Смартфони

Які функції iPhone за всього бажання не можуть скопіювати виробники Android-смартфонів

Share

Часи, коли iPhone вважалися ознакою високого достатку, здається, вже минули. Тепер усі чудово розуміють, що існують смартфони, які коштують навіть дорожче, а з функціональної точки зору пропонують більше. Незважаючи на це, багато користувачів вважають, що тільки Айфони, а, якщо бути до кінця точним, то саме iOS надає найнеповторніший user experience. Логіка, інтуїтивна зрозумілість і простота цієї операційки роблять її такою неповторною навіть на тлі останніх версій Android. Але, виявляється, намалювати зручний інтерфейс і розігнати анімацію – цілком під силу конкурентам Apple. Куди складніше скопіювати низку інших фішок Айфона. Саме тому їх немає на жодному смартфоні на базі Андроїд. Принаймні, в такому вигляді, в якому вони реалізовані в iOS.

Найкращі функції iPhone

iPhone – це дійсно складний продукт, який за низкою функцій перевершує навіть дорожчі Андроїд-смартфони. Про це заявив виконавчий директор китайської компанії OnePlus, який не посоромився визнати перевагу iPhone. На його думку, є як мінімум 6 функцій iPhone, які не можуть відтворити виробники Android-смартфонів:

  • Live Фото
  • Режим відеозйомки “Кіноефект”
  • Live Text
  • Dolby Відео
  • ProRAW
  • Local HDR

Незважаючи на те що у всіх випадках йдеться про технології, що реалізуються на програмному рівні, вони стали можливими не тільки завдяки працям розробників софту. За словами глави OnePlus, їх вдалося втілити, зокрема, завдяки глибокому взаємопідлаштуванню ПЗ і заліза. Апаратна начинка Айфонів теж відіграє велику роль у тому, що вміє iOS, сказав топ-менеджер. Дещо з цього в тому чи іншому вигляді реалізовано на Андроїд, але за фактом виконання Apple стоїть на голову, а то й дві – вище.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Живі фото на Айфон

Візьмемо Live Фото. Здавалося б, звичайні “живі” знімки – ну що тут такого? Під час зйомки камера робить кілька кадрів у момент дотику, ще кілька, поки користувач тримає кнопку спуску затвора, і ще кілька після того, як відпускає. У результаті виходить свого роду анімація зі звуком. Начебто нічого незвичайного. Але тільки Apple вдалося реалізувати Live Фото настільки невимушено і легко, що тільки на iOS, здається, їх не відключають, на відміну від Android.

Режим “Кіноефект” хороший тим, що дає змогу знімати відео, близьке за якістю до професійної зйомки з плаваючим фокусуванням. Його сенс полягає в тому, що коли основний об’єкт перебуває у фокусі, інші розмилюються. А коли кадр “пливе” далі, експозиція і фокус змінюються і налаштовуються на інші об’єкти. Виходить дуже цікавий ефект. Він став можливий завдяки просунутій апаратній начинці смартфонів Apple. Тому реалізувати його вдалося тільки на iPhone 13 і iPhone 14.

Розпізнавання тексту на фото і відео

Живий текст, або Live Text на iPhone – в принципі не унікальний. У Google він давно реалізований навіть у додатку “Google Фото”. Але у виконанні Apple цей механізм, по-перше, вийшов більш нативним і зручним для взаємодії. А, по-друге, в iOS він дає змогу витягувати текст не тільки з фотографій, а й із відеозаписів. Тому чисто технічно версія з Купертіно працює краще, ніж версія з Маунтін-В’ю (Google).

Режим ProRAW потрібен для створення фотографій, які потім піддадуться обробці в редакторах

У ProRAW теж дуже цікава історія. За фактом це не просто режим зйомки в RAW. Це гібрид RAW-файлів і розумних алгоритмів постобробки, які дають змогу на виході отримувати фотографію з більшою кількістю деталей, ніж під час зйомки у звичайному режимі, завдяки чому вона краще піддається обробці активною. Все, що пропонують конкуренти, і близько не дає того ж ефекту, що ProRAW. Тому, хто б що не намагався робити, поки що Apple в цьому немає рівних, підсумував CEO OnePlus.

Чим iPhone кращий за Android

Якщо говорити об’єктивно, то навряд чи хтось міг подумати, що саме ці функції не можуть скопіювати виробники Android-смартфонів. Точніше, можуть. Але у них незмінно виходять якщо не жалюгідні пародії, то принаймні варіації на тему, які все-таки далекі від оригіналу. Особисто я б ніколи не подумав, що вся справа в таких дрібницях, як Кіноефект, Live Text і, скажімо, Live Фото.

Я б назвав перевагами iPhone – Face ID, який ідеально працює і який не тільки безпечний, а й дає змогу використовувати розпізнавання облич під час входу в застосунки, приголомшливі алгоритми основної камери, що дають змогу викладати в американський аналог Росграма фотографії без перетискування їх за якістю, і, в гіршому разі, Apple Pay, який геніально реалізовано і який у принципі влаштовано зручніше, ніж аналоги.

Але, якщо розібратися, то вийде, що ніякої унікальності в цих фішках немає. Підтримка Face ID сторонніми додатками виникає із суворих правил Apple, яка вимагає від розробників адаптувати свій софт під особливості нових смартфонів. Алгоритми основної камери хороші самі по собі, але в контексті інших застосунків на кшталт аналога Россграма вони теж працюють саме завдяки розробникам. А Apple Pay такий хороший просто за відсутності альтернатив. Так що, мабуть, CEO OnePlus має рацію. Перевага платформи дійсно складається з дрібниць, які на перший погляд навіть непомітні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024

    Як менше користуватися смартфоном: у вчених є відповідь

    Дослідження університету Мічігану показує, що утруднення функцій прокручування і натискання на екрані телефону на 16%…

    15.05.2024

    Чому Apple та Samsung не поспішають впроваджувати швидку зарядку

    У світі технологій, що постійно розвивається, для смартфонів дебати навколо швидкої зарядки посіли центральне місце,…

    15.05.2024

    Windows 11 запише всі дії користувача

    Операційна система Windows 11 тепер записуватиме всі дії користувача. Нову функцію додали в налаштування у…

    15.05.2024

    Xiaomi випустила пилосос із підсвічуванням

    Xiaomi представила у Китаї новий бездротовий пилосос. Mijia Wireless Vacuum Cleaner 2 Dust Display Edition…

    15.05.2024