Чому небезпечно залишати зарядний пристрій у розетці. Топ-8 причин

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Чим небезпечне залишення зарядних пристроїв у розетці? І взагалі, як на проводку впливають постійно ввімкнені пристрої? Комп’ютери встромлені, телевізори тощо. Якось позначається? І наскільки велика ймовірність замикання і загоряння, чому?

Реклама

1. Чим небезпечне залишення пристроїв у розетці?

Не важливо зарядний це пристрій, комп’ютер, ДБЖ або холодильник, існують такі небезпеки:

  • Загоряння – у разі підвищеної або зниженої напруги
  • Виходу пристрою з ладу – з аналогічних причин
  • Псування електропроводки – у разі її низької надійності (обрив або коротке замикання)

Пристрої та розетки бувають різними, ціни в більшості випадків відрізняються до 10 разів, і надійність теж. Розетка є кінцевою ланкою електроустановки, і на її надійність впливає вся попередня система – кабелі, коробки, щити, постачальник електроенергії.

2. Причини загоряння

Основною причиною загоряння, окрім зовнішнього нагрівання, є нагрівання внаслідок проходження підвищеного струму. Підвищення струму виникає з причин:

  • Підвищеної напруги при збереженні опору пристрою, підвищенням чисельника у виразі I=U/R
  • Зниженого внутрішнього опору, при збереженні прикладеної напруги, тобто зменшення знаменника виразу I=U/R
  • Додавання навантажень до наявних ліній і мереж I=I1+I2

3. Загоряння через проблеми поза об’єктом (якість електроенергії)

При цьому загоряння можливе в таких місцях:

  • Займання пристрою від підвищеної напруги внаслідок імпульсної перенапруги – удари блискавки (можлива генерація від відключених електродвигунів). Вирішується встановленням ПЗІП, або системи з декількох ступенів ПЗІП.
  • Займання пристрою від підвищеної напруги внаслідок перекосу фаз, внаслідок обриву нуля (третя гармоніка і не тільки) і підвищення напруги до 380-400 Вольт, на яку не розраховані побутові електроприлади, може допомогти Реле напруги на вводі та Стабілізатор, для великих об’єктів – блок АВР.
  • Займання пристрою в разі зниження напруги, що позначається на холодильниках (особисто не перевіряв, але розповідала досить компетентна людина) – у разі зниження напруги зростає струм, що споживається. Рішення аналогічні попередньому пункту

Для регулярного (постійного) моніторингу параметрів мережі можна встановити систему моніторингу або портативний (щитовий) аналізатор енергії з функцією запису або передачі даних.

Приклад виникнення струму нуля, більшого за фазний при симетричному навантаженні

4. Займання через проблеми на об’єкті (якість електромережі)

При цьому загоряння можливе в таких місцях:

  • Займання ділянок електропроводки – кабелів, контактів, з’єднань, що мають знижену надійність у разі виникнення підвищеного навантаження (зокрема, короткого замикання за умови недостатнього захисту, завищених номіналів автоматів), або зношення ізоляції, або високий перехідний опір контактів (подовжувачі та неякісно виконана електропроводка).
  • Загоряння елементів електрощитів – контактів автоматичних вимикачів, електрощитових пристроїв, що мають знижену надійність під час виникнення підвищеного навантаження (зокрема короткого замикання за неправильного захисту, завищених номіналів автоматів)
  • Загоряння елементів конструкцій у разі протікання струму витоку через стіни, підлоги тощо. Можливе в разі відволоження стін та інших випадків підвищення провідності конструкцій. Вирішується встановленням вступного ВДТ/УЗО
    Загоряння внаслідок іскріння вирішується установкою УЗДП (пристрій захисту від дугового пробою), що, однак, має неоднозначні оцінки

Для оцінки стану електропроводки і можна викликати електролабораторію.
А для пошуку несправностей і небезпечних місць – незалежного електроаудитора з відповідним обладнанням (тепловізори, аналізатори енергії, електролабораторне обладнання)

Погані контакти, перевантажені кабелі – потребують уваги, діагностики та виправлення

5. Займання через проблеми в підключеному обладнанні

Сучасні портативні пристрої (смартфони, планшети, ноутбуки, павербанки, електроінструмент, електросамокати і велосипеди) мають досить ємні акумулятори, що витримують великі пускові або імпульсні струми.

Зарядні пристрої для таких ємних акумуляторів виконуються також з високими струмами для прискорення процесу заряду.

