Який об’ємом SSD є оптимальним для ігрового ПК

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Який вибрати об’єм SSD для геймерського ПК – найбільш обговорюване питання серед користувачів. У цій статті розберемося з оптимальним об’ємом накопичувача, розглянемо кілька цікавих моделей.

Обсяг сучасних ігор

Давно минули ті часи, коли ігри займали на жорсткому диску 3-4 ГБ. Обсяг сучасних проектів вражає своїм розмахом. Так, одна з найпопулярніших ігор Action-RPG Cyberpunk 2077 тягне на 70 гігабайт, але це ще не межа. Гонки Forza Horizon 5 перевищують 120 ГБ. З багатокористувацькими іграми ситуація не краща, мінімальний об’єм стартує від 50 ГБ і може сягати 150 ГБ. Однак це не межа, для багатьох ігор виходять оновлення, збільшується кеш, з’являються збереження.

Враховуємо ще Windows, додатковий софт та інші файли. Також для стабільної роботи SSD, потрібно, щоб хоча б 10% пам’яті від загального обсягу були вільними.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скільки ігор зберігають геймери на ПК

Ось тут немає жодних точних даних. Одні геймери видаляють проєкти, які пройшли або вони вже порядком набридли, а інші збирають цілі колекції. Утім, навіть якщо виходити з мінімального набору, щонайменше 3-4 гри на ПК все одно буде встановлено. Певна частина гравців збирають цілі колекції, а для цього потрібен накопичувач серйозного обсягу.

Який мінімальний обсяг накопичувача для ігрового ПК

Якщо взяти до уваги подану вище інформацію, то у 2023 році купувати накопичувач менше 1Тб недоцільно. Ба більше, навіть за ціною різниця не величезна, якщо порівнювати з 512 Гб моделями. Взагалі, останнім часом на SSD значно знизилася вартість.

Якщо провести навіть грубі розрахунки, то півтерабайта – це гранично впритул. Якщо додати операційну систему, різні програми та додатки, драйвера і додати 2-3 гри, то простору не залишиться зовсім. Доведеться постійно щось перевстановлюватися, видаляти. Набагато простіше відразу купити SSD на 1 ТБ, а краще на два. У такому разі отримаєте суттєвий запас. Нижче розглянемо кілька моделей, які ідеально підходять для ігрових ПК.

ADATA XPG SX8100 1 Тб

Зовсім недорогий накопичувач. Можна розглянути для бюджетного геймерського ПК. Звичайно, флагманським накопичувачам дана модель поступається, та й PCI-Express 3.0, але при активації ігор всі ці мінуси будуть практично непомітні. При бажанні у ADATA можна придивитися і до інших моделей SSD. Є ще кілька цікавих варіантів.

Samsung 980 Pro 2 ТБ

Довгий час Samsung 980 Pro був найкращим накопичувачем. Зараз трохи здав свої позиції, але це ніяк не скасовує той факт, що модель вдала і залишається однією з найшвидших на ринку. Серед переваг можна виділити:

  • універсальність;
  • відмінна програмна підтримка;
  • високий рівень надійності;
  • колосальний експлуатаційний ресурс;

Samsung самостійно виробляє всі комплектуючі для своїх SSD. Саме тому пам’ять виходить надійною і високотехнологічною.

WD_Black SN850х 1-2 ТБ

Цей накопичувач створений спеціально для ігрових комп’ютерів. Демонструє неймовірну швидкість завантаження. Добре себе показує в топових збірках. У цій серії є навіть накопичувач об’ємом 4 ТБ. Ціна не маленька, але з таким об’ємом можна спокійно встановлювати різні ігри і не переживати, що найближчим часом закінчиться вільний простір.

Samsung 990 Pro 2 ТБ

Найкращий на ринку накопичувач. Підійде тим, хто намагається вичавити максимальну продуктивність зі свого комп’ютера. За рахунок фірмового ПЗ можна ідеально налаштувати роботу накопичувача і оптимізувати під поточний режим роботи. Єдина проблема – це ціна, доведеться виділити не малий бюджет, щоб придбати такий SSD.

Кілька важливих питань

У користувачів постійно виникають різні питання і сумніви. Розглянемо кілька моментів:

  • 500 ГБ зовсім мало для ігрового ПК? Якщо зазирнути трохи вперед, то зовсім мало. Обсяг ігор постійно зростає і навіть якщо грає в одну гру, все одно спостерігатиметься нестача вільного простору. Звісно, проблема може й не одразу виникнути, але вже за рік будете кусати лікті, чому було одразу не додати декілька тисяч і не купити SSD 1ТБ.
  • Чи падатимуть ціни на SSD і далі? Останнім часом виробники чіпів для складання такої пам’яті істотно знизили обсяги продукції, що випускається. Відповідно, розраховувати на подальше істотне зниження цін не доводиться.
  • Чи варто купувати 2.5-дюймовий SATA III SSD, якщо не залишилося М.2 портів. Різниця в іграх буде не сильно відчутною за швидкістю роботи. Таке рішення цілком виправдане в тому разі, якщо комп’ютер старий і в нього немає в принципі роз’єму М.2 або вартість містких моделей незрівнянно нижча, ніж аналогічних nvme.

Висновок

У цій статті розібралися, що для ігрового комп’ютера мінімальний обсяг SSD 1ТБ. Також представили кілька цікавих моделей таких накопичувачів, у різному ціновому діапазоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.