

5. Займання через проблеми в підключеному обладнанні

Сучасні портативні пристрої (смартфони, планшети, ноутбуки, павербанки, електроінструмент, електросамокати і велосипеди) мають досить ємні акумулятори, що витримують великі пускові або імпульсні струми.

Зарядні пристрої для таких ємних акумуляторів виконуються також з високими струмами для прискорення процесу заряду.

Причини загоряння обладнання:

  • Пошкодження ізоляції акумуляторів і виникнення високого розрядного струму
  • Перегрів акумуляторів або зарядних пристроїв внаслідок високого зарядного струму, або пошкодження ланцюгів управління
  • Перегрів теплоелектричних пристроїв (тепловентиляторів, електрообігрівачів, тостерів, електричних духомашин, фенів, плойок, чайників, мультиварок) у разі несправності схеми керування (електроніка або залипання контактів), або відсутності охолодження – перекриття каналів забору або видування повітря, википання рідини. Такі пристрої не можна залишати без контролю.

6. Етапи виникнення причин загорянь

Кожна електроустановка (сукупність кабелів, щитів, розеток і всього, що передає енергію), створюється кількома етапами:

  • Проектування – коли розраховують навантаження (таблиця навантажень), вибирають автоматичні вимикачі (однолінійні схеми), і вибирають місця прокладання кабелів (плани електропроводки). На кожному з розділів проєкту можливі помилки, які контролюються Головним інженером і під час проходження проєктом незалежної експертизи
  • Електромонтажні роботи – коли закуповуються матеріали (належної або неналежної якості), виконуються з’єднання, підключення, збираються електрощити. Цей етап контролює технагляд підрядника і врешті незалежна електролабораторія
  • Експлуатація – коли додаються або змінюються навантаження, виникають і усуваються несправності. А також виконується відновлення функціональності та виправлення помилок попередніх етапів – домальовують схеми, міняють кабелі, перебирають щити та коробки. Цей етап контролює власник особисто, господар будинку, або оперативний персонал, а також незалежний електроаудитор (зазвичай запрошують, коли щось уже згоріло або вийшло з ладу, але краще заздалегідь).

Помилки всіх етапів підсумовуються і рідко компенсують одна одну. Найбезпечніше нічого не вмикати, тоді ризики мінімізуються.

Є спосіб технічної страховки (підвищення запасу міцності) – використовувати кабель підвищеного перетину. Виконати максимальний захист кабелю – металорукав, усе це в лоток, під’єднати до мінімального автомата і вмикати тільки за потреби.

7. Рішення щодо запобігання подачі струму

Основний спосіб припинити нагрівання – припинити подачу напруги. Робити це можна різними способами.

Безліч електрощитових пристроїв створено для підвищення безпеки та відключення електроприймачів у різних ситуаціях:

  • Автоматичні вимикачі правильних номіналів – не завищуйте номінали і час-струмові характеристики, для вимкнення в разі перевантаження і коротких замикань
    ПЗВ/ВДТ ввідні та на лінії, що відходять – використовуйте їх і диференціальні автоматичні вимикачі з правильною селективністю для захисту від струмів витоку по конструкціях
  • Реле напруги – для вимкнення в разі зниження і підвищення напруги, бувають щитового і розеткового виконання
  • Пристрій Захисту від Імпульсних Перенапруг (ПЗІП) – для захисту від розрядів блискавок та інших імпульсних напруг
  • Пристрій Захисту від Дугового Пробою (УЗДП)
  • Стабілізатори напруги з вбудованими реле напруги
  • Рішення типу майстер-вимикача – коли одним рубильником або контактором вимикають частину груп або приміщень (найчастіше не вимикають холодильники та пристрої з не енергонезалежним годинником)

8. Рішення щодо компенсації збитків

Цілком можливо застрахувати майно, відповідальність і життя. Слід мати на увазі, що згоряння одного побутового приладу може дати таку кількість неприємних запахів, що доведеться переробляти весь ремонт (внутрішнє оздоблення). Сам не бачив, але очевидці розповідали.

Де я бачив сам – там провітрювали місяць безперервно і запах залишився. Ремонт переробляли, але згоріло там помітно більше.

9. Висновок.

Чим небезпечне залишення зарядних пристроїв у розетці? – можуть згоріти з різних причин або призвести до загоряння іншої частини електроустановки

І взагалі, як на проводку впливають постійно ввімкнені пристрої? – залежить від потужності пристроїв і якості проводки. За правильного проєктування, монтажу та експлуатації ніяк не впливають.

Комп’ютери встромлені, телевізори тощо. Якось позначається? – створює зручність для користувача і несе супутній ризик, який можна зменшити правильними пристроями в щиті і регулярною перевіркою електропроводки

І наскільки велика ймовірність замикання і загоряння, чому? – ймовірність замикань залежить від якості електроенергії (яку можна трохи поліпшити), якості електропроводки (яку можна істотно поліпшити) і якості електроприладу (яка залежить від виробника, цінової категорії та вдалості моделі). Чому – причини розібрано в статті.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung може втратити статус найбільшого на планеті виробника чіпів пам’яті

    Як повідомляє видання Korea Times, південнокорейська корпорація Samsung за підсумками третього кварталу 2024 року може…

    08.10.2024

    Android стане більш відкритим, ніж будь-коли раніше

    Корпорацію визнали монополістом серед магазинів додатків для Android-пристроїв і поклали відразу кілька зобов'язань, які набудуть…

    08.10.2024

    ТОП-5 гнучких смартфонів, які варто придбати восени 2024 року

    Серед найкращих моделей сезону вирізняються п'ять пристроїв, які пропонують користувачам унікальний досвід. Хто потрапив у…

    08.10.2024

    Apple Watch попереджають про можливі хвороби ще до появи перших симптомів

    Видання Android Authority повідомляє про те, що користувачі Apple Watch виявили, що їх годинник почав…

    08.10.2024

    Аналітики стверджують, що iPhone 16 ще не готовий до інтеграції ШІ та потребує доопрацювань.

    Едісон Лі, фінансовий аналітик Jefferies, заявив, що очікування інвесторів щодо швидкої появи передових функцій штучного…

    08.10.2024

    Розробники розповіли про унікальні функції та особливості Unreal Engine 6

    За його словами, новинка поєднає в собі потужність традиційного Unreal Engine і простоту редактора Unreal…

    08.10.2024