Причини загоряння обладнання:

  • Пошкодження ізоляції акумуляторів і виникнення високого розрядного струму
  • Перегрів акумуляторів або зарядних пристроїв внаслідок високого зарядного струму, або пошкодження ланцюгів управління
  • Перегрів теплоелектричних пристроїв (тепловентиляторів, електрообігрівачів, тостерів, електричних духомашин, фенів, плойок, чайників, мультиварок) у разі несправності схеми керування (електроніка або залипання контактів), або відсутності охолодження – перекриття каналів забору або видування повітря, википання рідини. Такі пристрої не можна залишати без контролю.

6. Етапи виникнення причин загорянь

Кожна електроустановка (сукупність кабелів, щитів, розеток і всього, що передає енергію), створюється кількома етапами:

  • Проектування – коли розраховують навантаження (таблиця навантажень), вибирають автоматичні вимикачі (однолінійні схеми), і вибирають місця прокладання кабелів (плани електропроводки). На кожному з розділів проєкту можливі помилки, які контролюються Головним інженером і під час проходження проєктом незалежної експертизи
  • Електромонтажні роботи – коли закуповуються матеріали (належної або неналежної якості), виконуються з’єднання, підключення, збираються електрощити. Цей етап контролює технагляд підрядника і врешті незалежна електролабораторія
  • Експлуатація – коли додаються або змінюються навантаження, виникають і усуваються несправності. А також виконується відновлення функціональності та виправлення помилок попередніх етапів – домальовують схеми, міняють кабелі, перебирають щити та коробки. Цей етап контролює власник особисто, господар будинку, або оперативний персонал, а також незалежний електроаудитор (зазвичай запрошують, коли щось уже згоріло або вийшло з ладу, але краще заздалегідь).

Помилки всіх етапів підсумовуються і рідко компенсують одна одну. Найбезпечніше нічого не вмикати, тоді ризики мінімізуються.

Є спосіб технічної страховки (підвищення запасу міцності) – використовувати кабель підвищеного перетину. Виконати максимальний захист кабелю – металорукав, усе це в лоток, під’єднати до мінімального автомата і вмикати тільки за потреби.

7. Рішення щодо запобігання подачі струму

Основний спосіб припинити нагрівання – припинити подачу напруги. Робити це можна різними способами.

Безліч електрощитових пристроїв створено для підвищення безпеки та відключення електроприймачів у різних ситуаціях:

  • Автоматичні вимикачі правильних номіналів – не завищуйте номінали і час-струмові характеристики, для вимкнення в разі перевантаження і коротких замикань
    ПЗВ/ВДТ ввідні та на лінії, що відходять – використовуйте їх і диференціальні автоматичні вимикачі з правильною селективністю для захисту від струмів витоку по конструкціях
  • Реле напруги – для вимкнення в разі зниження і підвищення напруги, бувають щитового і розеткового виконання
  • Пристрій Захисту від Імпульсних Перенапруг (ПЗІП) – для захисту від розрядів блискавок та інших імпульсних напруг
  • Пристрій Захисту від Дугового Пробою (УЗДП)
  • Стабілізатори напруги з вбудованими реле напруги
  • Рішення типу майстер-вимикача – коли одним рубильником або контактором вимикають частину груп або приміщень (найчастіше не вимикають холодильники та пристрої з не енергонезалежним годинником)

8. Рішення щодо компенсації збитків

Цілком можливо застрахувати майно, відповідальність і життя. Слід мати на увазі, що згоряння одного побутового приладу може дати таку кількість неприємних запахів, що доведеться переробляти весь ремонт (внутрішнє оздоблення). Сам не бачив, але очевидці розповідали.

Де я бачив сам – там провітрювали місяць безперервно і запах залишився. Ремонт переробляли, але згоріло там помітно більше.

9. Висновок.

Чим небезпечне залишення зарядних пристроїв у розетці? – можуть згоріти з різних причин або призвести до загоряння іншої частини електроустановки

І взагалі, як на проводку впливають постійно ввімкнені пристрої? – залежить від потужності пристроїв і якості проводки. За правильного проєктування, монтажу та експлуатації ніяк не впливають.

Комп’ютери встромлені, телевізори тощо. Якось позначається? – створює зручність для користувача і несе супутній ризик, який можна зменшити правильними пристроями в щиті і регулярною перевіркою електропроводки

І наскільки велика ймовірність замикання і загоряння, чому? – ймовірність замикань залежить від якості електроенергії (яку можна трохи поліпшити), якості електропроводки (яку можна істотно поліпшити) і якості електроприладу (яка залежить від виробника, цінової категорії та вдалості моделі). Чому – причини розібрано в статті.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